Google a Apple provozují v Saúdské Arábii nelidskou aplikaci Absher pro zotročování žen

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Maha a  Wafa al-Subaie, dvě saúdské sestry, jimž se nedávno podařilo ze Saúdské Arábie uprchnout, požadují, aby firmy Apple a Google zlikvidovaly "nelidskou" aplikaci Absher, která umožňuje mužům v Saúdské Arábie sledovat a ovládat, kam chodí jejich ženské příbuzné na veřejnosti. Aplikace umožňuje věznění dívek v rodinách, kde jsou týrány.

Absher je k dispozici v saúdské verzi v onlinových obchodech Googlu a Apple. Tato aplikace umožňuje mužům aktualizovat či odebírat svolení k cestám do zahraničí pro jejich ženské příbuzné. Muži dostávají esemeskou varování, pokud ženy použijí svůj pas.

Ani Apple, ani Google se k této šokující situaci nevyjádřily. Generální ředitel firmy Apple Tom Cook řekl letos v únoru, že o aplikaci Absher neslyšel, ale "že se na to podívá".  

 

Absher je aplikace, vytvořená saúdským ministerstvem vnitra. Umožňuje občanům Saúdské Arábie přístup k různým vládním službám.

Ženy v Saúdské Arábii musejí mít povolení od mužského příbuzeného, zda smějí pracovat, vdát se či cestovat.

Sestry al-Subaie ukradly svému otci mobilní telefon, a tak se jim podařilo získat cestovní pasy a získat povolení k cestě do Istanbulu, čímž ze Saúdské Arábie utekly. Upozorňují, že znají desítky jiných mladých žen, které se snaží uniknout z rodin, které je tyranizují.

Techničtí giganti by mohli způsobit v Saúdské Arábii změnu, kdyby Absher zlikvidovali, anebo trvali na tom, aby ženy směly cestovat bez povolení od mužů. To by narušilo systém ovládání žen.

Nejrůznější organizace pro lidská práva, diplomaté a evropští i američtí politikové požadují nyní, aby byla aplikace odstraněna z onlinových obchodů.

Michelle Bachelet, šéfka OSN pro lidská práva, konstatovala ve středu, že tento měsíc položila technologickým gigantům v Silicon Valley "tvrdé otázky" ohledně "hrozeb" způsobovaných aplikacemi, jako je Absher.

Letos v lednu vyvolala globální pozornost -náctiletá dívka ze Saúdské Arábie, když odmítla odejít z hotelu v Thajsku a rozhodla se utéci od své rodiny. Nakonec dostala azyl v Kanadě. Dvě jiné saúdské sestry, které se v Hongkongu skrývaly půl roku, dostaly v březnu vizum, které jim umožnilo vycestovat do třetí země.

"Stále častější případy žen, které prchají ze Saúdské Arábie, naznačují, v jaké situaci se v té zemi ženy ocitají," kostatovala Lynn Maalouf z organizace Amnesty International.

Saúdský korunní princ Mohammed bin Salman sice dovolil ženám nyní řídit automobil, avšak vězněno a mučeno je 11 aktivistek za lidská práva. Jsou obviněny z kontaktů se zahraničními novináři a diplomaty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8016

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019