Válka na Ukrajině, plány na léto: Západ musí obnovit sankční režim COCOM

24. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Potíže, které má Evropská unie při dosahování nových dohod o sankcích, ukazují, že současným ad hoc opatřením pro rozhodování o takových trestech vůči Rusku dochází dech. A zdá se, že EU a Západ obecně čelí vážným problémům při uvalování jakýchkoli nových sankcí, tvrdí Boris Sokolov.

Vzhledem k tomu, že sankce jsou primární zbraní, kterou Západ používá proti Rusku, a vzhledem k tomu, že ty stávající ještě nevedly ke změně Putinova chování, je čas obnovit něco jako COCOM, instituci zřízenou během studené války s cílem zablokovat vývoz vojenského zboží a zboží dvojího užití do sovětského bloku.

COCOM, koordinační výbor pro kontrolu vývozu, pracoval po celou dobu studené války a byl docela úspěšný v omezování toku takového zboží do Moskvy a jejích satelitů.

Zatímco situace na Západě je nyní jiná, než byla během studené války – dominance USA je mnohem menší a ruský vliv na ekonomické aktéry v západních zemích je mnohem větší – instituce podobná COCOMu by mohla hrát klíčovou roli a zajistit, že sankční režim bude tentokrát účinnější, než se v současnosti zdá.

Moskva použila síly, které mobilizovala z DNR a LNR, jako skutečný kanónenfutr v této válce, přičemž ztráty tam byly v procentech mnohem větší než u ruské armády.

Pokud dorazí zbraně ze Západu v dostatečném množství a Ukrajině se podaří zatlačit ruské síly, je zcela pravděpodobné, že konflikt nastolí vleklou poziční válku spíše podobnou situaci na Korejském poloostrově po roce 1953.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4784

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022