Desítky lidí jsou nesmyslně zadržovány na letišti v Budapešti

19. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Ve Španělsku za posledních 24 hodin stoupl počet úmrtí na koronavirus o 169 osob na 767. Jednou z nejnovějších obětí byla dvaapadesátiletá zdravotní sestra z Baskicka. Počet oficiálně potvrzených nákaz je ve Španělsku nyní 17 174.
- V Británii stoupl počet mrtvých na 137. Zemřeli lidé ve věku 47-96 let a všichni byli nemocní.
- Anglická ústřední banka snížila úrokové míry na 0,1 procento. Je to už druhé krizové snížení ve snaze pomoci ekonomice v krizi.
- Írán zaznamenal dalších 149 úmrtí a registroval další 1000 nakažených osob.
- Francie se chystá rozšířit celostátní karanténu o dalších čtrnáct dní. Ministr vnitra Christophe Castaner se vyjádřil, že lidé, kteří toto opatření ignorují, jsou "idioti".
- Počet oficiálně potvrzených případů nákazy stoupl v Německu na 12 853, počet mrtvých na 34. Politikové, policie a známé osobnosti apelují na Němce, aby zůstávali doma, nebo riskují zavedení zákazu vycházení jako ve Francii. ZDE  

- Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier je nakažen koronavirem:

- Rusko zaznamenalo první úmrtí na koronavirus. Obětí byla 79 letá Moskvanka, kterou přijali koncem minulého týdne do nemocnice a zemřela ve čtvrtek. Byla nemocná, měla cukrovku a vysoký tlak. Za poslední týden se počet osob nakažených koronavirem v Rusku více než zdvojnásobil, ale Rusko oficiálně zaznamenává překvapivě malé počty infekcí, do středy večera jen 147. Moskva rychle staví novou nemocnici pro 500 pacientů, která bude k dispozici příští měsíc. Moskva tvrdí, že se infekce nerozšířila, protože rychle izolovala nakažené osoby, avšak je možné, že záměrně uvádí nízká čísla, aby nevyvolávala paniku.

- Desítky lidí jsou drženy na budapešťském letišti, včetně mnoha Maďarů a reportéra deníku Guardian Shauna Walkera, který tam přiletěl v jednu hodinu v noci. Maďarsko totiž náhle v pondělí uzavřelo hranice pro téměř všechny cizince. V těsné místnosti na letišti je drženo asi 60 lidí. Právem si stěžují, že jsou drženi v těsném prostoru po mnoho hodin a hrozí jim tak riziko nákazy. Jsou tam lidé s vazbami na Maďarsko a s povolením k pobytu v Maďarsku. Činitelé jim doporučují, aby odletěli pryč, jinak že budou muset čekat řadu dní na povolení ke vstupu do Maďarska: Lidé na to reagují výkřiky: "My tady bydlíme!"
- Provincie Hubei v Číně nezaznamenala žádné nové případy nákazy. Všech 34 nových případů nákazy v Číně ve čtvrtek byli příchozí ze zahraničí, nejvíce nakažených přijelo z Íránu, z Itálie, z Jižní Koreje a z Británie.
- Austrálie a Nový Zéland uzavírají své hranice od 21 hodin v pátek večer.
- Donald Trump podepsal zákon o koronaviru, jímž nařizuje testování na virus zadarmo. Rozšiřuje také zdravotnickou pomoc Medicaid a podporu v nezaměstnanosti, povinnou nemocenskou a rodinné přídavky pro některé zaměstnance. USA má nyní oficiálně zjištěno 9400 nakažených osob.
- Londýn uzavírá desítky stanic metra. Londýnský primátor Sadiq Khan apeluje na veřejnost, aby jezdila pouze, pokud opravdu musí. Ve středu Británie konečně uzavřela své školy.
- Írán omilostní 10 000 vězňů, včetně politických, na počest íránského Nového roku v pátek.
- Počet mrtvých v Itálii se přibližuje počtu mrtvých v Číně. V Itálii už zemřelo na Covid-19 téměř 3000 lidí, což se velmi blíží počtu mrtvých v Číně, který je 3245 osob. Obrovské množství mrtvých zahltilo pohřební průmysl. Rakve čekající na pohřeb jsou shromažďovány v kostelích a mrtvoly osob, které zemřely doma, jsou v uzavřených místnostech po mnoho dní.
- Jižní Korea oznámila balík opatření ke stimulaci ekonomiky ve výši 39 miliard dolarů.
- Japonský náměstek premiéra Taro Aso se vyjádřil, že olympijské hry jsou "prokleté".
- Světové burzy dál klesají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6826

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2020