Americký Nejvyšší soud zrušil po padesáti letech ústavní právo na potrat

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty


Americký Nejvyšší soud zrušil rozsudek Roe v. Wade a ukončil tak téměř půlstoletí práva na potrat ve Spojených státech.

Rozhodnutí se rozdělilo podle ideologického klíče, šest konzervativních soudců hlasovalo pro a tři liberálové byli proti.

Missouri se prohlašuje za první stát v zemi, který zcela ukončil potraty, a to na základě stanoviska generálního prokurátora Erica Schmitta.

Před americkým Nejvyšším soudem v pátek odpoledne:

 
Konzervativní skupiny oslavují rozhodnutí nejvyššího soudu, který zrušil rozsudek Roe v. Wade, jako úspěšné završení desetiletí trvající práce na omezení přístupu k potratům.

Bývalý prezident Barack Obama odsoudil rozhodnutí nejvyššího soudu rušící rozsudek Roe v. Wade a označil ho za útok na "základní svobody milionů Američanů":

Rozsudek, který zrušil rozsudek Roeová versus Wade, je vyvrcholením desetiletí práce konzervativců - za asistence prezidenta jménem Donald Trump.

Realitní magnát a hvězda televizních reality show nejprve šokoval svět tím, že vyhrál prezidentské volby v USA, a poté se odměnil své základně tím, že potvrdil tři soudce Nejvyššího soudu v devítičlenném senátu, čímž změnil rovnováhu soudu tak, aby se na další generaci přiklonil ke konzervativcům.

Tato krátká cesta vedla k rozsudku Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, který byl zveřejněn tento týden a v němž soudci nejvyššího soudu hlasovali v poměru 6:3 pro zrušení přelomového případu Roe v. Wade, který v roce 1973 přiznal ústavní právo na potrat.


Rozhodnutím nejvyššího soudu o zrušení rozsudku ve věci Roe v. Wade zasadili konzervativci zásadní úder proti přístupu k potratům ve Spojených státech.

Nejvyšší soud rozhodl, že ve Spojených státech neexistuje ústavní právo na interrupci, a zrušil tak precedent stanovený před téměř 50 lety v přelomovém případu Roeová versus Wade - jde o vzácný zvrat dlouho platného práva, který podlomí základy moderních reprodukčních práv v Americe.


Amy Mackinnon, Foreign Policy: Existovala někdy někde jinde takové země jako USA, které mají tolik možností, ale rozhodly se to všechno zničit?



Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Teď bude v USA následovat podobné šílenství jako v Brazílii:

Soudce v Brazílii odmítl povolit potrat jedenáctileté dívce, oběti znásilnění, a nařídil její uvěznění, aby nemohla mít potrat.



Zvrátit rozhodnutí zaujatého Nejvyššího soudu, kam Trump najmenoval na doživotí ultrapravicové soudce, by mohl pouze Kongres. Sněmovna reprezentantů hájí právo žen na potraty, avšak v Senátu je počet poslanců demokraté 51 a republikáni 49, a jeden demokrat systematicky hlasuje s republikány.

Senát by dokázal zvrátit toto rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, pokud by v něm měli demokraté většinu 60 hlasů ze sta. Jde o to, zda se Amerika dostatečně před podzimními volbami zmobilizuje, aby těchto dodatečných deset demokratických senátorů zvolila. Ve svém pátečním projevu Američany k tomu vyzval Joe Biden.

Potíž je, že historicky je americký Senát nedemokratický. Dává přednost venkovským státům s malým množství ultrakonzervativních voličů, zatímco liberální velkoměsta s miliony občanů jsou v americkém volebním systému oslabovány. Přednost dostávají bigotní venkované.

Kromě toho jsou demokraté často obviňováni, že jsou neschopní. Republikálni jsou naproti tomu velmi efektivní lháři a podvodníci.

-1
Vytisknout
6643

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022