Pojďme zlepšit učňovské školství

24. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tak. Učňáky jsou dnes školou poslední volby, motivace jít na ně je nulová.

Jen by mohl pan hejtman Vondrák laskavě vysvětlit, jak zvýšíme tuto motivaci, když na učňáky násilně natlačíme přes cut-off score další desítky tisíc dětí, které chtějí jít na střední, spadnou pod čáru cut-offu. Ty nepochybně láskou k určenému učňáku doslova zahoří a svou pilku na železo u ponku skropí slzami štěstí.

 

Mám trochu jiný návrh. Pojďme nejdřív spravit učňáky - nejpokaženější část českého vzdělávacího systému vůbec. Pojďme z nich udělat školy moderní a hravé (!). Když už někdo není studijní typ, je aspoň hravý - využijme toho. Udělejme z toho školy pro mladé podnikatele - vždyť řemeslník, to je živnostník, drobný podnikatel. Svobodný člověk. Koho řemeslo chytne, tomu umožněme stát se hvězdou - ať kouká na ruce těm nejlepším, ať má možnost se seberalizovat, ať cestuje do zahraničí. Koho to nechytne, netlačme na pilu, jen mu to řemeslo znechutíme - ať si hraje, časem se v něčem najde. S varovným číslem 15% - to je procento těch, kteří zůstanou u vyučeného oboru a neutečou od něj - se už nemáme kam zhoršit, víc pokaženější to být ani nemůže.

Tak prosím nejdřív spravme odborné školství - pan hejtman Vondrák a paní hejtmanka Vildumetzová mohou začít třeba zítra, když mají tolik energie - a když se nám to podaří, žádného cut-off už nebude potřeba.

0
Vytisknout
8149

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019