Studie: Příznaky dlouhého COVIDu se vyskytují i u dětí do 14 let

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty
Dosud největší studie dlouhých příznaků COVID u dětí ve věku 0–14 let potvrzuje, že děti s diagnózou COVID-19, mohou pociťovat příznaky dlouhého COVID trvajícího alespoň dva měsíce. Studie publikovaná v časopise The Lancet Child & Adolescent Health použila odběr vzorků na národní úrovni u dětí v Dánsku a porovnala pozitivní případy COVIDu-19 s kontrolní skupinou dětí bez předchozí infekce COVIDem-19.

Většina předchozích studií dlouhodobého COVIDu u mladých lidí se zaměřila na dospívající, přičemž kojenci a batolata byli zastoupeni jen zřídka. V tomto výzkumu byly průzkumy zaslány matkám nebo opatrovníkům dětí ve věku 0–14 let, které byly pozitivně testovány na COVID-19 v období od ledna 2020 do července 2021. Celkem byly obdrženy odpovědi pro téměř 11 000 dětí s pozitivním testem, jejichž charakteristiky jinak odpovídaly věku a pohlaví více než 33 000 dětí, které nikdy nebyly pozitivně testovány na COVID-19.

Průzkumy se účastníků dotazovaly na 23 nejčastějších příznaků dlouhého COVIDu u dětí (identifikovaných rychlým průzkumem Long COVID Kids z ledna 2021) a použili definici Světové zdravotnické organizace pro dlouhý COVID jako příznaky trvající déle než dva měsíce. Nejčastěji hlášenými příznaky u dětí ve věku 0-3 roky byly změny nálady, vyrážky a bolesti žaludku. Mezi 4-11 lety byly nejčastěji hlášenými příznaky změny nálad, potíže se zapamatováním nebo soustředěním a vyrážky a mezi 12-14 lety únava, změny nálad a potíže se zapamatováním nebo soustředěním.

Výsledky studie zjistily, že u dětí s diagnózou COVID-19 ve všech věkových skupinách je pravděpodobnější, že budou mít alespoň jeden symptom po dobu dvou měsíců nebo déle než kontrolní skupina. Ve věkové skupině 0–3 roky mělo 40 % dětí s diagnózou COVID-19 (478 z 1 194 dětí) příznaky déle než dva měsíce, ve srovnání s 27 % kontrol (1 049 z 3 855 dětí). Ve věkové skupině 4–11 let byl poměr 38 % případů (1 912 z 5 023 dětí) ve srovnání s 34 % kontrol (6 189 z 18 372 dětí) a ve věkové skupině 12–14 let 46 % případů (1 313). 2 857 dětí) ve srovnání s 41 % kontrol (4 454 z 10 789 dětí) mělo dlouhodobé příznaky.

Typy nespecifických příznaků spojených s dlouhým COVIDem často zažívají i jinak zdravé děti; bolest hlavy, změny nálady, bolesti břicha a únava, to vše jsou příznaky běžných nemocí, které děti zažívají a které nesouvisí s COVIDem-19. Tato studie však odhalila, že děti s pozitivní diagnózou COVID-19 měly větší pravděpodobnost, že budou mít dlouhodobé příznaky než děti, které nikdy neměly pozitivní diagnózu, což naznačuje, že tyto příznaky byly projevem dlouhého COVIDu. To podporuje přibližně jedna třetina dětí s pozitivními testy na COVID-19 s příznaky, které nebyly přítomny před infekcí SARS-CoV-2. Navíc s přibývající dobou trvání příznaků měl podíl dětí s těmito příznaky tendenci klesat.

Obecně platí, že děti s diagnózou COVIDu-19 vykazovaly méně psychických a sociálních problémů než děti v kontrolní skupině. Ve starších věkových skupinách se případy často cítily méně vyděšené, měly menší problémy se spánkem a pociťovaly menší obavy z toho, co se s nimi stane. Pravděpodobným vysvětlením je zvýšená informovanost o pandemii u starších věkových skupin, kdy děti v kontrolní skupině zažívají strach z neznámé nemoci a omezenější každodenní život kvůli ochraně před nakažením virem.

Autoři uznávají určitá omezení studie, včetně dlouhé doby, po kterou je třeba diagnostikovat a provést průzkum. Výzkum se opíral o údaje hlášené rodiči, které jsou méně přesné pro psychologické symptomy. To může také vést k zkreslení výběru, protože matky a opatrovníci dětí s vážnějšími příznaky jsou často ochotnější reagovat, což vede k výsledkům představujícím nejvíce postižené děti. Kromě toho bylo veřejné testování na COVID-19 dostupné až od srpna 2020, což znamená, že některé děti v kontrolní skupině mohly mít nezjištěné asymptomatické infekce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6353

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022