Co říkají první snímky nové ruské strategické ponorky?

26. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Rusko spustilo na vodu nejdelší ponorku světa, záhadnou K-139 Bělgorod, napsali Joseph Trevithick a Tyler Rogoway. Jde o modifikované plavidlo třídy Oscar II, které se stane první operační odpalovací platformou pro torpédo dlouhého doletu Poseidon vybavené jaderným pohonem a jadernou hlavicí. Během ceremonie spuštění na vodu Kreml větší část Bělgorodu skryl před veřejností, ale to co ukázal poskytuje důležitá vodítka ohledně dalších misí plavidla, včetně sběru informací a působení coby mateřská loď pro menší ponorky s osádkou či bez osádky.


Počítačem vytvořené video, které Rusko publikovalo v roce 2018 v rámci výročního projevu Vladimira Putina, v němž také oficiálně potvrdil existenci projektu Poseidon, naznačuje, že Bělgorod může z hangáru na vrcholu trupu vypouštět také malou bezosádkovou jadernou ponorku Harpsichord 2P-PM.

Harpsichord může nést dodatečné sonary a další senzory, které pomáhají s průzkumem před Bělgorodem, a jakoukoliv miniponorku s osádkou.

O finální konfiguraci Bělgorodu toho stále mnoho nevíme, ale nyní, když je ve vodě a blíží se její uvedení do služby v příštím roce, mohou se začít objevovat další detaily a snímky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9677

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019