Svátek práce by měli slavit především zastánci moderního kapitalismu

1. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dnešní svátek, tedy prvního května, je oficiálním státním svátkem v České republice. Je to svátek práce. A nejen u nás, ale i v mnoha nejen západních zemích. Je pravda, že komunisté za minulého režimu udělali z prvomájových oslav ty hnusné demonstrace poslušnosti jedné vládnoucí mafii, která neumožnila ani existenci svobodných odborů, natož svobodných voleb. Byla to naprostá perverze svátku práce.

Rozhovor Britských listů 217. Je v ČR ohrožena demokracie?

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta




Organizace Milion chvilek pro demokracii uspořádala už minulý týden nejen v Praze a v Brně, ale i v jiných městech velké demonstrace proti Babišovi. Proč to její aktivisté dělají? O tom hovoří se zakladatelem organizace Mikulášem Minářem Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. května 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

V Londýně vyvrcholila nekompetentnost tamější vlády okamžitým vyhozením ministra obrany na hodinu

1. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Premiérka Mayová oznámila, že byl s okamžitou platností vyhozen z funkce její ministr obrany Gavin Williamson. Byl to mladíček, který už předtím proslul různými nekompetentními a neuváženými výroky. To však Mayové, pro niž byl Williamson jedním z velmi mála lidí v jejím kabinetu, kterého mohla považovat za stoupence, nevadilo.

23. dubna jednala britská Bezpečnostní rada státu o čínské technologické firmě Huawei. Druhý den přinesl konzervativní list Daily Telegraph informaci, že se Mayová rozhodla udělit firmě Huawei právo vybudovat v Británii síť 5G - navzdory bezpečnostnímu znepokojení, které na schůzi Rady vyjádřili četní ministři.

(Mimochodem, britská vláda se nyní brání, že prý o této věci "ještě rozhodnuto nebylo"... Komu věřit?)

Následovalo vyšetřování, kdo prozradil tyto tajné informace, a dne 1. května Mayová vyrazila ministra obrany Gavina Williamsona.

Ten se ovšem hájí, že neprozradil nic.

Nejenže byl Gavin Williamson, podobně jako většina členů dnešní britské konzervativní vlády, arogantní a nezkušený hlupák, posedlý jedině svou vlastní kariérou. Došlo k bezprecedentnímu prozrazení vysoce utajovaných státní informací do tisku. Za to byl nyní potrestán Williamson, který vykřikuje, že nic neprozradil.

Vyšly ovšem najevo závažné skutečnosti, které zjevně vážně znepokojily mnohé ministry, jeden z níchž to prozradil. Hloupá Mayová předává základní bezpečnostní infrastrukturu své země čínské diktatuře. Už předtím něco podobného udělal jiný konzervativní hlupák, někdejší ministr financí George Osborne, který - neuvěřitelně - uzavřel s Čínou kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny v Británii. Dal tak čínským komunistům možnost ji vypnout, kdykoliv se jim zachce.

Nemám slov, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Julian Assange byl odsouzen na 50 týdnů do vězení za porušení podmínek kauce

1. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Soudkyně odmítla většinu polehčujících okolností, které jeho jménem předložili právníci. Assange také napsal dopis, v němž lituje toho, co udělal, ale argumentuje, že neměl jinou volbu. Soudkyně Deborah Taylorová u korunního soudu v Southwarku konstatovala, že Assange "učinil úmyslný krok vyhnout se spravedlnosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

Invaze

30. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

"U Mikulova (Nikolsburg) rozložili Rakušané tábor a chystají se na zteč. Cheb (Eger) hoří, v Liberci (Reichenberg) svrhla pátá kolona právoplatnou vládu města. Polská armáda vtrhla na Těšínsko. Bratr nejbližší nám vrazil kudlu do zad - Slováci přebrodili u Hrušek řeku Moravu se slovy, že Slovácko je Slovensko. Místní pobočka Viet-congu operuje z kanálů a přemalovává dopravní značky. Musulmani prodávají s úlisnými úsměvy kebab posypaný strychninem.

V této těžké chvíli ochrání český národ jen silný vůdce. Tvrdě a nekompromisně."

HDP v % k průměru EU (2004-2016)

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Expert OSN: Británie se propadá do bídy. Vytváří si substandardní pracovní síly

1. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Philip Alston
Philip Alston, expert OSN na globální chudobu, varoval, že posledlost Británie brexitem způsobí vážné oslabení celé země, bez ohledu na to, zda k brexitu nakonec dojde či nedojde. Británie totiž nemění svou politickou strategii, která zahání lidi do chudoby.

Alston, odborník OSN na extremní chudobu, konstatoval: "Vytváříte si v Británii opravdu vážný problém pro budoucnost, protože produkujete substandardní pracovní síly a podvyživené děti."

Dvě fotky z naší země - možná budeme brzo říkat "naší dříve krásné země"

30. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

 

Na první je kus lesa, který uschl. Kamkoli jedete, možná s výjimkou horských oblastí, si můžete všímat uschlých skupin stromů, které už letos neobrašily a neobraší. Borovice jsou na tom nejhůř, smrky (na snímku) schnou taky. Žádný kůrovec, jen příliš teplo a příliš sucho. Letošní počasí začalo hůře než to loňské, když se to nezlepší, co neuschlo loni, uschne letos. Foceno na Tišnovsku.

Na druhé je "situace" na dálnici u Břeclavi. Mírný vítr, z vysušených polí se odfukuje půda. Příbuzní z Hodonínska říkají, že to je teď běžný jev.

Obojí je dokladem honby za krátkodobými výnosy. Kvartální výsledky, kvartální prémie. Roční výsledky, roční prémie. Hypotéky se musí platit. Co bude příští rok, o tom budeme přemýšlet příští rok.

Dialektika Hnutí Ano a nesvatá aliance Hradu, komunistů a Faltýnka

30. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Rekonstrukce Babišovy vlády je nepochybně velké politické téma. Je to ovšem takové téma rozplizlé, protože nevíme, co skutečně noví ministři budou dělat. Obavy jsou nesporně na místě. V prvé řadě se ukazuje, že Hnutí Ano, které Babiš de facto vlastní, není schopno ze svého středu generovat lidi, kteří by vedli ministerstva.

Na post ministra dopravy přichází po Danu Ťokovi, který dokázal navzdory tlakům druhého muže hnutí, pana Faltýnka, prosadit změnu v provozovateli mýtného systému, přichází někdo, kdo dělal šéfa právního úseku na ministerstvu dopravy za nechvalně známého ministra ODS Aleše Řebíčka. Člověk má pocit, že Babiš v roce 2013 by nic podobného nedopustil, nyní se ovšem jeho rozhodování „tvaruje“ podle zájmů „reálné moci“, která drží jeho vládu, a to je nesvatá aliance komunistů, prezidenta a kontaktů pana Faltýnka. p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; }

Rozhovor Britských listů 216. Byl Jackson skutečně pedofil?

26. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Je obviňování britské Labouristické strany z antisemitismu chiméra, je Maduro politik milovaný Venezuelany? Je Michael Jackson obviňován z pedofilie neoprávněně a Donald Trump nevinen ze spolupráce s Ruskem? Zahraničněpolitický komentátor Britských listů Daniel Veselý občas vystupuje při analýze některých zahraničněpolitických témat jako advokát diaboli. Jak své postoje zdůvodňuje? O tom s ním hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. dubna 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Středoškolská stávka za klima - 3. května

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

3. května budou studenti po celé republice stávkovat za klima. Jedna stávka již proběhla, bohužel její efekt na politiky byl nedostatečný. Obrátili se k nám a k naší budoucnosti zády.

Touto stávkou kritizujeme nečinnost politiků a společnosti. Stále požadujeme co nejrychlejší a důsledné řešení klimatické krize. V Praze proběhne stávka dne 3.5.2019 od 10 hodin. Zahájení proběhne na Malostranském náměstí.

Program stávky je následující: 


10:00 | zahájení stávky na Malostranském náměstí
10:30 | projevy řečníků
11:30 | začátek průvodu | Malostranské náměstí - Klárov - Čechův most - Náměstí Republiky - Na příkopě - Staroměstská 
13:30 | ukončení 

 
Petr Doubravský
 
media@fridaysforfuture.cz

Marnost nad marnost

30. 4. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

Toto snad biblické pořekadlo je více než pravdivé. Stále více se o tom přesvědčuji. Všechny ušlechtilé ideály jsou marné. A co jsou to vůbec ty ideály? Je to harmonie? Jak by vypadal život na zemi kdyby dosáhl harmonie? Zdá se, že tehdy, když by s povrchu Země zmizel člověk. Je to člověk, který přirozenou harmonii neustále narušuje a ničí.

Před několika týdny se, už po kolikáté, probudili nějací mladí lidé, asi studenti, s proklamací k záchraně naší planety. Několik se jich zviditelnilo, psalo se o nich na všelijakých tvitrech a fejsbucích, či jak se to všechno to moderní sdílení nazývá. Možná i v novinách. Se svatým nadšením se asi ukázali i v televizi. Založili několik diskusních kroužků a budou diskutovat.

Trump dosáhl rekordu: Pronesl už 10 000 lží

30. 4. 2019

čas čtení 3 minuty



Hlavním konfliktem mezi Donaldem Trumpem a médii je skutečnost, že první povinností novináře je říkat pravdu, kdežto Trumpovým cílem je v americkém politickém diskursu pravdu devalvovat, píše v deníku Washington Post Aaron Blake.

Toto Trumpovo úsolí dosáhlo v těchto dnech neuvěřitelného rekordu. Podle týmu deníku Washington Post, který ověřuje Trumpovy veřejné výroky, vyslovil nyní Donald Trump už více než 10 000 lží nebo zavádějících tvrzení.

Srí Lanka: Úřady mají povinnost chránit ohrožené muslimské občany

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein: Od velikonočních atentátů na Srí Lance útočí zuřící davy na muslimské imigranty. Úřady mají povinnost chránit ohrožené muslimské občany.


Cenzura v rakouské televizi

30. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Šéf Rady rakouské veřejnoprávní televize Norbert Steger, někdejší politik ze strany Svobodných, zakázal prominentnímu novináři rakouské televize Arminu Wolfovi, nositeli novinářských cen, aby na obrazovce vystupoval. Musí to být čistě náhodné, že Armin Wolf v rakouské televizi byl také tím novinářem, který ostře interviewoval Vladimíra Putina, píše politolog Cas Mudde:

Armin Wolf: Šéf Rady rakouské veřejnoprávní televize mi doporučil "čas mimo televizi", "na náklady televizních koncesionářů". Jsem si jist, že má na mysli pouze zájmy televize ORF a našich diváků.

Norbert Steger se vyjádřil, že je Armin Wolf "příliš pyšný", že by měl "mimo televizi" přehodnotit  svůj postoj a uvědomit si, že "nemá vždycky pravdu".

Zelenskij zesměšnil Putinův plán dát ruské pasy Ukrajincům

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v reakci na Putinovu nabídku ruského pasu  Ukrajincům žijícím na separatistickém území nabídl ukrajinské občanství "všem lidem, kteří trpí pod autoritářskými a zkorumpovanými režimy", ale především "ruskému lidu, který trpí nejvíce ze všech".

Napsal to ukrajinsky i rusky, "aby nás všichni slyšeli," vyjádřil se Zelenskij.




Nově zvolený ukrajinský prezident se vysmál Putinově nabídce a řekl, že ruský pas poskytne "právo být zatčen". 

Bývalý generální ředitel Světové obchodní organizace o brexitu

29. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

"Musel jsem napsat tisíce a odvysílat snad miliony slov o brexitu a brexitérech. Pascal Lamy to udělal daleko přesvědčivěji v šesti vteřinách grimas. Docela to odzbrojuje," píše James O'Brien, moderátor londýnské komerční rozhlasové stanice LBC.


Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Ve španělských volbách zvítězili socialisté, ale bez parlamentní většiny

29. 4. 2019

čas čtení 2 minuty



Vládnoucí socialisté získali ve španělských všeobecných volbách v neděli nejvíce hlasů, nedosáhli však na parlamentní většinu. Do parlamentu se dostala nová  ultrapravicová strana Vox (s níž se paktuje česká ODS) a tradiční konzervativci se katastrofálně propadli.


Vládnoucí Socialistická dělnická strana (PSOE) Pedro Sáncheze získala 123 křesel, konzervativní Lidová strana jen 66 křesel, středopravicová Občanská strana 57 křesel, protiškrtová strana Unidas Podemos a její spojenci 42 křesel a ultrapravicový Vox 24 křesel.

V roce 2018 byly zničeny tropické lesy o rozloze Anglie

29. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Stromový kryt v tropech se vloni zmenšil o rozlohu 30 milionů akrů, informuje Marlowe Hood. Je to čtvrtý největší úbytek od roku 2001, kdy se začaly vést záznamy. Vyplývá to z nových údajů zkompilovaných vědci Světového institutu zdrojů (WRI).

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Evropa přestává odebírat ruskou ropu

29. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Evropské státy přestávají nakupovat ropu z Ruské federace kvůli příměsím, píše Olga Solovjovová. Odběr z ropovodu Družba už zrušilo Polsko a Česko. I tankery v přístavu Usť-Luga (západně od Petrohradu - pozn. BL) odmítají čerpat ruskou ropu. Bělorusko, které poprvé upozornilo na nekvalitní ropu, vyčíslilo své ztráty na 100 milionů dolarů. Exportéry čekají četná podezření, platby za zdržení a dokonce odvrat ruské ropy, varují experti.

V Babišistánu vítězí normalizační "řešení"

29. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když příjezdem "bratrské internacionální pomoci" skončily všechny pokusy o vážně míněné reformy komunismu, starý režim v Československu se nadále držel jednoduché zásady: Nic podstatného už neřešit. Jedinou oblast, kterou normalizátoři nebyli ochotni nikdy zanedbávat, představovaly sociální výdaje zajišťující poslušnost poddaných. Investice, v poslední fázi dokonce včetně investic do armády, naproti tomu postupně vysychaly, stejně jako ochota zabývat se jakýmikoliv dlouhodobými výhledy.

Tony Judt: Varovný hlas z minulosti k - poněkud - apokalyptickému dnešku

26. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 19 minut

Tony Judt (1948-2010) byl britský historik a esejista, studoval v Cambridgi a v Paříži a léta pak působil na britských i amerických vysokých školách, zejména na New York University. Předčasně zemřel, když v roce 2008 onemocněl amyotrofickou laterální sklerózou, nevyléčitelným neurodegenerativním onemocněním, vedoucím k naprosté fyzické nehybnosti. Předtím publikoval množství článků a recenzí především ve známém americkém intelektuálském časopise The New York Review of Books. Pražské nakladatelství Prostor nyní vydalo pod názvem Zapomenuté 20. století téměř pětisetstránkový výbor překladů z těchto, především, recenzí.

Skotská premiérka vyhlásila klimatický nouzový stav

28. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Na výročním sjezdu Skotské nacionalistické strany vyhlásila skotská premiérka jako vedoucí představitel první vlády na světě klimatický nouzový stav.

Také zdůraznila, že Skotsko je otevřené komukoliv, kdo tam chce přijít a žít tam.


Anglie chce uvalit na studenty z EU horentně vysoké školné, je to nezákonné. Ve Skotsku budou studenti z EU nadále studovat zadarmo

27. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Londýnská vláda připravuje idiotské rozhodnutí, podle něhož chce na studenty z EU uvalit stejné horentně vysoké školné, jaké musejí platit v Británii zahraniční studenti z jiných částí světa, jde někdy až o dvacet tisíc liber ročně  (600 000 Kč ročně). Toto opatření má prý vejít v platnost, ať se brexit uskuteční či neuskuteční.

V Evropské unii je to protizákonné - studenti z členských zemí EU musejí studovat za stejných finančních podmínek jako domácí studenti. Ve Skotsku podléhá naštěstí školství rozhodování skotské vlády v Edinburku.

Ta nedávno oznámila, že nejméně studenti z EU začínající své pregraduální studium v roce 2020-21 budou na skotských univerzitách i nadále studovat zadarmo, bez ohledu na to, zda se uskuteční brexit. Češi a Slováci tedy nadále budou ve Skotsku studovat zadarmo.
Gavin Esler: Další šílený nápad od této blbé vlády - apelujeme na všechny studenty z EU a občany EU v Británii: registrujte se pro eurovolby. Chceme inteligentní Británii a chceme sem přilákat ty nejlepší a ty nejinteligentnější občany.

Slavný televizní vědec a popularizátor vědy profesor Brian Cox: Tohle je katastrofálně stupidní strategie. Vím, že vláda občas pociťuje potřebuje potřebu usmiřovat si idioty, avšak ani idioti nechtějí snižovat počet zahraničních studentů studujících v Británii.


Hrůzy, které se ani normálně nedostanou do zpráv

27. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Foto: Cyklon Kenneth, Mozambik

Poslouchal jsem v sobotu pořad Newshour v zahraničním vysílání společnosti BBC. Na Srí Lance, po masakru v kostelech a v hotelech na Boží hod velikonoční, nyní místní obyvatelstvo pronásleduje příslušníky muslimské menšiny, kteří tam utekli z Pákistánu před pronásledováním.

Uprchlíci v Libyi, které Evropa odmítá přijmout a financuje jejich zadržování ve vazebních táborech, jsou nyní terčem střelby, vzhledem k tomu, že se místní polovojenské jednotky snaží zmocnit Tripolisu. Děti pláčí v zoufalé hrůze, bojí se kulek, informuje z místa reportérka BBC.

Pouhých několik týdnů, co v důsledku globálního oteplování byl postižen africký Mozambik obrovskými záplavami a katastrofálním ničením cyklonem Idai byl zbytek země tento týden - na severu - zničen novým cyklonem Kenneth. Koho by to zajímalo.





V Afghánistánu bylo za poslední čtyři roky zavražděno 45 000 vojáků a policistů v boji s Talibanem. Další desetitisíce mladých Afghánců, sloužících v armádě a v policii utrpělo obrovská zranění. Afghánské ministerstvo obrany nemá - tak, jak to existuje v jiných zemích - žádné zdravotnické instituce, které by se staraly o válečné invalidy a vybavovaly je například prostetickými končetinami.  O rodiny pozůstalých po zabití vojáků se nikdo nestará - ani o vojáky či policisty, kteří byli například postřeleni do páteře, takže doma leží nehybně bez pomoci.

V Kalifornii se střílelo v synagoze

27. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Devatenáctiletý Kaliforňan, který střílel v synagoze nedaleko San Diega byl prý motivován atentáty na dvě mešity na Novém Zélandě. Muž jménem John T. Earnest začal střílet v synagoze v Poway, asi 30 km severně od San Diega. Usmrtil jednu osobu a zranil tři další, včetně rabína. Na sociáních sítích před atentátem Earnest zveřejnil svůj "otevřený dopis" plný antisemitských a rasistických nadávek. Inspiroval ho také atentát na synagogu v  Pittsburgu před půl rokem, při němž bělošský supremacista usmrtil 11 osob. Earnestův dokument napodobil střelce z Nového Zélandu formátem i tónem. Jeho dokument obsahoval citáty z bible a bělošské nacionalistické konspirační teorie. Tvrdil, že také podpálil minulý měsíc mešitu v nedalekém městě Escondido. K útoku došlo krátce po 11.20 místního času. Zdá se, že se po několika střelbách Earnestova automatická zbraň zasekla. Krátce po atentátu zatelefonoval Earnest na nouzové číslo 911 a vzdal se policii.

Po střelbě na Novém Zélandě tamější premiérka Jacinda Ardern zakázala na Novém Zélandě vlastnictví poloautomatických zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


Ilhan Omar antisemitský atentát odsoudila:


Jsme uprostřed ekologické katastrofy

27. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Můj dobrý kamarád je ředitelem jedné lesní správy v jižních Čechách. Je to lesák, žádný environmentalista, ale "svými" lesy žije. Právě mi řekl, že tamější lesy mají tak dva, tři roky, kůrovce je teď v lapačích asi 40x-100x víc než bylo v těch předchozích nejhorších letech a dřevo se nedá ve střední Evropě prodávat, protože je ho prostě tolikrát víc, než je možné udat, že se trh rozpadnul, píše Bohuslav Binka.

Vůbec není otázka, zda jsme v krizi - prostě jsme ve veliké a zásadní environmentální krizi - ale jak to udělat, aby se v poměrně krátké době osvědčil stát a další instituce v tom, abychom jí nějak ustáli.

Podle mého je nutná zásadní personální obměna na Ministerstvu zemědělství, které nebylo a není schopné alespoň částečné reakce. A to samé podle mého platí o vedení Českých lesů.


Boris Cvek (viz jeho fotografie výše):

Pro ilustraci, jak se u nás v lese sama od sebe řeší kůrovcová katastrofa (a je to obyčejný hospodářský les). Ve vyfocených místech býval hustý smrkový les, vystlaný hnědým jehličím, bez trávy. Postupně - je to proces minimálně 20 posledních let - byly smrky káceny a zůstal tu a tam buk, dub nebo modřín. Nálety z těchto stromů pak okupovaly utvořený prostor a daří se jim skvěle. Na vyfocených místech převažují nálety buku a modřínu, jinde jsou to zejména duby. A k tomu nějaká bříza, javor, smrk, jedle. Naprosto spontánně. Roste to, co je schopno přežít, a boj o život je to krutý.


Toto je mezitím "vize Ano" pro Evropu. Až zločinecká manipulace nesmyslu:



Britští voliči dnes zastávají názor, že referendum o brexitu byla pitomost

27. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

 
 

Kdyby se konalo druhé referendum o brexitu, 46 procent britských voličů by nyní hlasovalo pro setrvání Británie v EU, 34 procent by hlasovalo pro brexit.


 
Více než 55 procent britských voličů nyní zastává názor, že se referendum o brexitu nemělo konat. Myslí si to i většina konzervativních voličů (49 procent), že referendum se mělo konat si myslí 43 procent konzervativních volčů. 72 procent labouristických voličů zastává názor, že se referendum nemělo konat, 18 procent, že ano.

Konzervativci mají nyní v Británii podporu 26 procent, labouristé 33 procent, Farageova nová Strana za brexit má 17 procent.

Ve volbách do Evropského parlamentu bude pro labouristy hlasovat 28 procent voličů, pro Farageovu Stranu za brexit také 28 procent voličů, pro konzervativce 14 procent voličů, pro liberální demokraty 7 procent, pro novou protibrexitovou stranu Change UK 7 procent, pro zelené 6 procent, pro skotské nacionalisty 5 procent. Pokud se labouristé vysloví pro druhé referendum o brexitu, což je nyní pravděpodobné (tedy za zrušení brexitu), pro setrvání v EU bude v eurovolbách  hlasovat 53 procent voličů. Nikdo neví, jaká je politika Konzervativní strany.

 

Podrobnosti v angličtině ZDE

K rizikům redukcionistických ideologií:

Tváří v tvář nekontrolovatelné změně klimatu vypadá většina světových politiků jako pitomci. Čeští ovšem mimořádně vynikají

26. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V roce 1988 vydal Joseph A. Tainter své Kolapsy složitých společností. 4. kapitola nazvaná "Jak porozumět kolapsu: mezní produktivita socio-politických změn" obsahuje pododdíl "Zpracování informací". V něm autor upozorňuje, že složité společnosti musejí nezbytně vynakládat na shromažďování, ukládání, zpracování a šíření informací stále větší a větší díl dostupných zdrojů, ačkoliv výnosy z takové činnosti postupně klesají. Je jen logické, pokud Tainterův závěr vztáhneme i na informace, které složité společnosti shromažďují samy o sobě. - Rok po vydání zmíněné studie, aniž většina tehdejších Čechoslováků cokoliv tušila o Tainterovi, se vlastní vahou zhroutil čs. satelitní komunismus. Krátce nato většina rozhodla, že mandát k provedení zpětné "transformace" na kapitalismus získají vyznavači ideologie "trhu bez přívlastků".

Naslouchání vědcům v otázce ekologické změny

26. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Greta Thurnberg má jednoznačně pravdu v tom, že na vědecké úrovni není prakticky pochyb o tom, že probíhá globální změna klimatu, která je způsobena vypouštěním skleníkových plynů do ovzduší, že to má a hlavně bude mít katastrofální následky pro lidstvo a že je nutné „něco dělat“ pro radikální snížení emisí skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého, ale i metanu. My už dobře víme, že lidská činnost může mít velký vliv na atmosféru, dokonce víme, že tento globální vliv lze úspěšně řešit. Jde o tzv. ozonovou díru. Zakázali jsme freony a zvrátili jsme trend. Jde to.

Mezitím v Absurdistánu 101:

Starobylá polská velikonoční tradice, reklama na polskou vodku v Dubaji, polští učitelé stávkují a požár Notre Dame je trestem za odklon Francie od křesťanství

26. 4. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

A tak jsme měli Velikonoce, plné starobylých tradic. Rodiny po celém Polsku šly do kostela nechat si košíky potravin požehnat kněžími. Vzhledem k tomu, že Jarosław Kaczyński je starý mládenec, čest nést jeho košík připadla jeho bodyguardovi. 

V městě Pruchnik místní lidé obnovili starobylou tradici potrestání Jidáše za jeho hříchy. Vyvolalo to obrovskou pozornost po celém světě a já bych řekl, že je to nespravedlivé - konec konců, podobné tradice, jakkoliv blbé, lze najít na celém světě. Ale tentokrát to neřeknu. Proč?

29892

Není nutné žít představy někoho jiného

25. 4. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Picture: Jáchym Bohumil Kartous

Moravská, slezská, či slovenská identita není o nic více, či méně sociální konstrukcí než ta česká. Myšlenkou článku „Proč je češství sociální konstrukcí“ (ZDE) je, že identita Čechů, ani jiných národů, není nadčasová, ani jinak nekonečná a neměnná hodnota. Obdobně není nadčasová tedy ani identita Moravanů, a ani Slezanů.

Netancuj, jak Duka píská

27. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva: Feministické aktivistky úspěšně blokovaly Národní pochod pro život a rodinu

V sobotu 27. dubna v odpoledních hodinách se aktivistkám a aktivistům z radikálně levicové skupiny Kolektiv 115 podařilo na zhruba 15 minut úspěšně zablokovat Národní pochod pro život a rodinu, který tou dobou procházel přes most u Rudolfina v Praze. Důvodem zablokování pochodu bylo vyjádření nesouhlasu s ultrakonzervativní politikou, za kterou organizátoři (Hnutí pro život) stojí.

Miloš Zeman: Je blbý, nebo navedený? Ohrožuje záměrně bezpečnost ČR?

27. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Prezident republiky jednal s Huawei


Prezident republiky Miloš Zeman se v sobotu dne 27. dubna 2019 v Pekingu setkal s vedením společnosti Huawei v čele s jejím zakladatelem Žen Čeng-fejem.

V průběhu tohoto jednání prezident republiky vyjádřil solidaritu se společností Huawei a názor, že kampaň, která je proti ní vedená, není opřena o žádné věcné důkazy.

Prezident republiky vyjádřil naději, že společnost Huawei se bude podílet na digitalizaci České republiky, včetně sítí 5G.


Jiří Ovčáček
ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

V Praze dne 27. dubna 2019


* * *

New York Times: Firma Huawei nikdy, za celých třicet let své existence, neprodávala veřejně své akcie. Američtí činitelé mají podezření, že je firma ovládána čínskou komunistickou stranou. Vysocí američtí činitelé jsou také znepokojeni novými čínskými zákony, které vyžadují, aby čínské firmy spolupracovaly s čínskou tajnou policií na výzvědné činnosti.

Jemen: Ráda bych, aby válka skončila a my mohli žít jako děti všude jinde

27. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Nevybuchlé granáty usmrcují a mrzačí Jemence v ohromujícím množství:

Třináctiletá Salah je jednou z mladých obětí války v Jemenu.

Salah: "Pásli jsme v údolí ovce. Jedna z dívek našla granát a přinesla mi ho. Když jsem si hrála, zakopla jsem o něj. Nevěděla jsem, že vybuchne. A vybuchl na mě. Byla jsem zraněna na ruce, na noze a do břicha. Jedna dívka dostala ránu do břicha a zemřela."

Nevybuchlá munice usmrcuje a mrzačí jemenské civilisty v obrovských počtech. V průměru, téměř 100 civilistů je v roce 2019 nevybuchlou municí, ostřelováním, minami a střelbou z malých zbraní usmrceno nebo zmrzačeno každý měsíc.

Karl Schembri, Norská rada pro uprchlíky:
"Za poslední tři měsíce vidíme, že leteckých úderů je v určitých částech Jemenu méně, avšak počet lidí, kteří jsou zraňováni nebo usmrcováni a stávají se invalidy na celý život, protože stoupli na minu, protože na ně střílí ostřelovači, tankové granáty, dělostřelecká palba, se zvyšuje."

V konfliktu v Jemenu zemřely desetitisíce lidí. 3,3 miliony lidí jsou stále vyhnány ze svých domovů. Salah je jednou z nich. Žije nyní v táboře IDP bez rodičů, kteří jsou v městě Taiz. Salah doufá, že se brzo bude moci vrátit domů.

Salah: "Chtěla bych, aby válka skončila a my jsme mohli žít jako děti jinde. Žít s tatínkem a s maminkou bez války. A lidi tak mohou žít šťastně.

30383

A tihle Češi, ti mají vynikající dovednosti v boji proti vlastním zájmům...

Kdy doskáče poslední Čech?

25. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


"A chápe pan premiér problém dezinformací a fake news?"

"Ale ano, on to chápe, vlastně se snaží držet pozici, chová se proevropsky..."

"A má to pro něj nějakou prioritu? Z toho, co vím, tak nemá..."

"Nemá. A vlastně neví, co s tím dělat."


Bernard-Henry Lévy v Praze: Hanba Babišovi a Zemanovi, jsou to Laurel a Hardy populismu

27. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Bernard-Henry Lévy: Praha včera večer. Přítomnost Kundery. Duchové Havla, Kafky a rabína Loewyho. Hanba Babišovi a Zemanovi, jsou to Laurel a Hardy populismu.


Nesekejte trávu!

27. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Jan Čižinský, starosta Prahy 7: Právě projednáváme na pražském zastupitelstvu klimatickou změnu:

Milí sousedé,

situace je velmi vážná. Praha se změnila. Změnila se naše země. A mění se celý svět. A změna stále pokračuje. Velmi si vážím toho, že je mnoho lidí, které tento stav zajímá a znepokojuje. A je čím dál více lidí, mnozí jste zde přítomni, kteří na tento stav upozorňujete a kteří stále vracíte znovu a znovu na stůl téma klimatu, pražského klimatu, životního prostředí a pražského životního prostředí, a odpovědného chování vůči přírodě.

Zdroj a další diskuse k věci ZDE  

Podporujeme za PRAHA SOBĚ a za pražskou koalici Vaši snahu situaci pojmenovat. Vnímáme, že je třeba použít nějaký symbol. Používáte pojem klimatická nouze. Souhlasíme s tím, že naše město se nachází ve stavu nouze kvůli suchu a nouze kvůli vysokým teplotám, což souvisí s klimatem a naším chováním. Ano Praha se nachází ve stavu klimatické nouze.

Je sucho. Kdy naposledy jsme přemýšleli, zda si vzít deštník anebo ne?

Příroda trpí ve městě i mimo něj. Kdy naposledy jsme lovili mušku z oka anebo čistili od hmyzu sklo brýlí nebo sklo auta? Ubývá motýlů, ubývá ptáků.

K tomu: 


Lula: V Brazílii vládnou "šílenci a lokajové USA"

27. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

 


Luiz Inácio Lula da Silva, brazilský prezident v letech 2003-2011, který je nyní ve vězení za korupci, kterou popírá, řekl ve svém prvním tiskovém interview, který mu nyní byl povolen od jeho uvěznění před rokem, že v Brazílii nyní vládnou "šílenci" a "lokajové USA", kteří zničili její mezinárodní pověst.

Brazílie nyní musí podle něho projít "obdobím sebereflexe" po "šílených" fake news a nenávistné loňské  předvolební kampani ultrapravicového populisty Jaira Bolsonara. "Není možné, aby této zemi vládla skupina šílenců. Země si to nezaslouží a především si to nezaslouží lidé." "Brazílie je bez strategie - Bolsonaro neví, co dělat."

Skotští nacionalisté zůstávají zřejmě jedinou profesionální stranou v Británii

27. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 


Nicola Sturgeon, skotská premiérka:


Dnešní průzkum veřejného mínění společnosti YouGov v Timesech je ohromující. 23 procentní náskok pro skotské nacionalisty pro volby do Westminsteru, 24 procentní náskok pro volby do skotského parlamentu a 25 procentní náskok pro eurovolby. Podpora skotské nezávislosti 49 procent.
 

  Skotská nezávislost:

Ano: 49 procent
Ne: 51 procent

Hlasování v nadcházejících eurovolbách (Skotsko):




 



YouGov má ale další zajímavé výsledky:


Úmysl jak hlasovat pro případné volby do Dolní sněmovny: Labour 30 procent, konzervativci 27 procent

´Inovace´ Pentagon nezachrání

26. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Dva dny jsem poslouchal vysoce postavené lidi z vojenských kruhů, velkých obranných agentur a zpravodajské komunity, jak popisují různé snahy o "akceleraci mise" - tj. nalezení zkratky, která nám umožní udělat, co jsme dělali, o něco rychleji, o něco levněji, o něco lépe. To je problém, napsal Zachery Tyson Brown.

Přestaňte označovat Corbyna za marxistu

26. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Konzervativci by měli přestat označovat Jeremyho Corbyna za marxistu, píše konzervativní poslanec a předseda sdružení konzervativních dělníků a odborářů Robert Halfon. Ne proto, že by nepatřil k nejsocialističtější části socialistického křídla Labour Party. Ani ne proto, aby ustupovali přístupu, který opoziční lídr představuje.

Musíme se odvážit prohlásit kapitalismus za mrtvý - než nás všechny zlikviduje

26. 4. 2019

čas čtení 6 minut

Po většinu svého dospělého života jsem láteřil proti "korporátnímu kapitalismu", "konzumeristickému kapitalismu" a "mafiánskému kapitalismu". Trvalo mi dlouho, než jsem si uvědomil, že problémem není to přídavné, ale to podstatné jméno, píše George Monbiot.

Zatímco někteří lidé odmítli kapitalismus radostně a rychle, já jsem tak učinil pomalu a neochotně. Částečně bylo důvodem, že jsem neviděl jasnou alternativu: na rozdíl od některých antikapitalistů jsem nikdy nadšeně nepodporoval myšlenku státního komunismu. Také mi bránil náboženský status kapitalismu. Říci v jednadvacátém století  "kapitalismus selhává" je jako říci v devatenáctém století "Bůh je mrtvý" - je to světské rouhání. Vyžaduje to určitou míru sebevědomí, které jsem neměl.

Co říkají první snímky nové ruské strategické ponorky?

26. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Rusko spustilo na vodu nejdelší ponorku světa, záhadnou K-139 Bělgorod, napsali Joseph Trevithick a Tyler Rogoway. Jde o modifikované plavidlo třídy Oscar II, které se stane první operační odpalovací platformou pro torpédo dlouhého doletu Poseidon vybavené jaderným pohonem a jadernou hlavicí. Během ceremonie spuštění na vodu Kreml větší část Bělgorodu skryl před veřejností, ale to co ukázal poskytuje důležitá vodítka ohledně dalších misí plavidla, včetně sběru informací a působení coby mateřská loď pro menší ponorky s osádkou či bez osádky.

Volební šance maďarské opozice

26. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Komunální volby v Maďarsku proběhnou na podzim. V Budapešti je zřejmě opozice lépe organizována a připravena než v minulosti. Je si jista lepšími výsledky než v roce 2014, kdy vládní Fidesz získal 17 z 23 okrsků. Podle dobře informovaných zdrojů jednání mezi čtyřmi opozičními stranami pokračují zdárně, napsal Dénes Sályi.

169 milionů dětí nedostalo v letech 2010-2017 ani první očkování proti spalničkám

25. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V Británii to bylo více než půl  milionu dětí, ve Francii 600 000 dětí,  v USA více než 2,5 milionu dětí. V Nigérii nedostaly první vakcínu 4 miliony dětí.

Spalničky jsou vysoce nakažlivá virová choroba, která může vést k vážným zdravotním komplikacícm - včetně infekcí plic a mozku - a někdy se na ně umírá.

Zdravotní odborníci upozorňují, že by děti měly být očkovány dvakrát na ochranu proti této nemoci.

UNICEF varuje, že v důsledku směsice blahosklonnosti, dezinformací, skeptického postoje vůči očkování a nemožnosti přístupu k očkování dramaticky globálně poklesl počet očkovaných dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

30386

Umělci promítali na budovu Magistrátu hl. m. Prahy, požadují vyhlášení stavu klimatické nouze

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva


Ve středu 24. 4. večer byla na budovu Magistrátu hl. m. Prahy promítána hesla „STAV KLIMATICKÉ NOUZE“, „PRAHA BEZUHLÍKOVÁ“ nebo „UMĚNÍ PRO KLIMA“. Zástupci pražských uměleckých a kulturních institucí chtěli touto akcí, kterou připravilo Lunchmeat Studio, upozornit na to, že městské zastupitelstvo dosud nepřijalo konkrétní strategická opatření, jež by reagovala na změny klimatu. Ta by měla být projednávána na zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 25. 4. Mezi požadavky široké iniciativy aktivistů z řad studentů, vědců a umělců patří mimo jiné vypracování plánu, podle kterého by měla Praha od roku 2030 hospodařit bez uhelné energetiky.

V roce 2018 drastickou měrou pokračovalo ničení deštných pralesů

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty



V roce 2018 bylo zničeno mnoho milionů hektarů dosud nedotčených dešťových pralesů. Vyplývá to ze satelitní analýzy. Na jejich místě se chová dobytek, pěstuje čokoláda a palmový olej.


Dešťové pralesy ukládají obrovské množství uhlíku a jsou plny flóry a fauny. Ochrana dešťových pralesů je životně důležitá, má-li lidstvo zabránit nezastavitelnému globálnímu oteplování a šestému masovému vyhlazení flóry a fauny. Přesto likvidace dešťových pralesů pokračuje intenzivní měrou.

I když bylo v roce 2018 zlikvidováno o něco méně dešťových pralesů než v letech 2016 a 2017, kdy sucho vedlo k obrovským požárům, loňský rok byl při likvidaci dešťových požárů nejhorší od doby, kdy se to r. 2002 začalo zaznamenávat.

Google a Apple provozují v Saúdské Arábii nelidskou aplikaci Absher pro zotročování žen

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Maha a  Wafa al-Subaie, dvě saúdské sestry, jimž se nedávno podařilo ze Saúdské Arábie uprchnout, požadují, aby firmy Apple a Google zlikvidovaly "nelidskou" aplikaci Absher, která umožňuje mužům v Saúdské Arábie sledovat a ovládat, kam chodí jejich ženské příbuzné na veřejnosti. Aplikace umožňuje věznění dívek v rodinách, kde jsou týrány.

Absher je k dispozici v saúdské verzi v onlinových obchodech Googlu a Apple. Tato aplikace umožňuje mužům aktualizovat či odebírat svolení k cestám do zahraničí pro jejich ženské příbuzné. Muži dostávají esemeskou varování, pokud ženy použijí svůj pas.

Ani Apple, ani Google se k této šokující situaci nevyjádřily. Generální ředitel firmy Apple Tom Cook řekl letos v únoru, že o aplikaci Absher neslyšel, ale "že se na to podívá".  

Poslanci ČR znovu odmítli jednat o globálním oteplování

25. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



V úterý 16. 4. Poslanecká sněmovna hlasovala o znovuzařazení změn klimatu na program jednání. Poslanci odmítli bod zařadit. Je to jasný signál, že politici nadále ignorují nás i naši budoucnost.

V Británii budou uživatelé internetu automaticky varováni před nedůvěryhodnými servery

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Všechny čelné britské zpravodajské servery byly zhodnoceny ohledně své transparentnosti a spolehlivosti zpravodajství. Hodnocení provedla soukromá firma NewsGuard, která ve středu v Británii zahájila činnost.

Firma NewsGuard usiluje o to etablovat se jako de facto autorita ohledně důvěryhodnosti zpravodajských serverů. Servery hodnotí podle devíti kritérii, týkajících se důvěryhodnosti a transparentnosti. Zjištuje, zda server zveřejňuje podrobnosti o tom, kdo jej vlastní, zda server publikuje falešné zpravodajství a zda dodržuje svou integritu.

Saúdská Arábie provedla masovou popravu 37 osob

25. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Carl Bildt: Včera bylo v Saúdské Arábii popraveno 37 osob, údajně za terorismus. Jedno tělo bez hlavy bylo potom na veřejnosti ukřižováno.

James Corbett: V den, kdy Saúdská Arábie popravila 27 osob, včetně jednoho dítěte, bylo oznámeno, že se tam bude hrát šest příštích španělských Superpohárů.
Vláda Saúdské Arábie provedla dne 23. dubna masovou popravu 37 osob, informuje organizace Human Rights Watch. Nejméně 33 z 37 popravených bylo z menšinové šiitské komunity a byli odsouzeni v neférových soudních procesech za různé takzvané trestné činy, včetně protestů, špionáže a terorismu. Tato masová poprava byla největší od ledna 2016, kdy Saúdská Arábie popravila za "terorismus" 47 mužů. V mnoha případech bylo doznání vynuceno mučením. U jednoho z popravených mužů byla po useknutí hlavy veřejně ukřižována jeho mrtvola.

Celkem v roce 2019 už Saúdská Arábie popravila 100 osob.

Saúdské soudy nerespektují férové soudní procedury a mnoho popravených osob bylo odsouzeno k smrti čistě na základě svých přiznání, která z nich byla vynucena mučením, konstatuje Michael Page z organizace Human Rights Watch: "Trest smrti není nikdy odpovědí na zločiny a popravování vězňů ve velkých počtech dokazuje, že současné vedení saúdského státu nemá zájem o zlepšení děsivého stavu lidských práv v Saúdské Arábii."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Greta Thunberg: Globální oteplování není názor. Je to fakt

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Greta Thunberg: Mnoho lidí si myslí, že globální oteplování je jen názor, ale on to není názor, je to fakt. Nemůžete říkat: "Nemyslím si, že srdce pumpuje krev." Je to fakt.

Greta Thunberg: Vědci často hovoří o bodech zvratu. To znamená, že jakmile mineme určitý bod zvratu, Zeměkoule se začne oteplovat.

Reportér Alex Thomson: A my to nemůžeme zastavit, dá se do pohybu něco, co nemůžeme zvládnout? Máme ještě čas?

Greta Thunberg:Ano, máme, ještě máme čas. Ale to nepotrvá dlouho, tak musíme začít jednat teď. Musíme jednat rychle a musíme to udělat drasticky.

Reportér Alex Thomson: Někteří lidé si zoufají. Říkají "co proti tomu můžu dělat, jsem jen jeden člověk, já sám nic nezvládnu." Pokrčí rameny, že na tom nezáleží. Co říkáte takovým lidem?

Greta Thunberg: Říkám, že nikdo není příliš malý, aby nedokázal udělat něco, co přispěje ke změně. Každý člověk může udělat něco. Jestliže každý člověk udělá něco, může dojít k obrovským změnám.

Reportér: A jsou lidi, například americký prezident Donald Trump, stále existuje mnoho lidí, kteří tvrdí, buď že globální oteplování neexistuje, anebo že nemá nic společného s lidskou činností. Co říkáte takovým lidem?

Greta Thunberg: Takovým lidem neříkám nic. Obyčejně je ignoruju, protože jim nemám co říct. A oni nemají co říct mně. Kdyby s nějakým takovým člověkem mluvila, pořád bych jen citovala vědu a říkala, že mnoho lidí si myslí, že globální oteplování je názor, ale on to není názor, je to fakt.   Nemůžete říkat: "Nemyslím si, že srdce pumpuje krev, tak tomu není." Je to fakt.




"Zakážeme v Kladně žebrání"

25. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


29863

Odzbrojující upřímnost

Vzdělávání budeme ohýbat podle aktuální poptávky na trhu práce

25. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Ta upřímnost je osvěžující. Život je o práci a smyslem vzdělání je "vytvarovat lidský zdroj pro trh práce", píše v reakci na rozhovor moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka v DVTV Jiří Karen.

Pozn. red.: K záměru některých krajů v ČR navýšit počet učňů, aby bylo možné uspokojit současnou poptávku trhu práce a důsledky tohoto záměru (jehož předkladatelé nemají žádnou podloženou představu o dopadu takového opatření (a mají-li, dobře to tají), více zde

O tom, že ministr školství odmítá, že by se tak mělo dít, více zde

O situaci, za které chtějí kraje regulovat počty žáků na různých střadních školách v různých oborech (ať už prostřednictvím přijímacích zkoušek, nebo určováním kapacit středních škol) více zde.

Je projevem politické neodpovědnosti, pokud se kraje snaží prosazovat vzdělávací politiku navzdory odbornému odporu a odporu instituce, která za vzdělávací politiku v ČR odpovídá. Vzdělávání v ČR garantuje stát, nikoliv kraje. Je to zajímavý příklad kvality vládnutí v ČR, která je i podle tohoto indikátoru vysoce ropolcená.

29710

Třídím smetí, né? Tak co eště?!

25. 4. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Picture: Jáchym Bohumil Kartous

Patřil jsem mezi průkopníky, kteří učili lidi po sametové revoluci přestat sypat všechno do popelnice a začít trochu třídit smetí. Když se dávaly ven první kontejnery na papír, tak rejpalové sejčkovali – tam to tak akorát bude někdo dávat - radši to prodají ve sběrně za prachy – magoři, akorát za to vyhodíte zbytečný peníze! A - dávají to tam. Skoro všichni. Jen pár blbů to dál rve do popelnic. Ale pár blbů bude vždycky, všude a ve všem a nikdo s nimi nehne. Já tu ale vlastně vůbec nechtěl mluvit o odpadech. To třeba jindy. Celé je to o tom, že jsme potřebovali 30 let intenzivní pozitivní veřejné propagandy, abychom se to jako společnost jakž takž naučili. Spíš – abychom se přesvědčili. Samozřejmě to nejde bez hardware, tedy dostatečného počtu separačních kontejnerů, sběrných dvorů, sběrných míst – docházková vzdálenost se tomu říká, svozové techniky a samozřejmě bez schopných lidí!

Facebooku hrozí v USA pokuta až 5 miliard dolarů za porušování soukromí uživatelů

24. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Federální obchodní komise USA (Federal Trade Commission) pravděpodobně udělí Facebooku pokutu v rozmezí od 3 do 5 miliard dolarů. Měl by tak být završen několikaměsíční spor s provozovatel globální sociální sítě nad možným porušování soukromí jeho uživatelů. Předpoklad pokuty se objevil ve čtvrtletních ekonomických výsledcích zveřejněných samotnou společností Facebook. Případ se vztahuje k roku 2011. Tehdy podle komise došlo k tomu, že Facebook nakládal s daty svých uživatelů v rozporu s platným ujednáním mezi provozovatelem služby a uživatelem (privacy consent decree). Facebook podle obvinění s daty neoprávněně obchodoval. Vloni, jak připomínají NY Times, byl Facebook tvrdě kritizován za způsob, jakým zpřístupnil data společnosti Cambridge Analytica, která následně prokazatelně pracovala ve prospěch kampaně Donalda Trumpa a s vysokou pravděpodobností také ve prospěch kampaně za brexit (ačkoliv se to snaží organizátoři kampaně zpětně popírat).

Na vrátnici za třináct tisíc hrubého

24. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Otřesnou reportáž o svém vzdělaném a "překvalifikovaném" otci, který v padesáti devíti letech, protože je "přestárlý", dokáže získat jen zaměstnání vrátného ve skladu za strašlivých pracovních podmínek, publikovala Zuzana Válková:


Mezitím se v ČR řeší kojení v bance a další hlouposti.

Problémem, zdá se, je v ČR nefunkčnost zákonů a neschopnost zbídačených lidí dát se dohromady a vynutit si spravedlnost.

Samozřejmě, je známo, že Česká republika je brutálně primitivní, krutá a nespravedlivá země. Je to vidět na první pohled už v ulicích měst, s bezpočtem žebráků a bezdomovců, které obyvatelstvo ignoruje, neuvěřitelně, je jejich existence nevzrušuje.

Nevzrušuje jich ani, že deset procent národa je zotročeno kriminálními exekucemi, ale to na ulicích zatím vidět není.

Nikdo tohle politikům nepředkládá a nežádá řešení. Proč ne?

Věková diskriminace zkušených lidí kolem padesátky je samozřejmě nesmysl, už jen proto, že počet starších lidí bude v české společnosti v důsledku jejího zarytého odmítání příchozích ze zahraničí (což ČR nutně potřebuje) výrazně růst.

Diskriminace starších lidí je samozřejmě protizákonná. Nikdo si ale dodržování zákona nevynucuje, stejně jako nikdo netrestá kriminální vyvolávání nenávisti na sociálních sítích.

Diskriminaci starších lidí by se dalo zamezit pouze provokativními akcemi: kdy by aktivistická organizace systematicky organizovala žádání o zaměstnání mladého nekvalifikovaného a staršího vysoce kvalifikovaného člověka, odmítnutí staršího žadatele zdokumentovala a chodila s těmito případy k soudu. Teprve pokud by vyšlo ve všeobecnou známost, že diskriminace starších lidí při žádosti o zaměstnání se kriminálně trestá, by si podniky rozmyslely, zda ji mají praktikovat.

Totéž platí o otřesných pracovních podmínkách ve skladu, o němž píše Zuzana Válková. Nic se nezlepší, dokud se lidé nezorganizují a nevytvoří si odbory. Ovšem tento boj se už jednou odehrál, za obrovských obětí - v devatenáctém století.

Poslední poznámka: kouření. Nepochopitelně iracionální způsob, jak si zničit zdraví. Proč Češi ignorují veškerá varování, že předčasně a v bolestech umřou? V Praze jsem nucen vyhýbat se obloukem smradu, linoucímu se na ulicích od kuřáků. Mají v mozku něco vykradeno? Je jejich tupost při kouření zvláštní strategií přírody, která eliminuje z života blbce?

Podlehnou západní voliči opět únikovým iluzím - tentokrát naposledy?

24. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"Vše, co teď bereme jako samozřejmost, bude minulostí," prohlásil v rozhovoru pro Respekt německý klimatolog Hans Joachim Schellnhuber - s odvoláním na důsledky lability klimatického systému ZDE. Mezitím však slyšíme z jiných stran "moudré rady", podle nichž nejlepší způsob, jak se zbavit Trumpa, údajně představuje podlehnutí iluzi, že okruh záruk, samozřejmostí a jistot lze na zničené planetě stále ještě pro všechny podstatným způsobem rozšiřovat ZDE.

Tragický požár vynesl na světlo to nejhorší z politických extrémů:

Nástup "hlasatelů pravdy" o Notre Dame

24. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V antických nebo středověkých dobách by požár důležitého kostela či katedrály byl považován za znamení shůry, napsala Cathy Youngová. Přes všechnu naši moderní sofistikovanost je stále v naší povaze hledat v takových událostech význam - možná zejména v dobách kulturního otřesu.

34707