Světoví politikové rozhořčeně odsoudili brutální ruský útok na obchodní centrum v Kremenčuku. Počet mrtvých stoupl na 18

28. 6. 2022

čas čtení 15 minut

- Ukrajinské dětství:

Ukrajinská prokuratura v úterý  ráno potvrdila, že po pondělním raketovém útoku na nákupní centrum v Kremenčuku se stále pohřešuje 36 lidí

- Světoví politikové odsoudili "odporný" ruský útok

Vedoucí politikové z celého světa se v souvislosti s rostoucím mezinárodním rozhořčením nad útokem na nákupní středisko v Kremenčuku označili tento útok za válečný zločin.

Vedoucí představitelé skupiny G7 ve společném prohlášení odsoudili "odporný útok" a konstatovali, že útoky zaměřené na civilisty jsou "válečným zločinem".
 
Konstatovali: "Jednotně s Ukrajinou truchlíme nad nevinnými oběťmi tohoto brutálního útoku. Nevybíravé útoky na nevinné civilisty představují válečný zločin. Ruský prezident Putin a odpovědné osoby budou pohnány k odpovědnosti. Dnes jsme zdůraznili naši neochvějnou podporu Ukrajině tváří v tvář ruské agresi, neoprávněné válce podle vlastního výběru, která zuří již 124 dní."

Uvedli, že budou "pokračovat v poskytování finanční, humanitární i vojenské podpory Ukrajině, a to tak dlouho, jak to bude nutné".

"Nepřestaneme, dokud Rusko neukončí svou krutou a nesmyslnou válku proti Ukrajině."

- Samostatně francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za "ohavnost" a prohlásil: "Sdílíme bolest rodin obětí a hněv tváří v tvář takovému zvěrstvu. Ruský lid musí vidět pravdu:"


- Počet mrtvých v Kremenčuku stoupl na 18,uvádějí ukrajinští činitelé

Počet obětí ruského raketového útoku na přeplněné nákupní středisko v centru města Kremenčuk se podle ukrajinských představitelů zvýšil na 18 osob.

Pátrací a záchranné operace pokračují i v úterý ráno, kdy dělníci rozebírají poškozené stavební konstrukce a hledají osoby, které mohou být stále uvězněny spadlými troskami.

Ukrajinská státní záchranná služba poskytla kolem sedmé hodiny ranní místního času aktuální informace, v nichž potvrdila, že při útoku zemřelo 18 lidí, včetně jedné osoby, která svým zraněním v nemocnici podlehla.

Dalších 59 lidí vyhledalo lékařskou pomoc a 25 bylo přijato na jednotku intenzivní péče v nemocnici v Kremenčuku.

Do záchranných prací se zapojilo celkem 440 lidí (včetně 14 psychologů) a 70 jednotek.



 18530

Všichni na světě musejí vědět, že kupovat nebo přepravovat ruskou ropu, udržovat kontakty s ruskými bankami, znamená dávat peníze teroristům

28. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Tento projev je bez pozdravu. Dnešní ruský úder v nákupním centru v Kremenčuku je jedním z nejvzdornějších teroristických útoků v evropské historii.

Poklidné město a obyčejné nákupní centrum.

S ženami, dětmi, obyčejnými civilisty uvnitř.

Před poplachem tam bylo asi 1000 lidí.

Naštěstí, pokud je nám v tuto chvíli známo, mnoha lidem se podařilo včas dostat ven. Byli včas vyvedeni ven, ale uvnitř byli ještě lidé, personál, někteří návštěvníci.

Jen naprosto šílení teroristé, kteří by neměli mít na Zemi místo, mohou na takový objekt útočit raketami.

A to není úder raketou mimo cíl. Jde o promyšlený ruský úder právě na toto nákupní centrum.

Velitelem raketového útoku na nákupní středisko v Kremenčuku byl Oleg Timošin

27. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta


Velitelem raketového úderu proti civilnímu nákupnímu středisku v Kremenčuku byl plukovník Oleg Timošin, velitem 52. leteckého pluku Ruské federace.

Rozhovor Britských listů 505. Je visegrádská čtyřka nenávratně zdiskreditována?

28. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po volebním vítězství liberálnějších politických seskupení v ČR a ve Slovinsku, která nahradila nedávné populistické vlády, ustupují obě země od intenzivní spolupráce s visegrádskou skupinou, která díky Maďarsku a Polsku získala globálně opravdu toxický nádech. Jaké to může mít dopady, o tom hovoří Albín Sybera s vedoucím bruselské pobočky pražského thinktanku Europeum Žigou Faktorem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. června 2022.

K tomu:

 18817

Putin potřebuje vleklou válku - Západ mu ji svou bázlivostí poskytuje

28. 6. 2022

čas čtení 6 minut

Nejnovější ruský útok na civilní cíle na Ukrajině, který si vyžádal nejméně 18 mrtvých v nákupním centru v Kremenčuku, daleko od frontové linie, by mohl být interpretován jako vzkaz pro zasedání G7 a NATO, která probíhají v Německu. Jde o poselství, že Rusku je zcela jedno, že Západ odsuzuje jeho zločiny -  Moskva neustoupí. A to se zase může zakládat na ruském přesvědčení - ať už je rozumné, nebo mylné - že z dlouhodobého hlediska válka probíhá ve prospěch Ruska, píše Keir Giles z britského výzkumného centra Chatham House.

 18869

Londýnská policie terorizuje známého demonstranta proti brexitu

28. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Protofašistická vláda Borise Johnsona a jeho šílená ministryně vnitra Priti Patel nechala schválit svými kolaborantskými poslanci zákon zakazující "hlučné" demonstrace!

Tento zákon vešel v platnost dnes, 28. června 2022. Londýnská policie od rána u Dolní sněmovny terorizuje Steva Braye, známého demonstranta proti brexitu.

Dvacet  policistů terorizuje jednoho pokojného demonstranta.

 


Nejnověji mu hrozí zatčením. Tolik demokracie v Británii (JČ):







 18868

O pravidlech, které je hanba nejen dodržovat, ale vůbec o nich mluvit (a už vůbec ne v Litomyšli 1. 7. 2022)

28. 6. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Věnováno skvělé fotografce paní V., která však právě proto nefotí… “

Když v posledních měsících slyším slovo pravidla a její dodržování, v ČR obzvláště, dávám se do obrovského smíchu. Vyžadujeme přísná pravidla plnění jen po lumpenproletariátu. Pro lumpenburžoazii (K. Kosík) a jejich sluhy však nic neplatí. Avšak ani EU není tohoto bacilu ušetřena.

 18207

Ještě k projevu u premiéra Fialy: zvuk dobrý, některé tóny falešné

28. 6. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

 
Pokud předseda vlády vyhlásí "mimořádný" projev, který dostane pozornost v hlavním vysílacím čase veřejnoprávní stanice, počítám, že je potřeba brát naprosto vážně každé jeho slovo. Petr Fiala to navíc se slovy umí - usiluje o precizní volby slov, což ovšem neznamená, že řekne vše jasně a jednoznačně. Pokud chce něco nedopovědět nebo jen naznačit, učiní tak.

Je též potřeba poznamenat, že o mimořádnou mediální pozornost (kterou dostal) požádal v době, kdy hnutí STAN, součást vládní koalice, stíhá jeden karambol za druhým a určité odvedení pozornosti bokem je i pro celou koalici úlevou. A přesto že v dalším textu spíše kritizuju, považuju celkově projev za dobrý; je úlevné po osmi letech utrpení s blábolivým chaotem poslouchat korektně a přesně formulujícího intelektuála.


V kamionu v Texasu bylo nalezeno 46 mrtvých imigrantů

28. 6. 2022

čas čtení 3 minuty



Kamion byl nalezen vedle železničních kolejí v jihozápadní části města San Antonio, informovala místní média.


 
Čtyřicet šest lidí bylo nalezeno mrtvých a 16 dalších bylo převezeno do nemocnice poté, co byli v pondělí nalezeni uvnitř tahače s návěsem na odlehlé zadní silnici v jihozápadním San Antoniu, uvedly texaské úřady.

Zřejmě to byla nejvražednější tragédie mezi tisíci mrtvými, kteří se v posledních desetiletích pokusili překročit hranice USA z Mexika.

Podle policejního šéfa Williama McManuse byl v pondělí krátce před šestou hodinou večerní na místo upozorněn pracovník městské policie, který telefonoval o pomoc. Policisté po  příjezdu našli před přívěsem mrtvolu na zemi a částečně otevřená vrata do přívěsu, uvedl.

Rusko zaútočilo na nákupní středisko v Kremenčuku, bylo v něm tisíc lidí

27. 6. 2022

čas čtení 8 minut

Záběry útoku na nákupní středisko a prachu a chaosu uvnitř:


- Francouzské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že Rusko se musí zodpovídat ze smrtícího raketového úderu na rušné nákupní centrum v Kremenčuku, při kterém zahynulo nejméně 13 osob a 56 bylo zraněno, informuje agentura Reuters.

"Rusko se musí za tyto činy zodpovídat. Francie podporuje boj proti beztrestnosti na Ukrajině," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí v prohlášení.

- Dmytro Lunin, gubernátor centrální Poltavské oblasti, nyní na Telegramu aktualizoval počet obětí ruského raketového útoku na obchodní centrum v Kremenčuku na 13 lidí.

- Ruský raketový útok zasáhl přeplněné nákupní centrum v centru ukrajinského města Kremenčuk.

Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře, řekl, že probíhá záchranná operace a devět zraněných je ve vážném stavu.

- Celý svět by měl vidět ruské zločiny:


V Kremenčuku se nachází největší ukrajinská ropná rafinerie a stojí na břehu řeky Dněpr. Město slouží jako správní centrum Kremenčukského okresu v Poltavské oblasti.

- Rusko je hanbou lidstva a musí čelit následkům. Reakcí musí být víc těžkých zbraní pro Ukrajinu, více sankcí proti Rusku a více podniků opouštějících Rusko, píše Dmytro Kuleba,  ukrajinský ministr zahraničí:


- V Lysyčansku zahynulo nejméně 8 civilistů


Ruský raketový útok zabil v Lysyčansku nejméně osm civilistů a 21 jich zranil, informuje agentura Reuters.

"Dnes, když si civilní lidé nabírali vodu z vodní nádrže, Rusové na dav zamířili," uvedl na Telegramu Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti.


- Třináctiletá Nasťa byla usmrcena ruskou střelou v Lysyčansku. Přivážela na kole jídlo rodině, takže přežívali. Avšak 21. června se nevrátila domů. Její teta pláče, protože dítě muselo být pohřbeno "jako pes" na dvoře.

 

 17738

POZNAMKA NA OKRAJ:

Jako vždy: Němci jsou vinni! neboli Která Ostpolitik, prosím?

28. 6. 2022 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Do Britských listů jsem už dlouho nenapsal žádné komentáře, ale zdánlivě obsáhle znalostmi nabité řádky Karla Dolejšího (Viz.: https://blisty.cz/art/108668-spinave-tajemstvi-ostpolitik.html) mě vyzývají k napsání krátkého prohlášení.

Samozřejmě, že pro Dolejšího byla základem všeho zla německá Ostpolitik, při tom ale, širokými tahy vysvětlováno, asi něco zapomněl:

 18867

Prezident z Dykovky

28. 6. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

Tak se v českém slangu občas říká známé Dykově ulici, jejíž vznik je spojen s rozvojem města Královské Vinohrady na samém počátku dvacátého století. A také není žádným tajemstvím, že byla pojmenována po známém českém spisovateli, básníkovi, novináři a politikovi Viktoru Dykovi (1877-1931), který zde v letech 1904-1931 v domě č.p. 1118 žil a tvořil. Ale nebyl jediným politikem, který v této ulici žil. V roce 1911 se sem do domu č.p. 543/31 se svou ženou Marií přistěhoval Emil Hácha, který v té době působil jako právník.

Odtud se po první světové válce odstěhovali do nárožního domu č.p. 452/2a v ulici Na Slupi a Horské, kde bydleli až do počátku třicátých let. To už Hácha pracoval jako předseda Nejvyššího správního soudu. Poté se odstěhovali do Střešovic a odtud to byl už jen kousek na Pražský hrad, kde působil jako prezident Česko-Slovenské republiky a státní prezident protektorátu. A právě v těchto dnech, se na českých knihkupeckých pultech z důvodu velkého čtenářského ohlasu na beznadějně vyprodané první vydání knihy Prezident lidskosti: Životní příběh Emila Háchy objevil její dotisk. Autorem této knihy je Vít Machálek.

 16578

Myšlenky ke Dni památky obětí komunistického režimu

27. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

27. červen, výročí popravy Milady Horákové, Jana Buchala, Oldřicha Pecla a také Záviše Kalandry, je Den památky obětí komunistického režimu. Myslím, že v této souvislosti je třeba zdůraznit jednu klíčovou věc. V demokratické společnosti, např. USA, dochází k justičním omylům, dokonce i systémovým, nicméně policie i soudy nejsou v rukou jedné mafie, která ovládá navíc školství, tisk, průmysl, armádu, prostě všechno.

Rozhovor Britských listů 504. Proč je česká vláda pořád tak drsně přísná na chudé?

23. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Ve středečním projevu "k národu" informoval premiér Petr Fiala českou veřejnost, že se jeho vláda chystá podpořit obyvatelstvo ohrožené rostoucími cenami energií částkou 66 miliard Kč. Bohužel nespecifikoval, jak to bude konkrétně a vládnou obavy, že půjde znovu o plošnou finanční pomoc, tedy i lidem, kteří ji nepotřebují, a tato plošná finanční pomoc vyvolá inflaci. Proč nezjednoduší česká vláda existující systém sociální pomoci chudým lidem? Jenže vláda nemá žádnou vizi ani program, protože svá rozhodnutí nezakládá na vědeckých studiích, ale na dojmologii. O těchto problémech hovoří Jan Čulík se sociologem a spisovatelem Stanislavem Bilerem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. června 2022.

 18389

dTest: Nastane definitivní konec telešmejdů?

28. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

 

1. červenec 2022 - od tohoto data by už telešmejdi neměli spotřebitelům volat. V plnou účinnost vstoupí zákaz marketingové reklamy nebo jiných obdobných nabídek prostřednictvím sítí nebo služeb elektronických komunikací účastníkům z veřejných seznamů účastníků. dTest se podíval na další okolnosti tohoto zákazu.


Zazvoní telefon a po přihlášení se ozve: „Dobrý den, slyšíme se dobře?“ Tak se stále ještě začíná většina nevyžádaných hovorů telešmejdů. Očekávají, že volaný odpoví ANO, což psychologicky podpoří jeho ochotu naslouchat nabídce, kterou jinak nečeká. Pokud se volaný zeptá na to, kde volající vzal jeho telefonní číslo, následuje obvykle odpověď: „Vaše telefonní číslo bylo náhodně vygenerováno.“ Tento postup už po 1. červenci 2022 nebude dovolený v případě marketingové reklamy nebo jiných obdobných nabídek a může za něj být udělena pokuta ve výši až 50 milionů korun. Ke konci června 2022 totiž skončí přechodné období, během kterého telemarketingové společnosti ještě mohly kontaktovat účastníky za účelem marketingu bez jejich předchozího souhlasu.

Promarněná šance. Ekologické organizace kritizují mizivé investice do biodiverzity z Národního plánu obnovy

27. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Na méně než jedno procento odhadují experti z konsorcia ekologických organizací investice do biodiverzity z Národních plánů obnovy v devíti středo- a východoevropských zemí. Přestože evropský nástroj pro obnovu a odolnost měl být především “zelený”, v některých zemích jsou z něj financovány přírodě škodlivé projekty. Jinde jde spíše o konkrétní nastavení dotací, které navzdory proklamacím či dobrým úmyslům nevedou k posílení biodiverzity.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij bude v projevu před G7 požadovat více zbraní

27. 6. 2022

čas čtení 6 minut

- Další ruský sklad zbraní hoří:


-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že ze sutin devítipatrového činžovního domu v Kyjevě byla vytažena zraněná sedmiletá dívka. Dodal, že při zásahu zahynul dívčin otec. "V naší zemi ji nic neohrožovalo. Byla v naprostém bezpečí, dokud se samo Rusko nerozhodlo, že je pro ně nyní všechno stejně nepřátelské - ženy, děti, školky, domy, nemocnice, železnice," řekl Zelenskij ve svém nočním projevu.
   
- Americký prezident Joe Biden řekl, že "je to další jejich barbarství".

- Rusko nesplácí svůj zahraniční dluh

Rusko podle zpráv poprvé od revoluce v roce 1917 nesplácí svůj zahraniční dluh, čímž se po sankcích uvalených kvůli válce na Ukrajině ještě více odcizilo světovému finančnímu systému.

- USA "pravděpodobně tento týden oznámí nákup systému protiraketové obrany pro Ukrajinu

Agentura Reuters uvádí, že USA pravděpodobně tento týden oznámí nákup pokročilého systému protiraketové obrany země-vzduch středního až dlouhého doletu pro Ukrajinu.

Očekává se, že Washington oznámí i další bezpečnostní pomoc pro Ukrajinu, včetně dodatečné dělostřelecké munice a protiletadlových radarů, aby uspokojil potřeby vyjádřené ukrajinskou armádou.


Británie: Advokáti v trestních věcech zahájili stávku kvůli svým neuvěřitelně nizkým platům za právní pomoc

27. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Advokáti v trestních věcech upozorňují, že jsou za soudní jednání placeni méně, než je minimální mzda


Kromě stávkujících železničářů zahájili nyní stávku i kriminální advokáti. Dále hrozí stávky učitelů, popelářů a zdravotníků. Boris Johnson jim odmítá zvýšit plat, protože prý hrozí inflace, šéf odborového svazu železničářů však velmi efektivně poukazuje na to, že v Británii stále roste počet a bohatství oligarchů na úkor obyčejných zaměstnanců.

Advokáti v trestních věcech v Anglii a Walesu zahájí v pondělí stávku. Varují, že jejich profese čelí "existenční krizi" kvůli nedostatečnému financování.

Asociace advokátů v trestních věcech (Criminal Bar Association - CBA) uvedla, že nabídka 15% navýšení odměn, což bylo minimální navýšení doporučené revizí právní pomoci v trestních věcech (Criminal Legal Aid Review - Clar), je po razantních škrtech nedostatečná - a nebude se vztahovat na 58 000 nevyřízených případů u korunních soudů.

 17360

Všichni se tu usmažíme

27. 6. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 2 minuty

 

Když loni média vykreslovala, jak v Asii kvůli vedru padají z oblohy mrtví ptáci, netušili jsme, že bude hůř. V jižní Evropě je už teď v červnu takové horko, že se ptačí mláďata vaří k smrti přímo ve hnízdech. S nadsázkou by se dalo říci, že není nouze o španělské ptáčky. Jenže pokud to takhle půjde dál, na roštu klimatických změn se budou za pár let smažit naše děti.

"Tati, povídej mi pohádku. Všechny strašidelné pohádky končí dobře. "

27. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

"Nejúžasnější chvíle je, když si myslíš, že zemřeš, ale jsi naživu, to je nádhera."


 
Roman, zástupce hasičů, Charkovská centrální požární stanice.

Tedy opravdu, Putine,  opravdu, do prdele,  Putin. Proč, proboha: Víte, jako proč?

Roman je zástupce hasičů na této charkovské požární stanici. Po měsících ruského bombardování leží jeho město v troskách.

A s ním i životy mnoha jeho obyvatel.

Stařec: Nikomu jsme nic zlého neudělali. Proč nás napadli? Nerozumím tomu. Bojím se tu zůstat.

To byl můj oblíbený hrnek.

 18794

Historik: Ruský útok proti Ukrajině není sešupem ani k první, ani k druhé světové válce

27. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Historik říká, abyste nesrovnávali invazi na Ukrajinu s jeho knihou o první světové válce

Autor bestselleru Náměsíčníci, o posledních měsících předcházejících první světové válce,  který je v Německu hojně čten, upozorňuje, že analogie s rokem 1914 je chybná


Přední historik zabývající se vypuknutím první světové války vyzval obdivovatele jeho díla z řad německé politické elity, aby přestali srovnávat jeho dílo s ruskou agresí na Ukrajině, a varoval, že jakékoli paralely mezi lety 1914 a 2022 jsou chybné.

 16578

Vyvažování

27. 6. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta



Kdysi, na počátku 90. let, jsem seděl s básníkem p. Jiřím Žáčkem v Praze na pivě. Prostě jsem se s ním chtěl sejít, zeptat se ho na poezii, obecně na jeho názory. Oslovil jsem ho a on mi, jako skoro ještě holobrádkovi, kupodivu nedal košem. Dokonce mi přátelsky přetřídil pár mých veršovánek na hromádku líbí a líbí míň.

Rozhovor Britských listů 503. Jak Fialova vláda stále nic nedělá na pomoc drsně chudnoucímu obyvatelstvu

19. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Fialův "deštník proti chudobě" je výsměchem velké části obyvatelstva České republiky, která v důsledku drasticky rostoucích cen potravin a energií nemá už vůbec žádnou možnost žádné své výdaje omezit nebo přesměrovat, a zůstává jim jediné: Hladovění. Fialova vláda hovoří o možné pomoci lidem už od dubna, ale je červen a pořád nic. Pomoc musí být cílená, jinak ještě dál rozjede inflaci. O všech těchto vysoce znepokojujících skutečnostech a o diletantsko-ideologické neschopnosti Fialovy vlády hovoří Jan Čulík s expertem na dluhovou problematiku Radkem Háblem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. června 2022. 

 18865

Británie: Mladí univerzitní učitelé nemají na jídlo a žádají své univerzity o založení potravinových bank

27. 6. 2022

čas čtení 5 minut



Mladí akademičtí pracovníci a pomocní pracovníci na univerzitě v Leedsu se ocitli na hranici chudoby v důsledku krize životních nákladů v Británii.

Zaměstnanci žádají univerzity o zřízení potravinových bank, protože si nemohou dovolit pořádně se najíst.


S rostoucími cenami potravin a energií se podle vysokoškolských odborů (UCU)  ocitají mladí akademičtí pracovníci, kteří vyučují na základě příležitostných smluv, a špatně placení pomocní pracovníci, jako jsou vrátní a uklízečky, na hranici chudoby.

Británie šest let po hlasování pro brexit: Propad ekonomiky a fronty všude

27. 6. 2022

čas čtení 9 minut

Evropskou unii právem už nezajímá průšvih, do kterého se dostala idiotským hlasováním pro brexit na základě lží brexitérů v červnu 2016.

V Británii se však už konečně začíná v médiích přiznávat, že brexit je pro zemi katastrofa, i když mnoho anglických důchodců ho stále podporuje. (Země je v této věci obrovským způsobem rozdělena mezi mladými generacemi a důchodci, i když většina průzkumů posledních měsíců dokazuje, že dnes chce více Britů vrátit se do EU než zůstat mimo.)

Citujme z komentářů k této věci. William Kegan napsal:

 18817

Bojácný Západ musí udělat tlustou čáru a prolomit Putinovu zločinnou potravinovou blokádu

26. 6. 2022

čas čtení 6 minut



Jak dlouho ještě mohou západní mocnosti otálet s rozhodnými kroky k prolomení ruské nezákonné potravinové blokády Černého moře? OSN varuje, že tato bezohledná námořní blokáda, která trvá již pátý měsíc, hrozí "katastrofou na katastrofě" pro desítky milionů nejzranitelnějších lidí na světě závislých na vývozu ukrajinského obilí. Vedoucí představitelé NATO a EU však viditelně tápou, jsou nejednotní a nesoustředění, a přžitom světu hrozí apokalyptická katastrofa.

Otázky týkající se reakce Západu na invazi na Ukrajinu - jaké zbraně poslat, zda by NATO mělo jednat důrazněji  - je třeba vnímat v tomto širším kontextu: nutnost bránit základní humanitární principy, na nichž je již 75 let založena OSN a globální řád založený na pravidlech. Jde o bezúhonné oběti zvěrstva způsobeného jedním člověkem. Jde o slušnost, o  státnické vedení, míní Simon Tisdall.
 

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev se stal v neděli ráno terčem ruských raketových útoků

26. 6. 2022

čas čtení 9 minut

- Náměstek kyjevského primátora Mykola Povoroznyk informoval o obětech útoku na devítipatrový obytný blok ve městě. Potvrdil, že jedna osoba byla zabita a nejméně šest zraněno, a uvedl, že střela dopadla nedaleko místa podobného útoku z konce dubna.

Asi 400 metrů od něj viděl fotograf agentury Reuters velký čerstvý kráter u hřiště soukromé mateřské školy, která měla rozbitá okna. Některé soukromé   garáže v oblasti byly zcela zničeny.

Výbuchy byly v neděli slyšet i v jiných částech Kyjeva, ale jednalo se o zvuk protivzdušné obrany likvidující další přicházející údery, uvedl zástupce starosty ve státní televizi.

Mluvčí ukrajinského letectva uvedl, že v neděli bylo z ruských bombardérů vypáleno čtyři až šest raket dlouhého doletu ve více než tisíc kilometrů vzdálené jižní ruské oblasti Astrachaň, která má výhled na Kaspické moře.

- Jeden člověk byl zabit a šest dalších zraněno, když se Kyjev v neděli poprvé od 5. června ocitl pod palbou.
Ruské rakety zasáhly obytné budovy a mateřskou školu v Ševčenkovské čtvrti hlavního města. Mezi zraněnými byla i sedmiletá dívka. Podle nepotvrzených zpráv byl při útoku zabit její otec. Mezi zraněnými byla také jedna Ruska.

- Další civilista byl zabit při raketovém útoku na Čerkasy jihovýchodně od hlavního města. Zasažen byl také most přes řeku Dněpr.
 
- Oba útoky na Kyjev a Čerkasy jsou vnímány jako vzkaz Ruska vedoucím představitelům skupiny G7, kteří se sešli na summitu v německém Bavorsku.
Rusko uvedlo, že zasáhlo vojenské cíle v Černihově, Žytomyru a Lvově. Joe Biden ruské útoky odsoudil jako "další barbarství". Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že ukázaly význam jednoty skupiny G7.
    

Rozhovor Britských listů 502. Jak dlouho ještě vydrží Boris Johnson v premiérské funkci?

13. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Série skandálů Borise Johnsona je tak dlouhodobá, tak dramatická a tak rozsáhlá, že není možné se jim nevěnovat v Rozhovoru Britských listů. Johnsonovi se podařilo otřást základními pilíři britské demokracie, často považované za kolébku evropských demokratických systémů. Kromě toho, že Johnson systematicky porušoval zákaz sdružovat se během lockdownů a v premiérském sídle v Downing Street pořádal opakované pitky a mejdany, se nyní, poté, co 41 procent konzervativních poslanců hlasovalo pro jeho odstranění z premiérské funkce, rozhodl deportovat ubožáky, osoby prchající před válkou a propnásledováním, do Rwandy. Chystá se také porušit mezinárodní dohodu, kterou podepsal s Evropskou unií a zahájit obchodní válku proti EU. O šílenci, lháři a podvodníkovi v britské premiérské funkci hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. června 2022.

 18864

Diskriminace

25. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Přátelé,

to Vám tak po delším čase do Česka dorazí na návštěvu své rodiny a svých přátel, jeden skvělý kluk, český Rom Petr Torák, který pracuje jako policista v britském Peterborough a který získal před lety přímo z rukou královny Alžběty II. Řád britského impéria, píše Jaroslav Miko.

Petra napadne, zajít si na jídlo do jedné pražské restaurace, konkrétně do restaurace Švejk, která sídlí na Můstku.

Personál podniku ale odmítá Petra obsloužit, a to bez udání důvodů.

 18863

Po zákazu potratů ztíží americký Nejvyšší soud přístup k antikoncepci a zakáže sňatky osob stejného pohlaví

25. 6. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut

 
Poté, co Nejvyšší soud USA odebral federální ochranu potratům, bude brzy používat naprosto stejný argument související se 14. dodatkem americké ústavy, aby znemožnil manželství osob stejného pohlaví a dokonce ztížil přístup k antikoncepci. Soudce Nejvyššího soudu Clarence Thomas již napsal souhlasné stanovisko k pátečnímu rozhodnutí, kterým byl zrušen rozsudek ve věci Roe v. Wade, a tvrdí, že Nejvyšší soud by měl "napravit chybu"  i rozhodnutí, která chrání manželství osob stejného pohlaví a přístup k antikoncepci.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské vrchní velení prochází zásadními změnami

25. 6. 2022

čas čtení 11 minut

-  Ukrajinské jednotky se stahují ze Severodoněcku

Ruské síly plně obsadily Severodoněck, uvedl starosta tohoto východoukrajinského města, čímž potvrdil největší neúspěch na ukrajinském bojišti za více než měsíc po týdnech nejkrvavějších bojů v této válce. Proruští separatisté uvedli, že moskevské síly nyní útočí na poslední významnou baštu drženou Ukrajinci ve východní Luhanské provincii, partnerské město Severodoněcku Lysyčansk na protějším břehu řeky Siverskij Doněc. Ukrajinská armáda uvedla, že její jednotky se stáhly ze strategického frontového města Severodoněck.

Ukrajina přeskupuje své síly z trosek města Severodoněcku na vyšší místa v sousedním Lysyčansku, aby získala taktickou výhodu nad Ruskem, uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky. Kyrylo Budanov agentuře Reuters řekl, že ukrajinské síly budou pokračovat v obraně této fronty z Lysyčanska na východě Ukrajiny a že již není možné držet linii v Severodoněcku.

- Ukrajina stojí na straně Moldavska uprostřed hrozeb ze strany Moskvy,
uvedl ministr zahraničí této země. "Stojíme na straně lidu a vlády spřáteleného Moldavska uprostřed obnovených hrozeb přicházejících z Moskvy. Jediné, co Rusku po desetiletích neúspěšné politiky založené na agresi, nátlaku a neúctě zbývá, je chrlit hrozby na ostatní státy. To jen ukazuje slabost Ruska," napsal Dmytro Kuleba na Twitteru.

- Ruské rakety zasáhly vojenskou infrastrukturu na severu Ukrajiny,
uvedli místní představitelé. Gubernátor Žytomyrské oblasti na severu země Vitalij Bunečko podle agentury Reuters uvedl, že údery na vojenský cíl zabily nejméně jednoho vojáka.

Rozhovor Britských listů 501. Způsobí Fialova vláda zanedbáním pomoci občanům vládu populistické ultrapravice?

12. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jsme ve válce. Je mimořádná situace. Česká republika má inflaci 16 procent a obyvatelstvo celé Evropy trpí drastickým zvýšením cen potravin a energií. Co dělá Fialova vláda? Nic moc. Jaké to může mít dopady? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. června 2022.


 18861

Po celé Americe vznikly velké protesty proti zákazu potratů, ale může to ovlivnit listopadové volby?

25. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Foto 101 letá paní s vnučkou na demonstraci

V reakci na rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, který zrušil ústavní právo na potrat, se po celých Spojených státech konaly masové protesty.

Krátce poté, co bylo v pátek zveřejněno rozhodnutí, které ruší federální ochranu reprodukce platnou již půl století, se ve velkých městech i menších obcích a regionech začali scházet demonstranti za právo na potraty
 
Kromě velké demonstrace před Nejvyšším soudem ve Washingtonu - kde aktivisté křičeli: "Toto rozhodnutí nesmí platit! Legální potraty na vyžádání!" a "Nevrátíme se zpět!". - se protestující shromáždili v New Yorku, Los Angeles, Chicagu, Austinu, Houstonu, Nashvillu, Kansas City, Topece, Tallahassee, Miami, Oklahomě, Boise, New Orleans a Detroitu. Solidární protesty vypukly také v zahraničí  v Londýně a Berlíně.




Rozhovor Britských listů 500. Pětistý Rozhovor Britských listů

10. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Rozhovory Britských listů vysíláme na Regionální televizi a zveřejňujeme je na Britských listech už sedm let. Při příležitosti pětistého rozhovoru jsme se rozhodli tak trochu ohlédnout za jejich historií. Je to těžké, co všechno vybrat z pěti set rozhovorů, ale aspoň jsme se o to pokusili. V každém případě: Rozhovory Britských listů byly na You Tube rozděleny do tematických celků a obsahují bohaté informace od mnoha osobností, interviewovaných za posledních sedm let. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. června 2022.

Peklo na zemi: Po zemětřesení v Afghánistánu Taliban zakazoval ošetření zraněných žen

24. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

Děsivá reportáž Lindsey Hilsum z Channel 4 News z hrůzné situace po zemětřesení v nepřístupných horských vesnicích v Afghánistánu .

Toto je reportáž z horské vesnice, kam se ještě jakž takž dalo z vnějšího světa dojet. Daleko výše v horách jsou zcela nepřístupné vesnice, kde prý při pádu budov zemřeli skoro všichni, ale nikdo neví, jak to tam přesně je, a nikomu se tam nedostane pomoci.

I v této přístupnější vesnici jsou lidé naprosto bezradní - nemají jídlo, nemají přikrývky, nemají šatstvo, nemají zdravotnické potřeby.

Taliban zakazoval těžce zraněným ženám, aby je ošetřili lékaři.

Zděšené děti, plné hrůzy:

30689

Vakcíny proti covidu snížily počet mrtvých v prvním roce očkování o 20 milionů lidí

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty


První rozsáhlá analýza zkoumá dopad ve 185 zemích od podání první vakcíny v prosinci 2020.
Vědci uvedli, že by se dalo zabránit mnohem většímu počtu úmrtí, kdyby byl přístup k vakcínám na celém světě rovnější.

 

Podle první velké analýzy snížily vakcíny proti covidu v prvním roce, co byly k dispozici, počet úmrtí na celém světě o 20 milionů osob

Studie, která modelovala šíření nemoci ve 185 zemích a územích v období od prosince 2020 do prosince 2021, zjistila, že bez vakcín proti covidu by zemřelo 31,4 milionu lidí a že 19,8 milionu z těchto úmrtí  se podařilo zabránit. Studie je prvním pokusem o vyčíslení počtu úmrtí, kterým bylo přímo i nepřímo zabráněno v důsledku očkování vakcínou proti covidu

"Věděli jsme, že to bude velké číslo, ale nemyslel jsem si, že bude tak vysoké jako 20 milionů úmrtí jen během prvního roku," uvedl Oliver Watson z Imperial College London, který je spoluautorem první studie provedené vědci z této univerzity.

 18860

Americký Nejvyšší soud zrušil po padesáti letech ústavní právo na potrat

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty



Americký Nejvyšší soud zrušil rozsudek Roe v. Wade a ukončil tak téměř půlstoletí práva na potrat ve Spojených státech.

Rozhodnutí se rozdělilo podle ideologického klíče, šest konzervativních soudců hlasovalo pro a tři liberálové byli proti.

Missouri se prohlašuje za první stát v zemi, který zcela ukončil potraty, a to na základě stanoviska generálního prokurátora Erica Schmitta.

Před americkým Nejvyšším soudem v pátek odpoledne:

Britská ministryně kultury (!!) píše na Twitteru o "jedenácté světové válce"

24. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Johnsonova ministryně kultury Nadine Dorris, proslulá svou blbostí, hájí obrovskou porážku své Konzervativní strany ve dvou čtvrtečních doplňovacích volbách v Británii tvrzením, že "Johnsonova vláda čelí bezprecedentním mezinárodním problémům, jaké žádná vláda nezažilo od jedenácté světové války".

Není divu, že na Twitteru v Británii se virálně šíří hashtag "jedenáctá světová válka"...

Dámy a pánové, představuji vám naši ministryni "kultury", která nám vysvětluje všechno o problémech jedenácté světové války...


Pro politiky to není dobré, když jsou terčem nejen nenávisti, ale i posměchu...

Boris Johnson záměrně jmenoval do své vlády co nejpitomější a nejneschopnější ministry, aby ho ve funkci nemohli zastínit. Měřítkem pro jejich jmenování byla jen ideologie a loayalita vůdci. Přesně tak jako kdysi ve východně Evropě za komunismu. (JČ)

Strašně rád bych, aby nějaký novinář interviewoval tuto ministryni "kultury" o kultuře:

- Který je váš oblíbený Braniborský koncert a proč?
- Který je váš oblíbený současný britský romanopisec a proč?
- Dáváte přednost Mooreovi, nebo Hepworthovi?
- Jaký je váš názor na postmoderní architekturu?

To by byla legrace.

 Na Twitteru se okamžitě rozšířily parodie o tom, jak ministryně kultury Nadine Dorries mluví o jedenácté světové válce:




 16510

Lhář se po volebních porážkách kroutí: "Neodstoupím!"

24. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

"Prostě rezignuj, ty neschopný prolhaný podvodníku!"


Krishnan Guru Murthy, Channel 4 News:


Byl jste vítěz a teď katastrofálně prohráváte. Máte za sebou tři strašlivé prohry ve volbách a vaši kolegové říkají, že je čas se vás zbavit.

Boris Johnson:

Před několika týdny měli příležitost a ve skutečnosti se můj podíl podpory mezi kolegy zvýšil, Krishnane. A my pokračujeme v práci.

Krishnan Guru Murthy:

40 procent z nich si přálo váš odchod. Co s tím podle vás udělají tyto doplňovací volby?

 18530

Ruská agrese proti Ukrajině: Ukrajinské jednotky budou nuceny opustit Severodoněck

24. 6. 2022

čas čtení 9 minut

 

- Ukrajinské jednotky bránící klíčové východní město Severodoněck "budou muset být staženy", potvrdil v pátek  ráno regionální gubernátor.


"Zůstávat na pozicích rozbitých na kusy po mnoho měsíců jen proto, aby tam zůstali, nemá smysl," řekl Sergej Hajdaj v ukrajinské televizi.

Hajdaj již dříve zveřejnil ranní zprávu na Telegramu, ve které napsal:

    "Bohužel budeme muset naše vojáky ze Severodoněcka stáhnout, protože zůstávat na rozbitých pozicích nemá smysl - počet mrtvých roste."

Gubernátor dodal, že 90 % domů v Severodoněcku bylo poškozeno nebo zničeno.




- Ukrajina odrazila útok na předměstí Lysyčanska 

Ukrajinské jednotky odrazily útok na jižním předměstí Lysyčanska, uvedl gubernátor oblasti.

Město Lysyčansk je posledním plně kontrolovaným ukrajinským městem v Luhanské oblasti a v posledních týdnech bylo cílem ruských sil.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, jedné ze dvou ve východním Donbasu, se dnes brzy ráno přihlásil na svůj účet na Telegramu a uvedl:

"Útok na Lysyčansk byl odražen ... byla nalezena těla dvou obětí."

Haidaj uvedl, že Lysyčansk a sousední vesnice Borivske byly v noci zasaženy ruskými nálety, v jejichž důsledku bylo zničeno několik domů.

Dodal, že ruská ofenzíva v Borivské oblasti byla rovněž úspěšně zastavena.

Rusko však převzalo kontrolu nad obcí Mykolajivka, která se nachází v blízkosti klíčové dálnice do Lysyčanska a která byla ohniskem těžkých bojů, dodal.


Bitva o dvě klíčová města na východě Ukrajiny se blíží k "děsivému vyvrcholení", když se ruské síly pokoušejí obklíčit ukrajinské jednotky bránící Lysyčansk, uvádějí  představitelé.

Snaha Ruska dobýt Severodoněck a Lysyčansk - dvě zbývající města pod ukrajinskou kontrolou v Luhansku - se změnila v krvavou opotřebovací válku, v níž obě strany utrpěly těžké ztráty. Moskvě se v posledních dvou týdnech dařilo dosahovat stálých zisků.

"Boje vstupují do jakéhosi děsivého vyvrcholení," řekl Oleksij Arestovyč.

Ruské síly se snaží obklíčit ukrajinské jednotky bránící Lysyčansk, uvedl ve čtvrtek na brífinku vysoký ukrajinský představitel obrany Oleksij Gromov.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, jedné ze dvou ve východním Donbasu, dodal, že ruské síly byly ve svém postupu úspěšné.

Uvedl, že nepřátelské síly obsadily Loskutivku, osadu jižně od Lysyčanska, která hrozila izolací ukrajinských jednotek.

Úředník rovněž uvedl, že celý Lysyčansk je v dosahu ruské palby a že ukrajinské jednotky se tam musejí stáhnout na nové pozice, aby se vyhnuly pasti.

"Abychom se vyhnuli obklíčení, mohlo by naše velení nařídit, aby se jednotky stáhly na nové pozice," uvedl Haidaj v příspěvku na Telegramu.

Ruská státní tisková agentura Tass citovala Ruskem podporované separatisty, kteří uvedli, že Lysyčansk byl obklíčen a odříznut od zásobování poté, co Rusko obsadilo silnici spojující město s územím ovládaným Ukrajinou.

 16510

Británie: Blýská se na časy? Toryové prohráli dvoje klíčové doplňovací volby ve stejnou noc

24. 6. 2022

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Boris Johnson prohlásil, že neodstoupí a že katastrofální prohra ve dvou volebních okrscích "nemá s ním nic společného".


Šéf státu v zahraničí. Klasická příležitost pro puč.


Zdá se, že voliči už mají Borise Johnsona plné zuby. Vrací se Británie od populismu k normálu?

Toryové prohráli dvoje klíčové doplňovací volby ve stejnou noc ve Wakefieldu a v Tivertonu a Honitonu.

Labouristé získali volební okrsek Wakefield a liberální demokraté  okrsek Tiverton a Honiton. Zvyšuje to tlak na Borise Johnsona.

 
Boris Johnson čelil dvojímu úderu do své autority poté, co konzervativci prohráli během noci na pátek doplňovací volby ve Wakefieldu a v Tivertonu a Honitonu. Přimělo to předsedu strany Olivera Dowdena k rezignaci.

Labouristé získali Wakefield, zatímco liberální demokraté překonali dosavadní obrovskou volební většinu 24 000 voličů a získali Tiverton a Honiton.


Výsledek voleb v  devonském Tivertonu a Honitonu na jihozápadě Británie, kde kandidát liberálních demokratů Richard Foord porazil torye Helen Hurfordovou o 6 144 hlasů a získal tak volební obvod, který byl v různých podobách konzervativní již více než sto let, je považován za největší početní většinu, která kdy byla v doplňovacích volbách zvrácena.



 16510

Pokud přijedou ukrajinští uprchlíci do Británie bez víza, Johnson je deportuje do Rwandy

24. 6. 2022

čas čtení 2 minuty


Ukrajinským uprchlíkům hrozí, že budou posláni do Rwandy, pokud do Spojeného království přicestují bez povolení, prohlásil Boris Johnson v souvislosti se stupňováním vládních plánů na deportaci těch, kteří se plaví přes kanál La Manche a hledají v Británii útočiště.

Na setkání předsedů vlád zemí Společenství národů (Chogm) ve Rwandě Johnson odpověděl na otázku, zda by Ukrajinci připlouvající na člunech  mohli být deportováni z Británie do východní Afriky: "Jediné okolnosti, za kterých budou lidé posíláni do Rwandy, budou ty, kteří přicházejí do Spojeného království nelegálně. Takže se obávám, že odpověď je asi ano, teoreticky by se to mohlo stát. Ale myslím si, že je to velmi nepravděpodobné."

Británie: Další propad. Britští soudci se bojí odsuzovat vládu

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Dramatický pokles úspěšných žalob proti britské vládní politice u vrchního soudu

Počet úspěšných žalob proti britské vládní politice a rozhodnutí veřejných orgánů u britského vrchního soudu dramaticky ubylo. Vyvolává to  varování, že systematické útoky ministrů na právníky mohou mít na soudce ochromující účinek.

Podíl civilních soudních přezkumů vládních rozhodnutí v Anglii a Walesu, s výjimkou případů týkajících se imigrace, které žalobci vyhráli, poklesl z celkového počtu podaných žalob o 50 % oproti roku 2020. Pokud se úspěšnost posuzuje z případů, které dospěly k závěrečnému projednání, činí toto číslo 26 %.

 18859

Z obytňáku až k nám, vodička jako jed

24. 6. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

Otrávené ryby v září 2022 oslaví už druhé výročí své derybizace. Na pietě se potají scházejí ve skrytu pod plachetkou význačné osobnosti české parodické spravedlnosti. Za pachatele estébák Babiš, za státní zástupce obhájce Sachr, za policii neoblomný Hovorka i s nevěřícím Pajdlou, za inspekci Geuss s Kůsem, za šiřitele konspiračních teorií Klicpera, za neživotní prostředí Brabec a za druhou stranu pozván nebyl nikdo, ani ryba ani rak.

Nic se však nemění.

K tomu: Rozhovor Britských listů 490. Ryby v Bečvě otrávil chlór

 18661

Olaf Scholz pod tlakem, aby se zapsal do historie

24. 6. 2022

čas čtení 7 minut

Cestuje do Bruselu, Bavorska, Madridu: Kancléř Scholz (SPD) chce na čtyřech summitech v rychlém sledu reorganizovat EU a NATO. Předtím své záměry vysvětlil v Bundestagu. Už o pár hodin později je jasné, jak těžké to bude, všímá si Claus Christian Malzahn.

 18237

Studie: Příznaky dlouhého COVIDu se vyskytují i u dětí do 14 let

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Dosud největší studie dlouhých příznaků COVID u dětí ve věku 0–14 let potvrzuje, že děti s diagnózou COVID-19, mohou pociťovat příznaky dlouhého COVID trvajícího alespoň dva měsíce. Studie publikovaná v časopise The Lancet Child & Adolescent Health použila odběr vzorků na národní úrovni u dětí v Dánsku a porovnala pozitivní případy COVIDu-19 s kontrolní skupinou dětí bez předchozí infekce COVIDem-19.

 18857

Špinavé tajemství Ostpolitik

24. 6. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ve výrobě munice, která v případě dlouhé "opotřebovací" války rozhoduje, má dnes Rusko nad Západem navrch. Podstatnou zásluhu je třeba připsat zejména Německu s jeho potrhlou představou, že vytvářením vzájemné obchodní závislosti "omezí" Kreml v jeho imperiálních výbojích.

 18207

Petr Fiala stále balancuje na hraně prozápadní i nacionalistické rétoriky

23. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Na včerejším poměrně věcném projevu Petra Fialy mi vadilo několik věcí. Předně neurčitost prohlášení „nenecháme vás padnout“. Co si pod tím vlastně člověk může představit? Něco jako „nenecháme vás umřít hlady“? Nebo „neskončíte na ulici“? A kdo? Mnoho lidí už hlady trpí a na ulici je. Lidé v této zemi „padají“ běžně desítky let. Samozřejmě v kontextu současné krize to zní tak, že ti, kdo by padli v jejím důsledku, nepadnou, ale ti ostatní ano.

Ruská agrese na Ukrajině: Mučení v Mariupolu

23. 6. 2022

čas čtení 18 minut

- Na Ukrajinu dorazily americké dary nového raketového systému Himars (MLRS).

Ukrajinský ministr obrany oznámil příchod přesně naváděných raket na Twitteru.

"Himary dorazily na Ukrajinu," napsal Oleksij Reznikov. "Léto bude pro ruské okupanty horké. A pro některé z nich poslední."

Himary poskytnou ukrajinským silám možnost zasáhnout dále za ruskými liniemi a na vzdálenosti lépe chráněné před vlastními ruskými zbraněmi dlouhého doletu.

 

- Starosta Mariupolu: Rusové nutí všechny místní obyvatele, kteří se vracejí do Mariupolu, projít 'filtrací'.

Podle starosty Mariupolu Vadyma Bojčenka Rusové nutí lidi, kteří přijíždějí do okupovaného města, podstoupit výslechovou proceduru, která může vést k mučení a únosům.

- S tím, jak se ruské síly tlačí přes Donbas, je mnoho civilistů nuceno odejít. Mnozí však nemají kam jít.

Humanitární pomoc, kterou poskytují místní úřady a dobrovolníci, je tím, co drží mnoho místních obyvatel nad vodou.



- Podle britského premiéra Borise Johnsona britské zpravodajské služby předpovídají, že tempo ruské války na Ukrajině se v příštích měsících zpomalí.

    "Naše obranná zpravodajská služba se však domnívá, že v příštích několika měsících by Rusko mohlo dospět do bodu, kdy už nebude mít žádnou dynamiku vpřed, protože vyčerpá své zdroje," řekl Johnson skupině evropských novinářů.

    "Pak musíme Ukrajincům pomoci zvrátit dynamiku. Budu se o to zasazovat na summitu skupiny sedmi (o víkendu v Německu)," dodal.

    Na otázku, jak by vypadalo vítězství Ukrajiny nebo neúspěch Putina, Johnson odpověděl: "Abychom alespoň obnovili status quo, který tu byl před 24. únorem, a aby ruská vojska byla odražena z oblastí, které obsadila."

- Šéf zpravodajských služeb: V Chersonské oblasti vyletělo do povětří auto ruského kolaboranta.

Podle Kyryla Budanova, šéfa ukrajinské vojenské rozvědky, nejsou v současné době k dispozici žádné informace o stavu Oleksije Kovaljova, jehož auto bylo 22. června vyhozeno do povětří.

- Rusko ukradlo největší ukrajinskou solární elektrárnu v Záporoží:



 16524

Brexit zhoršuje v Británii krizi životních nákladů, uvádí nová studie

23. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Odchod z EU zvyšuje náklady na dovoz a britské zaměstnance stojí téměř 15 000 Kč  lročně, zjišťuje nadace Resolution Foundation
 


Podle nového výzkumu se krize životních nákladů v Británii zhoršuje v důsledku brexitu, který snižuje růstový potenciál země a stojí pracovníky stovky liber ročně na ušlé mzdě.

Thinktank Resolution Foundation a akademici z London School of Economics uvádějí, že průměrný pracovník v Británii je nyní na cestě k tomu, aby po zohlednění rostoucích životních nákladů utrpěl do roku 2030 ztrátu na mzdě o více než 470 liber ročně ve srovnání s tím, co by následovalo, kdyby Británie r. 2016 neodešla z EU.

Výzkumníci ve zprávě šest let po referendu uvedli, že brexit poškozuje konkurenceschopnost britského vývozu na světové scéně právě v době, kdy se podniky musí vyrovnávat s následky pandemie koronaviru a ruská válka na Ukrajině vyhání inflaci na historickou úroveň.

 18855

Dvojice z Bristolu odsouzena do vězení za zotročení 29 Slováků

23. 6. 2022

čas čtení 3 minuty



Maroš Tancoš a Joanna Gomulska, oba 46 let,  nutili zranitelné osoby pracovat bez nároku na odměnu v myčce aut


Páchali moderní otroctví a obchodování s lidmi


Manželé byli odsouzeni k celkem 25 letům vězení poté, co do Británie dopravili nejméně 29 zranitelných osob a nutili je pracovat zdarma v myčce aut a žít v domě označovaném jako "brána do pekla".

Maroš Tancoš a Joanna Gomulska, oba 46 let, drželi oběti jako vězně "v nuzných podmínkách v domě v Bristolu a vystavovali je bití a výhrůžkám smrtí, uvedl soud.

Tak já vám nevím....

23. 6. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Je to příliš neférové, co o středečním večerním projevu Petra Fialy napsal na Twitteru Filip Rožánek?


A je skutečně nutné to národovectví? Bylo skutečně třeba označit to jako "projev k národu"? Co všichni ti Nečeši, kteří v ČR žijí? Nestačilo komorně, bez patosu, říct "projev k občanům"?


V principu chci říci, píše Jan Čulík, že ten Fialův projev, na rozdíl od projevů různých nedávných či jiných českých politiků, neurážel. Fiala mluvil slušně,  civilizovaně, přijatelně, jak mnozí stoupenci ODS pořád nadšeně kvitují na sociálních sítích. Jenže, bylo to takové nějaké nanicovaté. Prostě na půl huby, jako vždycky.

 18854

Inflace v ČR a z čeho se počítá

22. 6. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

 
Pro osvěžení paměti, o čem ta inflace vlastně je uvádím zjednodušenou tabulku spotřebního koše českých domácností. Největší váhu v indexu cen má bydlení voda, energie, paliva a to 25,14 % Jinými slovy zdražení těchto komodit se do výsledné inflace započítává jen z jedné čtvrtiny.

Potraviny a nealkoholické nápoje dělají 17,72 %, doprava 11,51 % a třeba alkoholické nápoje a tabák 8,7 %. Pokud se někomu může nelíbit započítání necelých devíti procent do spotřebního koše naší populace posledně jmenovaných poživatiny s etanolem a nikotinem, měl by si uvědomit, že za relativní klid ve společnosti to stojí. Zvlášť v těžkých dobách nebo v časech společenských změn. Jeden literární bonmot dokonce praví, že jakákoliv revoluce se dá zlikvidovat snížením cen alkoholických nápojů na desetinu.

Za poznámku k tabulce ještě stojí pohled na její spodní příčky. Zdraví se do indexu promítá 2,45 % a vzdělání 0,56 %. Není mi jasné, zda se do položky vzdělání započítává školné, učebnice nebo dnes už i nezbytná elektronika.

Změny ve struktuře spotřeby domácností Český statistický úřad (ČSÚ) reflektuje úpravou používaných vah každé dva roky. A ačkoliv koronavirová pandemie výrazně změnila spotřební návyky domácností, váhy ve spotřebním koši pro výpočet inflace v návaznosti na metodický pokyn EUROSTATu zůstaly stejné.

Zdroj: Kurzy.cz, ČNB, ČSÚ

Ruská agrese na Ukrajině: Finsko "připraveno bojovat proti Rusku, pokud bude napadeno"

22. 6. 2022

čas čtení 9 minut



- Velitel finských ozbrojených sil generál Timo Kivinen prohlásil, že jeho země je připravena na ruský útok a v případě, že by k němu došlo, bude klást tvrdý odpor.


Finové jsou motivováni k boji a země má vybudovaný značný arzenál, řekl Kivinen. Dodal:
"Nejdůležitější obranná linie je mezi ušima, jak v současné době dokazuje válka na Ukrajině."

Finsko udržuje vysokou úroveň vojenské připravenosti již od druhé světové války, neboť ve 40. letech minulého století se stalo dvakráít teerčem útoku z Ruska, s nímž sdílí 1300 km dlouhou hranici.

Kivinen uvedl: "Finsko je v současné době ve stavu, kdy se jeho armáda nachází na hranici s Ruskem. Systematicky jsme rozvíjeli naši vojenskou obranu právě pro tento typ války, která je na Ukrajině vedena, s masivním využitím palebné síly, obrněných sil a také letectva.

Dodal, že: "V současné době je v Evropě k dispozici více než 100 000 vojáků. Ukrajina byla pro Rusko tvrdým soustem a stejně tak by bylo tvrdým soustem i Finsko."


- Záběry kolující po sociálních sítích údajně ukazují ukrajinský dron, který vletěl do velkého ropného skladu v Rusku a způsobil obrovský výbuch.

Bezpilotní letoun je vidět, jak letí nízko směrem k ropné rafinerii Novošachtinsk v Rostovské oblasti, která hraničí s Ukrajinou.


 16447

Covid se znovu šíří Evropou, odborníci varují, abyste nepolevili v ostražitosti

22. 6. 2022

čas čtení 6 minut

 

V zemích od Španělska po Dánsko sílí volání po větších opatřeních proti vlně případů BA.4 a BA.5.


V několika evropských zemích dochází k výraznému nárůstu nových případů nákazy virem covid-19. Odborníci varují, že vzhledem k tomu, že byla zrušena téměř všechna omezení a jen málo lidí se nechává očkovat posilovacími dávkami, může během léta dojít k prudkému nárůstu případů, což povede k dalším úmrtím.

Podle vědeckého agregátoru Our World in Data roste klouzavý sedmidenní průměr potvrzených nových případů na milion obyvatel v zemích včetně Portugalska, Francie, Německa, Itálie, Španělska, Řecka, Nizozemska a Dánska.

Nejdramatičtější vlnu zažilo Portugalsko, kde počet nakažených na milion obyvatel zůstal v pondělí na sedmidenním průměru 2 043, což je druhý nejvyšší počet nových případů na světě, i když poněkud poklesl z nejvyšší hodnoty 2 878 na začátku června.

30689

Jak Rusko padělalo testy své vakcíny proti COVIDu

22. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Vědci nalezli "směšné" anomálie v ruských datech a tvrdí, že existuje pouze 0,02% šance, že by výsledky testů byly skutečné, uvádí studie australských a singapurských vědců publikovaná v časopise American Journal of Therapeutics.

 18852

Slavoj Žižek: Každý levičák musí bezpodmínečně podpořit Ukrajinu

22. 6. 2022

čas čtení 11 minut

To nejmenší, co Ukrajině dlužíme, je plná podpora, a k tomu potřebujeme silnější NATO
 

Pro mě byl megahit Johna Lennona Imagine vždycky písní populární ze špatných důvodů. Představovat si, že "svět bude žít jako jeden", je nejlepší způsob, jak skončit v pekle, píše filozof Slavoj Žižek.

Ti, kdo se tváří v tvář ruskému útoku na Ukrajinu drží pacifismu, zůstávají v zajetí své vlastní verze "imaginace". Představte si svět, v němž se napětí již neřeší ozbrojenými konflikty... Evropa setrvává v tomto světě "představ" a ignoruje brutální realitu za svými hranicemi. Nyní je čas se probudit.

 18689

Bránit Ukrajinu je správné. Udělejte prosím více

22. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Od doby, kdy Rusko v roce 2014 napadlo a obsadilo oblasti Krymu a Donbasu, je Ukrajina na válce. Tři americké administrativy a podpora obou stran v Kongresu umožnily Ukrajině odolat náporu, kterému nyní čelí ze vzduchu, na zemi i na moři, napsal Dan Rice.

 18850

Silné a slabé stránky filozofie Karla R. Poppera

22. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Karl Raimund Popper, konkrétně jeho stěžejní díla Logika vědeckého bádání a Otevřená společnost a její nepřátelé, znamenal pro mé myšlení zásadní zlom: osvobození od Hegela a Husserla. Dodnes považuji jeho kritiku Platóna a Marxe, podanou v Otevřené společnosti, za výbornou a přelomovou. Stejně tak ale chápu to, jak se mohl Paul Feyerabend stát z Poppeova žáka jeho odmítavým kritikem.

 18817

Poznámky k rusko-ukrajinské válce

22. 6. 2022 / Václav Hořejší

čas čtení 23 minut

Ruská agrese je neospravedlnitelná

Ruská brutální agrese proti Ukrajině zahájená 24. 2. je naprosto neospravedlnitelná a vpravdě zločinná. Nemohu pochopit lidi (a není jich zase tak málo), kteří ji omlouvají, nebo dokonce podporují, a to s ohledem na některé níže uvedené skutečnosti.

Zdůvodnění této agrese bylo neuvěřitelně chabé („Ukrajina a její snahy o zapojení do NATO a EU představuje pro Rusko vážnou bezpečnostní hrozbu, vládnou tam zdrogovaní nacisté“); teprve se zpožděním se začalo uvádět, že útok měl preventivně zabránit chystanému ukrajinskému útoku na separatistické donbaské „lidové republiky“.

V této souvislosti zaznívaly z úst prezidenta Putina a dalších ruských představitelů iracionální slova o jakémsi mystickém dějinném poslání ruského národa. Zdá se ovšem, že tento velkoruský nacionalismus sdílí velká většina Rusů, včetně nynější slabé opozice

V Afghánistánu v zanedbané horské zemědělské oblasti zahynuly stovky lidí při zemětřesení o síle e 6,1 stupně

22. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Očekává se, že počet obětí vzroste po silném zemětřesení, které udeřilo v noci poblíž Chóstu, asi 150 kmjižně od Kábul
u.


Při silném zemětřesení v odlehlé oblasti afghánské provincie Paktika zahynulo nejméně 1 000 lidí a nejméně 1 500 jich bylo zraněno, přičemž se očekává, že počet obětí v této chudé zemi ještě vzroste.

Podle představitelů Talibanu byly další stovky lidí zraněny při zřejmě nejsilnějším zemětřesení za posledních dvacet let, které udeřilo v noci a záchranné práce ztěžoval silný d

 18749

Boj za evropské hodnoty jedna báseň

22. 6. 2022 / Lukáš Zádrapa

čas čtení < 1 minuta

Německému důchodci
potí se ruka
omaže bronzového psa
pod bronzovýma nohama
svatého Jana z Nepomuka

Dole v drobných vlnkách
po poprsí kachen
plyne od jezů pěna
zatímco po Donci
vinou se duhové stuhy
proud unáší části těl
vláčnějících v kalné vodě

Kancléř se na pleši podrbal
v křesle se zavrtěl
co říct, až se zas zeptají na houfnice
jak vysvětlit, že ač nedal nic
nemůže dát více
těm horkým hlavám na východě

Memor esto congregationis tuae
staletí nabádají sochy
volají memor esto
zkoušeně černajíce
libě voní trdelníkové těsto
turistům padají drobky od úst
jaká láce, jací úslužní lidé
a pokud nás váleční štváči
nepřivedou na buben
nějaké to euro snad ještě
večer na bordel zbyde

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19406