Studie: Emise oxidu uhličitého z kanadských ropných písků jsou silně podhodnoceny

26. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Emise CO2 unikající z kanadských ropných písků jsou výrazně vyšší, než kolik uvádějí údaje odvětví získané s využitím mezinárodně doporučovaných metod, zjistila nová studie.


Kanadští vědci při letu na regionem, kde probíhá těžba ropy z písků, provedli měření a zjistili, že emise oxidu uhličitého dosahují až 123 % odhadované hodnoty. Zjištění bylo publikováno v časopise Nature Communications.

"To vede k ročním emisím skleníkových plynů o 64 % vyšším z operací v povrchových dolech a celkovým emisím z ropných písků o 30 % vyšším (17 megatun) ve srovnání s tím, co odvětví nahlásilo," navzdory použití mezinárodně uznávané metodologie. Ta používá kombinaci pozemních měření založených na použití paliva a matematického modelování.

Zahrnuje emise z těžby, zpracování a dalších operací spojených se získáváním paliva.

Protože podobné metody nahlašování emisí jsou používány v celém odvětví těžby ropy a zemního plynu, vědci jsou toho názoru, že veškeré údaje ohledně těžby ropy a plynu "mohou být nejistější, než se dosud myslelo".

Zpochybňuje to také klimatickou strategii kanadské vlády.

V rámci Pařížské klimatické dohody se Kanada zavázala, že sníží emise oxidu uhličitého do roku 2030 o 30 %, oproti úrovni z roku 2005.

Rozsáhlá oblast na severu provincie Alberta obsahuje třetí největší zásoby ropy na světě a současně představuje největšího znečišťovatele v zemi.

Navzdory propouštění a potížím s nízkými cenami v posledních čtyřech letech zůstává tento sektor pro kanadskou ekonomiku klíčovým.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6524

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019