Dvojice z Bristolu odsouzena do vězení za zotročení 29 Slováků

23. 6. 2022

čas čtení 3 minuty


Maroš Tancoš a Joanna Gomulska, oba 46 let,  nutili zranitelné osoby pracovat bez nároku na odměnu v myčce aut

Páchali moderní otroctví a obchodování s lidmi


Manželé byli odsouzeni k celkem 25 letům vězení poté, co do Británie dopravili nejméně 29 zranitelných osob a nutili je pracovat zdarma v myčce aut a žít v domě označovaném jako "brána do pekla".

Maroš Tancoš a Joanna Gomulska, oba 46 let, drželi oběti jako vězně "v nuzných podmínkách v domě v Bristolu a vystavovali je bití a výhrůžkám smrtí, uvedl soud.

 

Oběti byly nuceny pracovat bez nároku na mzdu v Tancosově myčce aut a po nocích vykonávat placenou práci včetně chytání kuřat, balení mléka a třídění balíků, přičemž manželé utráceli výplatu za ojetá auta a hazardní hry.


Jedna oběť byla nucena pracovat v myčce aut se zlomenou rukou, zatímco jiná utekla poté, co otěhotněla a porodila podvyživené dítě.

Někteří z těchto otroků vyrůstali v dětských domovech na Slovensku a manželé jim slíbili lepší život.

Tancos byl ve středu u bristolského korunního soudu odsouzen k 16 letům vězení a Gomulská k devíti letům vězení poté, co byla v dubnu usvědčena z trestných činů moderního otroctví.

Mark Morrison, vedoucí vyšetřovatel Národní agentury pro boj proti trestné činnosti (NCA), uvedl, že životní podmínky zahrnovaly špinavé matrace na podlaze a "nechutné, špinavé koberce, přikrývky a lůžkoviny".

Zdroj v angličtině ZDE

Pro Sky News uvedl:  "Existuje několik svědectví o násilí, které na nich bylo pácháno, a o bití. Psychické utrpení, kterým tito muži a ženy prošli, je naprosto odporné."

Morrison dodal, že Tancos měl vazby na dětské domovy ve své rodné zemi na Slovensku a měl "připravený přísun" zranitelných obětí.

Tito lidé, kteří byli přivezeni v letech 2010 až 2017, byli ve věku od pozdních náctiletých do 30 let a jednalo se převážně o muže ze Slovenska a Maďarska, kteří neuměli anglicky.

Obětem bylo falešně řečeno, že si každý měsíc ponechají polovinu mzdy, zatímco zbytek půjde na jídlo a životní náklady.

Během tříměsíčního procesu soud vyslechl, že Tancos a Gomulska se zmocnili dokladů totožnosti, telefonů a bankovních karet obětí a založili jim nové bankovní účty, kromě toho na jejich jména žádali o půjčky a kreditní karty.

Podle NCA bylo z účtů obětí ukradeno téměř 300 000 liber.

Tancos také nevyplatil svým obětem v automyčce 923 835 liber, což je částka, kterou by si vydělaly, kdyby pobíraly minimální mzdu za osmileté období páchání trestné činnosti, dodala agentura.

Úřad NCA byl v roce 2017 poprvé upozorněn orgány na Slovensku, že jeden člověk  "utekl z otroctví" z adresy v Bristolu.

Podnítilo to vyšetřování a Tancos a Gomulská byli v červenci téhož roku zatčeni.

Specializovaní policisté vyslechli celkem 42 obětí a 29 z nich vypovídalo o zneužívání, kterému byly vystaveny, u soudu.

Vrchní specializovaná státní zástupkyně Ruona Iguyovweová uvedla: "Jedná se o skutečně otřesný případ vykořisťování trvajícího téměř deset let, kdy byli lidé   vystaveni utrpení, aby si dva bezohledbní pachatelé namastili kapsy.

"Jedna z obětí hovořila  o tomto domě jako o "bráně do pekla" a vypráví o tom, jak se cítila v pasti, nemohla vyhledat pomoc bez dokladů totožnosti, byla zamčená v domě a bylo jí vyhrožováno."

Zdroj  v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5319

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022