Opravdu optimisté žijí déle? Zde je, co říká výzkum

22. 6. 2022

čas čtení 6 minut
Máte tendenci vidět sklenici poloplnou, spíše než poloprázdnou? Hledáte vždy lepší stránku života? Pokud ano, možná vás překvapí, že tato tendence může být pro vaše zdraví skutečně dobrá, upozorňuje Fuschia Siroisová.

Řada studií prokázala, že optimisté si užívají vyšší úrovně pohody, lepšího spánku, nižšího stresu a ještě lepšího kardiovaskulárního zdraví a imunitních funkcí. A nyní nedávná studie ukázala, že být optimistou je spojeno s delším životem.

Aby vědci provedli svou studii, sledovali délku života téměř 160 000 žen ve věku 50 až 79 let po dobu 26 let. Na začátku studie ženy dokončily sebehodnotící dotazník měřící optimismus. Ženy s nejvyšším skóre v tomto měření byly klasifikovány jako optimistky. Ty s nejnižším skóre byli považovány za pesimistky.

Poté, v roce 2019, vědci navázali na účastníky, kteří ještě žili. Podívali se také na délku života účastníků, kteří zemřeli. Zjistili, že ti, kteří měli nejvyšší míru optimismu, měli větší šanci žít déle. Ještě důležitější je, že optimisté se také častěji než ti, kteří byli pesimisté, dožijí devadesátky. Vědci to označují jako "výjimečnou dlouhověkost", přičemž průměrná délka života žen je ve vyspělých zemích asi 83 let.

Tato zjištění jsou obzvláště působivá i proto, že výsledky zůstaly zachovány i po zohlednění dalších faktorů, o nichž je známo, že předpovídají dlouhý život – včetně úrovně vzdělání a ekonomického postavení, etnického původu a toho, zda osoba trpěla depresí nebo jinými chronickými zdravotními stavy.

Ale vzhledem k tomu, že tato studie sledovala pouze ženy, není jisté, zda by totéž platilo pro muže. Jiná studie, která se zabývala jak muži, tak ženami, však také zjistila, že lidé s nejvyšší úrovní optimismu si užívali délku života o 11 až 15 % delší než ti, kteří byli nejméně optimističtí.

Elixír mládí?

Proč tedy optimisté žijí déle? Na první pohled by se zdálo, že to může souviset s jejich zdravějším životním stylem.

Výzkum z několika studií například zjistil, že optimismus souvisí se zdravou stravou, fyzickou aktivitou a menší pravděpodobností kouření cigaret. Je dobře známo, že toto zdravé chování zlepšuje zdraví srdce a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, které jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí. Osvojení si zdravého životního stylu je také důležité pro snížení rizika dalších potenciálně smrtelných chorob, jako je cukrovka a rakovina.

Ale zdravý životní styl může být jen částěčným důvodem, proč optimisté žijí déle, než je průměr. Tato nejnovější studie zjistila, že životní styl představoval pouze 24 % spojení mezi optimismem a dlouhověkostí. To naznačuje, že na dlouhověkost optimistů má vliv řada dalších faktorů.

Dalším možným důvodem může být způsob, jakým optimisté zvládají stres. Když se optimisté dostanou do stresové situace, mají tendenci ji řešit bezhlavě. Používají adaptivní copingové strategie, které jim pomáhají vyřešit zdroj stresu nebo se na situaci dívat méně stresujícím způsobem. Například optimisté budou řešit problémy a plánovat způsoby, jak se vypořádat se stresorem, žádat ostatní o podporu nebo se snažit najít ve stresové situaci východisko.

O všech těchto přístupech je dobře známo, že snižují pocity stresu a také biologické reakce, ke kterým dochází, když se cítíme ve stresu. Právě tyto biologické reakce na stres – jako je zvýšený kortizol (někdy nazývaný "stresový hormon"), zvýšená srdeční frekvence a krevní tlak a zhoršená funkce imunitního systému – si mohou časem vybrat daň na zdraví a zvýšit riziko rozvoje život ohrožujících onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění. Stručně řečeno, způsob, jakým se optimisté vyrovnávají se stresem, je může trochu chránit před jeho škodlivými účinky.

Při pohledu na světlou stránku

Optimismus je výzkumníky obvykle vnímán jako relativně stabilní osobnostní rys, který je určován jak genetickými vlivy, tak vlivy raného dětství (jako je bezpečný a vřelý vztah s rodiči nebo pečovateli). Ale pokud nejste přirozeně náchylní vidět sklenici jako zpola plnou, existuje několik způsobů, jak zvýšit svou schopnost být optimistou.

Výzkum ukazuje, že optimismus se může v průběhu času měnit a lze jej pěstovat pomocí jednoduchých cvičení. Například vizualizace a následné psaní o svém "nejlepším možném já" (budoucí verzi sebe sama, která dosáhla svých cílů) je technika, o které studie zjistily, že může výrazně zvýšit optimismus, alespoň dočasně. Ale pro dosažení nejlepších výsledků musí být cíle pozitivní a rozumné, spíše než jen zbožná přání. Podobně může být pro povzbuzení optimismu účinné i pouhé přemýšlení o pozitivních budoucích událostech.

Je také důležité zmírnit všechna očekávání úspěchu přesným pohledem na to, co můžete a co nemůžete ovlivnit. Optimismus posílí, když zažijeme pozitivní výsledky, které očekáváme, a může se snížit, když tyto výsledky nejsou takové, jaké bychom je chtěli mít. I když je zapotřebí další výzkum, je možné, že pravidelné představování si toho, že máte nejlepší možné výsledky, a podnikání realistických kroků k jejich dosažení, může pomoci rozvíjet optimistické myšlení.

Pro některé se to samozřejmě snáze řekne, než udělá. Pokud nejste přirozeně optimističtí, nejlepší šance, jak zlepšit svou dlouhověkost, je žít zdravým životním stylem, zůstat fyzicky aktivní, jíst zdravou stravu, zvládat stres a dobře spát. Přidejte k tomu kultivaci optimističtějšího myšlení a můžete dále zvýšit své šance na dlouhý život.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6077

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022