Dvě třetiny ruských regionů upadly do recese

22. 6. 2022

čas čtení 2 minuty
Ekonomická situace ruských regionů se na pozadí vlny západních sankcí za invazi na Ukrajinu prudce zhoršila.

Během války se počet subjektů Ruské federace, kde existují známky ekonomického růstu, téměř třikrát zmenšil: V únoru to bylo 72 regionů, v březnu 55 regionů a v dubnu to bylo již jen 27 z 85 regionů.

V důsledku toho se index regionální ekonomické aktivity (REA) za měsíc propadl o téměř 20 procentních bodů – rekord od pandemie v roce 2020 – a prolomil podmíněnou hranici 50 % oddělující růst od poklesu.

"Zhoršení konjunktury (hodnota indexu je menší než 50 %) bylo pozorováno ve třech z pěti nejdůležitějších sektorů ekonomiky a v šesti z osmi federálních distriktů," uvádí zpráva moskevské VŠE.

Zónou ekonomické katastrofy se staly Ural a Centrální federální okruh, kde hodnota indexu ekonomické aktivity klesla na 25 % a 32,2 %. Ve čtyřech regionech (Ivanovo, Kaluga, Tverské regiony a Chabarovský rajón) se přitom recese stala totální a zasáhla všech pět klíčových sektorů – průmysl, velkoobchod a maloobchod, stavebnictví a placené služby. V dalších 18 zakládajících subjektech Ruské federace byl zaznamenán pokles ve 4 z 5 sektorů ekonomiky. Počet těchto regionů se oproti březnu zvýšil šestkrát.

Západní sankce, kolaps importu a stažení zahraničních společností ochromily obchodní toky: Nejvíce ztrát utrpěl maloobchod, kde index CEA klesl na 16 %, což je nejnižší hodnota ze všech odvětví. Obecně se ukázalo, že subjekty, které poskytují 60 % hrubého regionálního produktu země, jsou v zóně recese.

Moskva a Petrohrad zůstaly v růstovém pásmu s indexem na úrovni 60 %, které dohromady dostávají čtvrtinu hrubého regionálního produktu země. Ale mimo to "dubnová recese již zachvátila dvě třetiny regionů," říká zástupce ředitele Centra rozvoje Sergej Smirnov.

"To znamená, že není důvod se domnívat, že dna poklesu již bylo dosaženo," varuje.

Podle ministerstva pro hospodářský rozvoj se v dubnu ruský HDP poprvé od začátku války propadl – o 3 % ročně. Na konci roku agentura očekává pokles ekonomiky o 7,5 % a následně o dalších 0,7 % v roce 2023. První dvouletá recese od poloviny 90. let vymaže hospodářský růst z předchozích 12 let a slibuje občanům 6,8% pokles příjmů, největší od roku 1999.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5551

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022