Špinavé peníze z Kazachstánu a Moldavska určené k financování protestů na Ukrajině a v Polsku "byly vyprány ve Skotsku"

24. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Nevládní organizace Open Dialog Foundation (ODF) spojená s kazašským oligarchou Muchtarem Abljazovem měla být zapojena do praní špinavých peněz ve prospěch zmíněného oligarchy a vlivného moldavského obchodníka Veaceslava Platona.


Britský list Sunday Times publikoval článek s titulkem "Edinburský byt, lidskoprávní aktivisté a oligarchovy špinavé peníze". Podle listu zpráva moldavské parlamentní komise tvrdí, že skotské firmy byly použity k vyprání hotovosti prostřednictvím organizace ODF se sídlem ve Varšavě. Nevládní organizaci řídí ukrajinská občanka Ljudmyla Kozlovska. Peníze měly být použity k financování tajné lobbyistické kampaně ve prospěch obou zmíněných obchodníků.

Platon byl zatčen v roce 2017 za praní špinavých peněz a podvod spojený se zmizením částky jedné miliardy dolarů z moldavského bankovního systému, k němuž došlo před několika lety. Incident způsobil v Moldavsku politickou krizi.

Kozlovské v srpnu 2018 zakázali vstup do schengenského prostoru, poté co ji polská vláda označila za národněbezpečnostní hrozbu. Je akreditována coby lobbyistka v Evropském parlamentu, kde ji podporovali poslanci jako hlavní představitel brexitu v EP Guy Verhofstadt a britské labouristky Clare Moodyová či Julie Wardová.

Zákaz vstupu do schengenského prostoru požadovaný Polskem nebyl dodržován německými a belgickými úřady, které Kozlovské umožnily navštěvovat jejich země.

Moldavská parlamentní zpráva také uvádí podezření, že Kozlovska a ODF byli placeni za transakce s ruskými vojenskými firmami, jimž je mezinárodními sankcemi zakázáno obchodovat v USA a EU.

Skotské firmy registrované na adrese 78 Montgomery Street v Edinburku a na přinejmenším jedné další adrese v daném městě jsou obviněny z vyprání částky nejméně 26 milionů liber. Část byla použita na provoz firmy manžela Kozlovské Bartosze Kramka, který poté věnoval dary na účet ODF.

Podle polských daňových úřadů k tomu docházelo prostřednictvím složité sítě zámořských entit registrovaných jako partnerské společnosti skotských firem, jimž je podle podivného zákona dovoleno operovat bez placení daní, publikace účetnich údajů nebo bez toho, aby veřejně deklarovaly vlastnickou strukturu.

ODF se mezi polskými lidskoprávními organizacemi proslavila během druhé revoluce na ukrajinském Majdanu, když organizovala a financovala podporu pro protestující v Kyjevě.

Po zvolení polské vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) v roce 2015 se ODF rychle stala kritičkou této vlády. Aktivně se podílela na protestech proti justiční reformě. Později se stala předmětem zájmu kvůli finančním operacím, jejichž podrobnosti vycházely najevo na Ukrajině a v dalších částech Východní Evropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6352

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2019