Nabídnuto příliš málo tanků Leopard: Scholzově zbrojní dohodě se Slovenskem hrozí zhroucení

22. 6. 2022

čas čtení 3 minuty
Německo chce nabídnout ukrajinskému sousedovi Slovensku tanky Leopard 2 v rámci výměny, pokud Slovensko předá Ukrajině tanky T-72, informuje Lars Petersen.

Nyní však dohoda, která byla uzavřena před dvěma měsíci, pokulhává: 15 tanků nabízených Německem na obranu Slovenska nestačí.

Slovensko je možná malé, ale v posledních měsících poskytlo Ukrajině značné množství zbraní a materiálu.

Německé dodávky zbraní se opět zpožďují: Před dvěma měsíci kancléřský úřad uvedl, že Německo připravuje výměnu se Slovenskem. Dohoda: Země poskytne Ukrajině tanky T-72 ze sovětské éry výměnou za modernější německé tanky jako náhrady.

Ale do dneška se nic nestalo. Důvod: Německo nabídlo 15 tanků Leopard 2A4 za 30 T-72 - málo pro slovenskou národní obranu, která proto minulý týden plánovanou dohodu odmítla. Pro Business Insider to v pondělí večer potvrdilo ministerstvo obrany v Bratislavě: "Realita je taková, že nemůžeme akceptovat formu podpory, kterou Česká republika nebo jiné země odmítly. - Slovensko má 30 tanků T-72. 15 tanků Leopard pro nás nemůže být řešením, protože pro tankový prapor potřebujeme 30 tanků," říká mluvčí. "Za tímto účelem jednáme s našimi spojenci, abychom našli další formy podpory pro Ukrajinu, abychom čelili nesmyslné ruské agresi proti této zemi," uvedla mluvčí.

Otázkou nyní je, zda a především kdy dojde k dohodě. Ukrajinská armáda se na jihu a východě Ukrajiny dostává do stále větších problémů. Přestože se mimo jiné odborníci z NATO připravují na válku, která potrvá měsíce, o situaci v některých regionech se mezi Ukrajinou a Ruskem pravděpodobně rozhodne nejpozději do srpna.

Slovensko je sice malá země, ale brzy a ve velké míře podporovalo svého souseda Ukrajinu. Kromě dalších zbraní za více než 150 milionů eur darovalo Slovensko Ukrajině také svůj jediný protiletadlový raketový systém S-300. Aby Slovensko v důsledku toho nezůstalo bez ochrany, Německo, Nizozemsko a USA nyní v zemi NATO rozmístily celkem čtyři raketové systémy Patriot. Slovensko hodlá v podobné výměně předat Ukrajině své sovětské stíhačky MiG-29 a mít vlastní vzdušný prostor chráněný Polskem a Českem.

Minulý týden se na Slovensko zaměřili dosud neznámí hackeři. Ti zaútočili na slovenské ministerstvo obrany. "Tento útok byl poměrně velký, velmi rozsáhlý," řekl v pátek televizní zpravodajské stanici TA3 ministr obrany Jaroslav Naď. Díky dobrým bezpečnostním mechanismům armádní zpravodajské služby se ale kybernetický útok podařilo odrazit, aniž by došlo k odcizení dat, tvrdil konzervativní politik.

Přestože nelze prozatím prokázat žádné ruské pozadí, má podezření, že koordinovaný útok z IP adres z celého světa byl reakcí na slovenské dodávky zbraní na Ukrajinu. Naď ve čtvrtek oznámil, že Slovensko dodalo Ukrajině pět vojenských vrtulníků, které chce zaplatit EU.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7474

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022