Greta Thunberg: Globální oteplování není názor. Je to fakt

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Greta Thunberg: Mnoho lidí si myslí, že globální oteplování je jen názor, ale on to není názor, je to fakt. Nemůžete říkat: "Nemyslím si, že srdce pumpuje krev." Je to fakt.

Greta Thunberg: Vědci často hovoří o bodech zvratu. To znamená, že jakmile mineme určitý bod zvratu, Zeměkoule se začne oteplovat.

Reportér Alex Thomson: A my to nemůžeme zastavit, dá se do pohybu něco, co nemůžeme zvládnout? Máme ještě čas?

Greta Thunberg:Ano, máme, ještě máme čas. Ale to nepotrvá dlouho, tak musíme začít jednat teď. Musíme jednat rychle a musíme to udělat drasticky.

Reportér Alex Thomson: Někteří lidé si zoufají. Říkají "co proti tomu můžu dělat, jsem jen jeden člověk, já sám nic nezvládnu." Pokrčí rameny, že na tom nezáleží. Co říkáte takovým lidem?

Greta Thunberg: Říkám, že nikdo není příliš malý, aby nedokázal udělat něco, co přispěje ke změně. Každý člověk může udělat něco. Jestliže každý člověk udělá něco, může dojít k obrovským změnám.

Reportér: A jsou lidi, například americký prezident Donald Trump, stále existuje mnoho lidí, kteří tvrdí, buď že globální oteplování neexistuje, anebo že nemá nic společného s lidskou činností. Co říkáte takovým lidem?

Greta Thunberg: Takovým lidem neříkám nic. Obyčejně je ignoruju, protože jim nemám co říct. A oni nemají co říct mně. Kdyby s nějakým takovým člověkem mluvila, pořád bych jen citovala vědu a říkala, že mnoho lidí si myslí, že globální oteplování je názor, ale on to není názor, je to fakt.   Nemůžete říkat: "Nemyslím si, že srdce pumpuje krev, tak tomu není." Je to fakt.




0
Vytisknout
9898

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019