Lula: V Brazílii vládnou "šílenci a lokajové USA"

27. 4. 2019

čas čtení 4 minuty
 


Luiz Inácio Lula da Silva, brazilský prezident v letech 2003-2011, který je nyní ve vězení za korupci, kterou popírá, řekl ve svém prvním tiskovém interview, který mu nyní byl povolen od jeho uvěznění před rokem, že v Brazílii nyní vládnou "šílenci" a "lokajové USA", kteří zničili její mezinárodní pověst.

Brazílie nyní musí podle něho projít "obdobím sebereflexe" po "šílených" fake news a nenávistné loňské  předvolební kampani ultrapravicového populisty Jaira Bolsonara. "Není možné, aby této zemi vládla skupina šílenců. Země si to nezaslouží a především si to nezaslouží lidé." "Brazílie je bez strategie - Bolsonaro neví, co dělat."

 

Lula také kritizoval Bolsonarovo podlézání Spojeným státům. "V životě jsem neviděl, že by brazilský prezident salutoval americké vlajce. Nikdy jsem neviděl prezidenta, který by říkal "Miluju Spojené státy, miluju je. Měli byste milovat svou matku, měli byste milovat svou zemi. Co to má znamenat, všechna tahle láska k USA? On si opravdu někdo myslí, že Spojené státy budou dávat přednost Brazílii? Američané myslí na sebe v první řadě, v druhé, třetí, čtvrté, páté řadě - a pokud jim ještě zbývá nějaký čas, myslí na Američany. A tihle brazilští lokajové si myslí, že Američané pro nás něco udělají."

Během dvouhodinového rozhovoru lamentoval Lula nad tím, že Brazílie z postavení vznikající světové velmoci v době, kdy byl on prezidentem, se propadla na místo, kdy ji mezinárodní společenství izoluje v důsledku fundamentalistických Bolsonarových názorů.

"Býval jsem jediným prezidentem zvaným na jednání skupiny G8. Brazílie byla velmi důležitá ve skupině G 20. Teď se to všechno rozložilo." "Teď vidím, že ani primátor New Yorku nechce pozvat brazilského prezidenta na recepci," řekl Lula v souvislosti s nedávnou kampaní Billa de Blasia požadující, aby se Bolsonarovi v New Yorku nedostalo žádných poct v důsledku jeho homofobních názorů a jeho likvidace životního prostředí.

Lula také ostře kritizoval vazby Bolsonarovy rodiny na těžce ozbrojené polovojenské gangy, které ovládají velkou část Rio de Janeiro.

Bolsonaro čelí v Brazílii nové kritice za sérii štavých a homobofních výroků, v nichž tvrdil, že se Brazílie nesmí stát "rájem pro turistiku homosexuálů", avšak zároveň podporoval sexuální turistiku do Brazílie. "Jestli sem chcete přijet a mít sex s nějakou ženou, klidně proboha přijeďte," řekl Bolsonaro ve čtvrtek před novináři. "Ale nemůžeme dovolit, aby se Brazílie stala rájem pro homosexuální turistiku - máme rodiny."

Bestsellerový brazilský autor Paulo Coelho byl jedním z těch, který tyto Bolsonarovy výroky ostře kritizoval. "Brazilské ženy NEJSOU zboží. Sexuální turistika NENÍ důvodem proč navštívit Brazílii," napsal na Twitteru 15 milionům lidí, kteří ho sledují.


Je možné, že Lula bude propuštěn z vězení už letos v září, píše Fabiano Golgo a pokračuje:  Lula může jít do polootevřeného režimu, kde může žít ve svém vlastním bydlišti a jen musí spát pouze doma každou noc a nemůže cestovat bez povolení soudce.

Vrchní soud  rozhodl, že jeho trest byl příliš vysoký, a snížil ho na 8 let a 10 měsíců. Ale podle brazilského práva může být osoba, která byla odsouzená za nenásilnou a nedrogovou trestnou činnost, propuštěna po jedné šestině rozsudku, pokud se v během té době chová dobře.

Lula je stále v nebezpečí, že bude odsouzen za další obvinění, že vlastní také malou farmu, která mu byla poskytnuta jako úplatek. Žádný z těchto trestných činů nebyl přímo dokázán, Lula byl shledán vinným na základě takzvaných nepřímých důkazů, jako je skutečnost, že na těchto adresách byly nalezeny jeho osobní věci. Velká část brazilské veřejnosti se domnímá,  že byl Lula uvězněn jen proto, aby nemohl zvítězit v prezidentských volbách r. 2018, které vyhrál extremistický ultrapravicový Jair Bolsonaro.

Bolsonaro ruší financování univerzitních kateder filozofie a sociologie, upozorňuje Daniel Prokop. Brazilské univerzity se nadále mají soustředit na přípravu mladých lidí pro praktická zaměstnání (zajímavé je, že obory sociologie a filozofie silně vadily i komunistickým režimům ve středovýchodní Evropě, připomíná Jan Čulík):



0
Vytisknout
7847

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019