Británie: Státní volební komise vyšetřuje finanční dary milionáře Arrona Bankse stoupencům brexitu

2. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Kontrolní úřad bude zkoumat, zda Banks jako aktivista pro brexit porušil zákon o financování předvolebních kampaní před referendem o odchodu Británie z EU přijetím peněz z Ruska

Britská Státní volební komise zahájila vyšetřování, zda finanční dary a půjčky od milionáře Arrona Bankse  a jedné z jeho firem porušily před hlasováním v referendu o brexitu zákon o financování volebních kampaní. Instituce bude zjišťovat, zda Banksův dar ve výši 2,3 milionů liber (67 milionů Kč) ve prospěch kampaně za brexit pocházel skutečně od něho, nebo ze zahraničních (ruských) zdrojů. Totéž bude zkoumat u finančních darů od jeho kampaně fungující pod názvem Better for the Country (Pro naši zemi je to lepší).





Banksovy finanční dary ve prospěch kampaně za brexit byly nejvyšší, jaké kdy byly poskytnuty nějaké předvolební kampani v celé britské historii.  

Banks v minulosti tvrdil, že vlastní bohatství v hodnotě 100 milionů liber. Deník Sunday Times jeho majetek odhaduje na 250 milionů liber. Avšak z analýzy serveru Open Democracy vyplývá, že Banksovo bohatství je zřejmě o hodně menší.

Banks se vychloubal svými setkáními s ruským velvyslancem, ale popírá, že by dostal peníze z ruských zdrojů.

Minulý měsíc požadoval labouristický poslanec Ben Bradshaw, aby byl Banks vyšetřován za své použití "temných peněz" v kampani za brexit před britským referendem. Bradshaw naléhal v parlamentě, aby případné Banksovy ilegální dary "byly zkoumány bedlivě". 

Banks na oznámení, že je vyšetřován, reagoval ironicky na Twitteru:

"No, to jsem teda opravdu vyděšený": 

Pokud by byl shledán vinným z porušování volebního zákona, může být odsouzen až na rok do vězení.


Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6596

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2017