Putinovy ​​síly utrpěly na Ukrajině "mimořádné" ztráty, říká Británie

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty
Síly Vladimira Putina utrpěly na Ukrajině "mimořádné" ztráty, uvedli britští šéfové obrany, upozorňuje Nicholas Cecil.

Jak ruské, tak ukrajinské pravidelné armády zaznamenaly tolik zabitých a zraněných vojáků, že "schopnost generovat a rozmístit záložní jednotky na frontu je pravděpodobně pro výsledek války stále důležitější," dodaly britské zdroje.

Zdůraznily také, že Moskvou podporovaní separatisté v části východního regionu Donbas přiznali, že letos bylo zabito více než 2 000 jejich vojáků a téměř 9 000 bylo zraněno.

Ve své nejnovější zpravodajské aktualizaci ministerstvo obrany v Londýně uvedlo: "Těžké ostřelování pokračuje, zatímco Rusko tlačí na obklíčení oblasti Severodoněcku přes Izjum na severu a Popasnou na jihu."

"Rusko se s vysokou pravděpodobností připravuje na pokus o nasazení velkého počtu záložních jednotek na Donbase."

Ruské úřady přitom nezveřejnily celkový počet vojenských obětí na Ukrajině od 25. března.

"Doněcká lidová republika (DPR) sama o sobě však zveřejňuje počty obětí sil DLR. K 16. červnu přiznala DPR od začátku roku 2022 2 128 zabitých vojáků a 8 897 zraněných.

Počet obětí DLR se rovná přibližně 55 % původních sil, což zdůrazňuje mimořádné opotřebení, kterým ruské a proruské síly na Donbasu trpí.

Je vysoce pravděpodobné, že síly DPR jsou vybaveny zastaralými zbraněmi a vybavením. Na obou stranách je schopnost generovat a rozmístit záložní jednotky na frontu pravděpodobně stále důležitější pro výsledek války.

Británie, USA a další spojenci vedou informační válku proti Kremlu, takže s jejich brífinky je třeba zacházet opatrně.

Tvrzení Moskvy jsou však často ještě méně věrohodná, částečně proto, že Kreml ani nepřiznává, že Putin 24. února zahájil válku na Ukrajině.

Británie odhaduje, že invaze si vyžádala smrt 15 000 až 20 000 ruských vojáků.

Nebylo uvedeno číslo ukrajinských vojenských ztrát.

Kyjev však připustil, že během intenzivních bitev je denně zabito 200 až 500 jeho vojáků.

Zahynuly také tisíce, ne-li desetitisíce civilistů, často v důsledku nevybíravého ruského ostřelování.

Ruské síly se podle středečních zpráv zmocnily dalších vesnic poblíž průmyslového města Severodoněck ve východní Luhanské provincii.

Ukrajinští vojáci se ale stále drželi v podzemních tunelech v chemické továrně Azot, kde se ukrývá 500 civilistů, včetně desítek dětí.

Boje ve čtyři měsíce dlouhé válce v posledních týdnech favorizovaly Rusko kvůli jeho obrovské převaze v dělostřelecké palebné síle, což potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v úterním projevu.

"Díky taktickým manévrům ukrajinská armáda posiluje svou obranu v Luhanské oblasti," řekl. "To je opravdu nejtěžší místo." Okupanti také silně tlačí směrem k Doněcku.

Provincie Luhansk a Doněck dohromady známé jako Donbas jsou místem, kde separatisté podporovaní Ruskem bojují s ukrajinskými silami od roku 2014 po ruské anexi Krymu od Ukrajiny.

„A stejně aktivně, jako bojujeme za kladné rozhodnutí Evropské unie o statusu kandidátské země pro Ukrajiny, bojujeme každý den také za moderní zbraně pro naši zemi. Nepolevujeme ani jeden den,“ dodal Zelenskij a vyzval příznivce své země, aby urychlili dodávky zbraní.

Guvernér provincie Luhansk Serhij Hajdaj řekl, že ruské jednotky postupují také k Lysyčansku, útočí na budovy policie, státní bezpečnosti a žalobců, dobývají osady a útočí na město letadly.

Část ruské ofenzívy byla hlášena z jihu města, což znamená, že vojáci nebudou muset překročit řeku Siverskyj Doněc.

Oleksij Arestovič, poradce pana Zelenského, řekl, že ruské síly by mohly odříznout Lysyčansk přes řeku Siverskij Doněc od území ovládaného Ukrajinou.

"Hrozba taktického ruského vítězství tu je, ale oni to ještě neudělali," řekl v online videu.

Útoky zesílily v Charkivské oblasti na severovýchodě, přičemž ruské ostřelování zabilo nejméně 15 civilistů, uvedli v úterý občanské zdroje.

"Ruské síly nyní útočí na město Charkiv stejným způsobem, jakým předtím útočily na Mariupol - s cílem terorizovat obyvatelstvo," řekl Arestovič. "Cílem je vytvořit velký problém, který nás rozptýlí."

Mezitím se podle symbolického rozhodnutí Ukrajina ve čtvrtek stane oficiálním kandidátem na členství v Evropské unii, uvedli diplomaté EU.

Neschopnost Ruska dosáhnout zásadního průlomu od invaze na Ukrajinu znamená podle některých vojenských analytiků, že čas je na straně Ukrajinců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6567

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022