Sýrie: Koaliční údery na Rakku "zabily 1 600 civilistů"

26. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Více než 1 600 civilistů bylo zabito při leteckých a dělostřeleckých úderech koalice vedené USA na syrské město Rakka v roce 2017, uvedli aktivisté. Cílem operace bylo vytlačit z Rakky bojovníky "islámského státu".


Amnesty International a monitorovací skupina Airwars tvrdí, že provedly šetření na 200 lokalitách a identifikovaly 1 000 obětí. Organizace vyzvaly mezinárodní koalici, aby "ukončila takřka dva roky popírání" těchto úmrtí.

Velitelé tvrdí, že provedli všechna myslitelná předběžná opatření, aby se vyhnuli civilním obětem, a že rozhodnutí o úderech odpovídá mezinárodnímu právu upravujícímu ozbrojený konflikt.

Amnesty a Airwars tvrdí, že po bezprecedentním vyšetřování vytvořily databázi civilistů údajně zabitých v přímém důsledku amerických, britských a francouzských náletů a americké dělostřelecké palby na Rakku v době mezi červnem a říjnem 2017. Koaliční síly podporovaly pozemní ofenzívu sil SDF dominovaných kurdskými jednotkami YPG.

Donatella Roverová z Amnesty International připouští, odstřelovači a miny proměnili město ve smrtící past, ale "mnohé nálety byly nepřesné a desetitisíce dělostřeleckých úderů byly nerozlišující, takže není překvapením, že zabily a zranily mnoho set civilistů".

A dodala: "Koaliční síly vyloupily Rakku, ale nemohou vymazat pravdu."

Amnesty a Airwars uvedly, že koalice připustila odpovědnost za 159 úmrtí civilistů během pětiměsíční ofenzívy, ale že odmítla mnohé zprávy o obětech jako "nedůvěryhodné".

Koalice řádně nevyšetřila zprávy, protože nenavštívila místa úderů ani nehovořila se svědky a přeživšími.

Lidskoprávní experti OSN vloni uvedli, že bitva o Rakku se vyznačovala "porušováním... páchaným všemi stranami a civilisté za ni zaplatili extrémně vysokou cenu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6899

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019