Nesekejte trávu!

27. 4. 2019

čas čtení 4 minuty
Jan Čižinský, starosta Prahy 7: Právě projednáváme na pražském zastupitelstvu klimatickou změnu:

Milí sousedé,

situace je velmi vážná. Praha se změnila. Změnila se naše země. A mění se celý svět. A změna stále pokračuje. Velmi si vážím toho, že je mnoho lidí, které tento stav zajímá a znepokojuje. A je čím dál více lidí, mnozí jste zde přítomni, kteří na tento stav upozorňujete a kteří stále vracíte znovu a znovu na stůl téma klimatu, pražského klimatu, životního prostředí a pražského životního prostředí, a odpovědného chování vůči přírodě.

Zdroj a další diskuse k věci ZDE  

Podporujeme za PRAHA SOBĚ a za pražskou koalici Vaši snahu situaci pojmenovat. Vnímáme, že je třeba použít nějaký symbol. Používáte pojem klimatická nouze. Souhlasíme s tím, že naše město se nachází ve stavu nouze kvůli suchu a nouze kvůli vysokým teplotám, což souvisí s klimatem a naším chováním. Ano Praha se nachází ve stavu klimatické nouze.

Je sucho. Kdy naposledy jsme přemýšleli, zda si vzít deštník anebo ne?

Příroda trpí ve městě i mimo něj. Kdy naposledy jsme lovili mušku z oka anebo čistili od hmyzu sklo brýlí nebo sklo auta? Ubývá motýlů, ubývá ptáků.

K tomu: 


 

Když se díváme na předpověď počasí, tak již mnozí z nás nehledáme jasné dny bez mráčku, ale hledáme symbol pro kapky a mraky a mnozí máme radost, když je v dlouhodobé předpovědi vůbec někde zahlédneme.

Od nás se ale nečeká popis situace, ale konkrétní kroky. Čeká se od nás změna postoje, změna chování, změna politiky. S tou změnou samozřejmě potřebujeme pomoci. Ale čím dál více lidí je změně nakloněno. Vy jste tu a změnu požadujete.

Hodně lidí se ptá, co mám dělat jako jednotlivec? Jak mohu sám za sebe pomoci? Používat úsporné spotřebiče a žárovky, zateplit dům, nepřetápět, přehnaně neklimatizovat, nainstalovat si solární panel na ohřev vody či fotovoltaickou elektrárnu na střechu, zadržovat a používat dešťovou vodu, poskytnout na zahradě prostor i divoké přírodě a užitečnému hmyzu, nekupovat zbytečné obaly měnící se v odpady, třídit odpad, kompostovat, důsledně preferovat veřejnou dopravu, vlaky, tramvaje, a pokud to jde tak i kolo nebo i pěší chůzi, kupovat potraviny, které pocházejí ze šetrného zemědělství, sdílet a půjčovat si to, co není nutné koupit.

A co děláme a budeme dělat my jako zastupitelé a představitelé města, které je zároveň krajem? Snižujeme energetickou náročnost obecních budov a budeme motivovat ředitele příspěvkových organizací, aby šli touto cestou. Náměstek Hlubuček prověřuje možnost bioplynové stanice. Již nyní se pan náměstek Hlubuček společně s náměstkem Scheinherrem zabývá takovým sekáním trávy, které reflektuje sucho a současně dá šanci i biodiverzitě.

Vysazujeme stromy.

Zvyšujeme vsakování vody v ulicích, podporujeme zelené a zelenomodré střechy. Na akcích podpořených Prahou nebude možné používat jednorázové plasty a toto bychom rádi rozšířili i do smluv s nájemci tam, kde to dává smysl. Zabýváme se nyní takovou úpravou protihlukových stěn, které nebudou nebezpečné pro ptáky a také se zabýváme aplikací mechanismu ve stavebních řízeních, který zabrání fasádám nebezpečným pro pražské ptactvo. V rámci Výboru pro životní prostředí naši zástupci připravili k úspěšnému přijetí usnesení zřídit koordinátora městské udržitelnosti, který se má postarat o zavádění a kontrolu enviromentálních opatření napříč odbory MHMP, aby se o nich přestalo jen mluvit.

Obzvláště v době sucha omezíme sekání trávy a ořezy stromů a keřů. Dohlédneme na řádnou zálivku stromů. Zohledníme enviromentální aspekty při rozdělování dotací včetně dotací na rekonstrukce náměstí, parků a komunikací. Nebudeme již používat agresivní herbicidy insekticidy. Zvýšíme informovanost obyvatel Prahy o kvalitě vzduchu, o kvalitě života a o tom, kolik produkuje Praha skleníkových plynů. Budeme usilovat o zlepšování kvality vzduchu v Praze, což souvisí ruku v ruce právě s produkcí skleníkových plynů.

Milí sousedé,

děkuji Vám, že jste přišli, děkuji Vám, že nás urgujete, děkuji, že měníte klima nejen v pražské společnosti ve prospěch klimatu. Jsme připraveni s Vámi spolupracovat. Jde o společný zájem všech odpovědných lidí.

0
Vytisknout
13938

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019