Skutečný federalismus "je jediná alternativa k ruskému imperialismu"

22. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Nikdy v dějinách dosud tolik lidí nejen v Rusku a u jeho sousedů, ale po celém světě nechtělo, aby se Rusko rozpadlo na množství menších států; a nikdy předtím neměli tolik důvodů chtít takový výsledek, upozorňuje Vladimir Pastuchov.

V současnosti skutečně existuje kritická masa lidí, kteří zcela upřímně a ne bezdůvodně chtějí rozpad Ruska na jeho součásti a odstranění tohoto civilizačního baldachýnu nad Eurasií.

Za tento vývoj jsou zodpovědné ruské úřady, které trvají na právu Moskvy vládnout novému impériu a homogenizovat obyvatelstvo pomocí hypercentralizovaného státu. Ani ony, ani ruský lid by neměli být překvapeni, že vyvolali reakci, kterou vyvolali.

Zároveň by se nikdo neměl divit, že Rusové nechtějí vidět demontované Rusko, protože se obávají, že takové roztržení této civilizační matrice by ohrozilo kontinuitu ruské kultury; a v důsledku toho jsou více než připraveni následovat sirény Kremlu, podle nichž je může zachránit pouze autoritářský a hypercentralizovaný stát.

Ale v tomto dělají zásadní chybu, protože je to právě autoritářská a hypercentralizovaná povaha putinovského státu, která vyvolala touhu tolika lidí v hranicích Ruska i mimo něj vidět ruský stát rozbitý a nahrazený řadou států.

Existuje pouze jedna skutečná alternativa k houpačce mezi hypercentralizovaným autoritářstvím a dezintegrací, a tou je skutečně demokratická federace, jejíž dosažení bude extrémně obtížné vzhledem k nedostatku důvěry na jedné straně a důvěře na straně druhé.

Rusové si musejí vybrat skutečně demokratickou federaci, jinak nebudou mít zemi, o které si myslí, že je oprávněně jejich. A množství času, které mají, než přes ně přejde další vlna rozkladu, je mnohem kratší, než je kdokoli z nich ochoten připustit.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4909

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022