Vakcíny proti covidu snížily počet mrtvých v prvním roce očkování o 20 milionů lidí

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

První rozsáhlá analýza zkoumá dopad ve 185 zemích od podání první vakcíny v prosinci 2020.
Vědci uvedli, že by se dalo zabránit mnohem většímu počtu úmrtí, kdyby byl přístup k vakcínám na celém světě rovnější.

 

Podle první velké analýzy snížily vakcíny proti covidu v prvním roce, co byly k dispozici, počet úmrtí na celém světě o 20 milionů osob

Studie, která modelovala šíření nemoci ve 185 zemích a územích v období od prosince 2020 do prosince 2021, zjistila, že bez vakcín proti covidu by zemřelo 31,4 milionu lidí a že 19,8 milionu z těchto úmrtí  se podařilo zabránit. Studie je prvním pokusem o vyčíslení počtu úmrtí, kterým bylo přímo i nepřímo zabráněno v důsledku očkování vakcínou proti covidu

"Věděli jsme, že to bude velké číslo, ale nemyslel jsem si, že bude tak vysoké jako 20 milionů úmrtí jen během prvního roku," uvedl Oliver Watson z Imperial College London, který je spoluautorem první studie provedené vědci z této univerzity.


Mnohem většímu počtu úmrtí by se dalo zabránit, kdyby byl přístup k vakcínám na celém světě rovnější. Podle výsledků výzkumu by se dalo zabránit téměř 600 000 dalších úmrtí, což je každý pátý případ úmrtí na covid v zemích s nízkými příjmy, kdyby byl splněn globální cíl Světové zdravotnické organizace proočkovat do konce roku 2021 40 % obyvatel každé země.

"Naše zjištění ukazují, že díky zpřístupnění vakcín lidem všude bez ohledu na jejich bohatství by se pravděpodobně podařilo zachránit miliony životů," uvedl Watson. "Mohlo se však udělat více."

Uvedl, že ačkoli je i nadále nezbytné poskytovat vakcíny po celém světě, zejména vysoce rizikovým osobám, v mnoha částech světa s nízkým pokrytím vakcínami existuje vysoká úroveň imunity v důsledku předchozí infekce, což znamená, že se možnost záchrany životů zmenšila.

Od 8. prosince 2020, kdy byla použita první vakcína proti covidu mimo prostředí klinických studií, dostaly téměř dvě třetiny světové populace alespoň jednu dávku vakcíny a iniciativa pro globální přístup k vakcínám proti covidu (Covax) usnadnila přístup k cenově dostupným vakcínám pro země s nižšími příjmy, aby se pokusila snížit nerovnost.

Studie, publikovaná v časopise Lancet Infectious Diseases, použila oficiální údaje - nebo odhady v případech, kdy oficiální údaje nebyly k dispozici - o úmrtích, jakož i o celkovém počtu nadměrných úmrtí v jednotlivých zemích. Nadměrná úmrtnost je rozdíl mezi celkovým počtem osob, které zemřely ze všech příčin, a počtem úmrtí očekávaných na základě údajů z minulosti, a v mnoha zemích poskytují tyto údaje nejspolehlivější obraz o úmrtích na covid.

Tyto analýzy byly porovnány s hypotetickým alternativním scénářem, při kterém by nebyla použita žádná vakcína. Údaje zachycují přímou ochranu jednotlivců díky vakcínám a také širší přínosy pro zdravotnický systém, například vliv většího počtu nemocničních lůžek na míru úmrtnosti.

Čísla pravděpodobně představují horní hranici toho, kolika úmrtím by se zabránilo, kdyby vakcíny nebyly k dispozici, protože by se například změnila strategie týkající se uzavírání nemocnic.

Profesorka Azra Ghaniová, vedoucí katedry epidemiologie infekčních nemocí na Imperial College London, uvedla: "Naše studie ukazuje, jak obrovský přínos měly vakcíny pro snížení počtu úmrtí na covid na celém světě. I když se nyní intenzivní pozornost věnovaná pandemii přesunula jinam, je důležité, abychom zajistili ochranu nejzranitelnějších lidí ve všech částech světa před pokračujícím šířením covidu  a před dalšími závažnými nemocemi, které nadále neúměrně postihují ty nejchudší."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5878

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022