Umělci promítali na budovu Magistrátu hl. m. Prahy, požadují vyhlášení stavu klimatické nouze

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva


Ve středu 24. 4. večer byla na budovu Magistrátu hl. m. Prahy promítána hesla „STAV KLIMATICKÉ NOUZE“, „PRAHA BEZUHLÍKOVÁ“ nebo „UMĚNÍ PRO KLIMA“. Zástupci pražských uměleckých a kulturních institucí chtěli touto akcí, kterou připravilo Lunchmeat Studio, upozornit na to, že městské zastupitelstvo dosud nepřijalo konkrétní strategická opatření, jež by reagovala na změny klimatu. Ta by měla být projednávána na zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 25. 4. Mezi požadavky široké iniciativy aktivistů z řad studentů, vědců a umělců patří mimo jiné vypracování plánu, podle kterého by měla Praha od roku 2030 hospodařit bez uhelné energetiky.

 

Na konci února vydaly umělecké a kulturní instituce prohlášení, ve kterém podporují návrh vyhlásit stav klimatické nouze na úrovni Prahy. Iniciativa vzešla z okruhů sítě feministických institucí, což jsou kulturní organizace a iniciativy, které fungují na základě feministických principů. K prohlášení, které sepsaly, se pak připojilo několik desítek dalších pražských institucí. „Na vládní úrovni států jsou opatření proti klimatickému kolapsu projednávána jen velmi pomalu a vlažně, proto hledají vlastní strategické plány města,“ říká mluvčí iniciativy historička a kritička umění Anežka Bartlová a dodává: „Umělecké a kulturní instituce nesou také díl zodpovědnosti za to, co se ve společnosti děje, a proto se jejich zástupci a zástupkyně chtějí na pozitivní změně směrem do budoucna účastnit.“

V prohlášení, které podepsaly takové instituce jako například Národní filmový archiv, Akademie výtvarných umění, Vysoká škola uměleckoprůmyslová, Uměleckoprůmyslové muzeum, Společnost Jindřicha Chalupeckého, Asociace spisovatelů, Museum Kampa nebo Divadlo Archa a další, dále stojí, že je třeba nastavit jiná pravidla pro financování a řízení kulturních institucí, která budou brát v potaz současnou krizovou situaci.




To by mohlo zasáhnout také do rozhodování o poskytování dotací na kulturu na úrovni města. “Instituce samozřejmě mohou ze své vlastní iniciativy omezit svou uhlíkovou stopu – používat bezuhelnou energii, omezit nákup letenek pro zahraniční hosty, atd. Mohou pak tím být ale v soutěži o finanční zdroje ve srovnání s ostatními znevýhodněné. Je třeba, aby město začlenilo ohledy na ekologickou udržitelnost už do podmínek financování a pravidla platila pro všechny,” uzavírá Bartlová. Podobná iniciativa vznikla také v Brně, kde dochází ke vzájemným jednáním mezi kulturní obcí a zastupitelstvem.


Mluvčí iniciativy

Anežka Bartlová

bartlova.anezka@gmail.com

Anna Remešová

anna.remesova@gmail.com

0
Vytisknout
6363

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019