Jednání Ruska je přímým útokem na USA a spojenecké demokracie

26. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Nedávné akce Ruska proti Spojeným státům a jejich spojencům představují bezprecedentní útok na naše demokratické instituce - který se blíží "aktu války", tvrdí Tom Nichols.


Zatímco někteří Američané považují znepokojení nad ruským hackingem, propagandistickými a dezinformačními kampaněmi za politicky motivovaný nesmysl, jehož cílem je podkopat Trumpovo postavení, a další se k tzv. vměšování staví poněkud rozhořčeněji, existuje i třetí perspektiva: Jednání Ruska je jednak závažné, jednak bezprecedentní.

"Zapomněli jsme, že to je skutečně celospektrální útok na nás a naše spojence, po celém Západě, dokonce za hranicemi NATO," uvedl Nichols.

Rusko je nyní připraveno zajít ve svých útocích proti Západu mnohem dále, než v době Studené války. Například ruské vměšování do amerických voleb ilustruje naprostý nedostatek zábran. A to co přijde příště může být ještě horší.

Ale o co přesně Kremlu jde?

Původním cílem Kremlu bylo způsobit problémy nadcházející administrativě Hillary Clintonové. Strategie se později změnila ve snahu manipulovat americkou veřejnost, aby přecházela mezi oběma kandidáty. Rusko tedy pomohlo vytvořit a udržuje veřejnou apatii na Západě, aby se zbavilo občanské angažovanosti a tak oslabilo schopnost adekvátně reagovat na ruské akce.

"Myslím, že cílem je paralyzovat Západ, aby Rusové měli větší volnost dělat cokoliv, co chtějí," tvrdí Nichols. Ačkoliv nevidí vládní řešení problému, navrhuje, jak by veřejnost mohla bojovat s dezinformacemi.

"Musí dojít k návratu ke smyslu pro občanské ctnosti - prostřednictvím výuky, vzdělávání a univerzit, které se do toho vloží a převezmou odpovědnost za rozpravu o tom, co činí Západ hodným obrany," vysvětluje Nichols. Abychom čelili stále agresivnějším akcím Ruska, musíme "spoléhat na naše hodnoty jakožto příslušníci západních demokracií."

V širším smyslu hovoří Nichols o měnícím se charakteru americké společnosti, což posloužilo jako katalyzátor dezinformačních aktivit Kremlu. Ve světě falešných zpráv propagovaných sociálními médii podle něj existují určitá jednoduchá řešení, která mohou pomoci vypořádat se s dezinformacemi.

"Když se mě lidé ptají: ´Co máme dělat s lidmi, jimž lžou na Facebooku?´, má odpověď je prostá: ´Přestaňte brát své zprávy z Facebooku. Řekněte svým přátelům, ať neberou své zprávy z Facebooku.´"

Podrobnosti v angličtině: (pdf) ZDE

0
Vytisknout
7972

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019