Analytik: Čínu je třeba přesunout do kategorie "darebáckých států"

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Skupina bývalých diplomatů a akademiků napsala otevřený dopis čínskému prezidentovi kvůli propuštění dvou Kanaďanů zadržovaných na základě národněbezpečnostní argumentace. Jeden ze signatářů, Bill Hayton z think tanku Chatham House, označil Čínu za zemi, kterou je třeba přemístit do kategorie "darebáckých států".


Bývalý diplomat Michael Kovrig a obchodník Michael Spavor byli 10. prosince zatčeni za aktivity "ohrožující čínskou národní bezpečnost" - což je fráze často používaná Pakingem pro podezření ze špionáže. Zatčení je považováno za odvetu po kanadském zatčení viceprezidentky společnosti Huawei Meng Wan-čou. Ta v USA čelí obvinění ze zpronevěry spojené s porušováním sankcí vůči Íránu.

V dopise adresovaném čínskému prezidentu Si Ťin-pchingovi a zveřejněném v pondělí skupina více než sta bývalých diplomatů a akademiků vyzývá k propuštění obou Kanaďanů. Signatáři zahrnují bývalé velvyslance v Číně z Kanady, Německa, Mexika, Švédska, Británie a USA. Všichni vyjadřují nad zatčením "hluboké znepokojení".

Kovrig je bývalý diplomat pracující pro think tank ICG v Hong Kongu a Spavor působil v severovýchodní Číně, kde zprostředkovával cesty do KLDR.

V pondělí kanadský velvyslanec v USA David MacNaughton prohlásil, že Washington bude formálně žádat extradici Meng. Premiér Justin Trudeau dopis přivítal a poukázal na fakt, že Kanada se staví na obranu právního státu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7227

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2019