Německo: Pohádka ministryně Lambrechtové o rychlé výměně vojenského vybavení

24. 6. 2022

čas čtení 6 minut
Ministryně obrany Lambrechtová už měsíce vyhlašuje barterové obchody s jinými státy s cílem rychle pomoci Ukrajině těžkými zbraněmi. Ale zatím nic nedorazilo. Jednání se zdají zmatená. A hlavní argument pro těžkopádný postup byl vynechán, upozorňuje Thorsten Jungholt.

Christine Lambrechtová (SPD) to řekla znovu. Ve Spolkovém sněmu ve středu ministryně obrany uvedla, že brzy dojde k dohodám o výměně s Českou republikou, Slovenskem, Slovinskem, Polskem a Řeckem. To znamená, že tyto země předají Ukrajině zbraně sovětské konstrukce ze svých zásob a Německo zaplní vzniklé mezery v partnerských zemích západní výzbrojí.

"Jsem si velmi jistá, že se velmi brzy dostaneme do bodu, kdy tyto země budou moci předat Ukrajině, a my to podle toho doplníme," řekla Lambrechtová. Samozřejmě, že to říkala často. "Jde o to, že věci teď jdou velmi, velmi rychle. Ty zbraně budou nyní dodány okamžitě," oznámila Lambrechtová v dubnu v různých médiích. Výměna se Slovinskem, která zahrnuje tanky T-72, by měla být dokončena "v nejbližších dnech". Protože Ukrajina musí "rychle získat těžké zbraně".

V květnu byla výměna s Českou republikou "dalším, velmi dobrým příkladem toho, jak můžeme rychle a snadno podpořit Ukrajinu v jejím odvážném boji proti ruské agresi," uvedla sociální demokratka na svém LinkedIn kanálu. "Česká republika dodává tanky, my pomáháme doplňovat mezery tanky Leopard z německých průmyslových zásob."

Teď je konec června. A vlastně se nestalo nic. "Nápad to byl dobrý," říká Carlo Masala, profesor mezinárodní politiky na Univerzitě Bundeswehru v Mnichově. Ale provedení bylo "velmi suboptimální". Protože to byl právě časový faktor, který hovořil ve prospěch výměny. Ukrajinci nepotřebují žádný speciální výcvik na systémy sovětského typu, znají je a mají k dispozici odpovídající munici. A zbraně jsou naléhavě potřeba v nákladné obranné bitvě na Donbasu.

V době, která nyní uplynula, ale mohla spolková vláda Ukrajince vycvičit na modernější, západní zbraně a postarat se o odpovídající logistiku.

Zatím ani jedna úspěšná výměna

Přesto Lambrechtová v Bundestagu neohroženě mluvila o tom, že model výměny byl "velmi úspěšný" a že vše je "na správné cestě". Jediný důkaz, který pro to uvedla, byl však vymyšlený. "Například na začátku útoku na Ukrajinu jsme provedli výměnu se Slovenskem," řekla ministryně.

Slovensko předalo svůj systém protivzdušné obrany S-300 Ukrajině, zatímco Německo spolu s Nizozemskem a USA zajistilo, "že je protivzdušná obrana na Slovensku zaručena".

Ve skutečnosti Bundeswehr vyslal rotu Patriotů spolu s vojáky, "aby zacelily mezeru vytvořenou slovenskou obětí," říká Lambrechtová.

Nejedná se ale o trvalou náhradu S-300, ale o dočasné umístění, jakousi výpůjčku. Letectvo už dávno ministryni upozorňovalo, že udržitelnost této mise je omezená a je třeba zvážit trvalou alternativu. V úvahu připadá například pořízení moderního systému protivzdušné obrany Iris-T SLM od německé firmy Diehl pro Slováky, což vláda přislíbila i Kyjevu.

Stručně řečeno: V současné době neprobíhá žádná úspěšně dokončená výměna. Kancléř Olaf Scholz (SPD) již na konci května oznámil, že dá Řekům k dispozici bojová vozidla pěchoty Marder výměnou za sovětský materiál – zřejmě však bez předchozí konzultace s Aténami.

"Někdy čtu, že to tam naráží"

Lambrechtová nyní připustil, že Řekové chtěli do Německa vyslat delegaci už příští týden, "aby se podívali na obrněnce, které jsou k dispozici" - ještě předtím, než jednání vůbec začala. To je také pochopitelné, protože žádná země není ochotna "nejdřív dát a pak zjistit, zda je zaručeno doplnění".

Představy partnerských zemí o typu náhrady se navíc většinou liší od představ Němců. Polákům prý byly z Berlína nabídnuty tanky Leopard 2 modelu A4. Poláci ale trvali na nejmodernější verzi A7, kterou samozřejmě není celoplošně vybaven ani Bundeswehr. Varšava se nyní chce poohlédnout jinde, na straně USA a Jižní Koreje.

Spolková vláda prý nabídla Slovensku 15 tanků Leopard 2 na úrovni A4 výměnou za 30 sovětských tanků T-72, které mají jít na Ukrajinu. To zní na první pohled jako dobrá nabídka, protože Leopard je mnohem silnější zbraň. Bratislava to ale podle informací Business Insider odmítla s kvantitativním argumentem, že její formace musí být kompletně doplněny 30 tanky.

Podobně tomu bylo i se Slovinskem, které mělo předat Kyjevu tanky T-72 (respektive jugoslávskou verzi M-84 - KD) a na oplátku dostat bojová vozidla pěchoty Marder a obrněné transportéry Fuchs od Bundeswehru. Podle zpráv by Slovinci preferovali hlavní tanky Leopard 2 nebo jinou vhodnou náhradu – ne však Mardery.

Problémy jsou i v rozhovorech s Českem, o kterých ale Lambrechtová nechce slyšet. "Někdy čtu, že to tam naráží," řekla v Bundestagu. "Lidé jsou pak také citováni, ale odpovědná ministryně na příslušném ministerstvu v sousední zemi o potížích nic neví.“ Nechce se tím nechat ohromit, "pokračujeme v podpoře Ukrajiny v jejím boji".

Dejte přednost komplikovaným barterovým obchodům před vedoucí vojenskou rolí

To, co Lambrechtová neřešila je skutečný důvod nápadu na výměnu. Nyní, když faktory času a rychlé pomoci jsou kvůli zpoždění zastaralé, vyvstává otázka: Proč spolková vláda jednoduše nedodá všechny Mardery a Leopardy, s jejichž konfigurací a počtem jsou spojenci nespokojeni, přímo na Ukrajině?

Odpověď je jednoduchá: Protože Německo se bojí vojenské vedoucí role. Kancléř a jeho ministryně obrany nechtějí do Kyjeva posílat bojová vozidla pěchoty západního typu a tanky, dokud ostatní země neudělají totéž.

Proto se raději zamotají do jednání o barterových obchodech, nechají Polsko obvinit Německo z porušení slova a pošlou na Ukrajinu další zbraňové systémy, z nichž některé mají větší sílu než Marder, ale dají se rétoricky definovat mimo kategorii "tanku".

Dodávka Leopardů a Marderů "v současnosti není politicky žádoucí," řekl brigádní generál ve výslužbě Klaus Wittmann na televizním kanálu WELT. Školení Ukrajinců na těchto systémech lze zvládnout za pár týdnů – šlo by to mnohem rychleji než tvrdá jednání o výměně vybavení se spojenci.

Podrobnosti v němčině: ZDE

4
Vytisknout
5072

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022