Ruská agrese na Ukrajině: Mučení v Mariupolu

23. 6. 2022

čas čtení 18 minut
- Na Ukrajinu dorazily americké dary nového raketového systému Himars (MLRS).

Ukrajinský ministr obrany oznámil příchod přesně naváděných raket na Twitteru.

"Himary dorazily na Ukrajinu," napsal Oleksij Reznikov. "Léto bude pro ruské okupanty horké. A pro některé z nich poslední."

Himary poskytnou ukrajinským silám možnost zasáhnout dále za ruskými liniemi a na vzdálenosti lépe chráněné před vlastními ruskými zbraněmi dlouhého doletu.

 

- Starosta Mariupolu: Rusové nutí všechny místní obyvatele, kteří se vracejí do Mariupolu, projít 'filtrací'.

Podle starosty Mariupolu Vadyma Bojčenka Rusové nutí lidi, kteří přijíždějí do okupovaného města, podstoupit výslechovou proceduru, která může vést k mučení a únosům.

- S tím, jak se ruské síly tlačí přes Donbas, je mnoho civilistů nuceno odejít. Mnozí však nemají kam jít.

Humanitární pomoc, kterou poskytují místní úřady a dobrovolníci, je tím, co drží mnoho místních obyvatel nad vodou.



- Podle britského premiéra Borise Johnsona britské zpravodajské služby předpovídají, že tempo ruské války na Ukrajině se v příštích měsících zpomalí.

    "Naše obranná zpravodajská služba se však domnívá, že v příštích několika měsících by Rusko mohlo dospět do bodu, kdy už nebude mít žádnou dynamiku vpřed, protože vyčerpá své zdroje," řekl Johnson skupině evropských novinářů.

    "Pak musíme Ukrajincům pomoci zvrátit dynamiku. Budu se o to zasazovat na summitu skupiny sedmi (o víkendu v Německu)," dodal.

    Na otázku, jak by vypadalo vítězství Ukrajiny nebo neúspěch Putina, Johnson odpověděl: "Abychom alespoň obnovili status quo, který tu byl před 24. únorem, a aby ruská vojska byla odražena z oblastí, které obsadila."

- Šéf zpravodajských služeb: V Chersonské oblasti vyletělo do povětří auto ruského kolaboranta.

Podle Kyryla Budanova, šéfa ukrajinské vojenské rozvědky, nejsou v současné době k dispozici žádné informace o stavu Oleksije Kovaljova, jehož auto bylo 22. června vyhozeno do povětří.

- Rusko ukradlo největší ukrajinskou solární elektrárnu v Záporoží:



- Rusko usiluje o přeměnu Donbasu v Mariupol - Zelenskij

Ukrajinský prezident Zelenskyj poukazuje na to, že ruské síly se snaží zničit města ve východní části Donbasu stejným způsobem, jako to udělaly v Mariupolu.

Během nočního projevu Zelenskij řekl: "V Donbasu dochází k masivním leteckým a dělostřeleckým úderům. Cíl okupantů v tomto směru zůstává stejný - chtějí postupně zničit celý Donbas. V plném rozsahu. Lysyčansk, Slovjansk, Kramatorsk - jejich cílem je proměnit tato města  v Mariupol. Úplně je zničit."

Zelenskij také vyzval k paritě na bojišti v prosbě o více těžkých zbraní.

"Proto opakovaně zdůrazňujeme urychlení dodávek zbraní na Ukrajinu. Parita na bojišti je nutná co nejdříve, abychom zastavili tuto ďábelskou armádu a přesunuli ji za hranice Ukrajiny."


- Dmitrij Medveděv, místopředseda ruské bezpečnostní rady a dlouholetý spojenec Vladimira Putina, zveřejnil esej o úpadku západních politiků:


"Dlouhodobě komunikuji se zahraničními lídry a vidím, jak moc klesla úroveň západních politiků. Děje se to přímo před mýma očima posledních dvacet let. Je zřejmé, že v Evropě není ani stopy po politických osobnostech úrovně Helmuta Kohla, Jacquese Chiraca nebo Margaret Thatcherové.

    Nic proti nikomu, ale každému je jasné, že Mario Draghi není Silvio Berlusconi a Olaf Scholz není Angela Merkelová. Jsou to noví lidé a nová, podle mého názoru zdaleka ne nejlepší éra veřejné správy.

Medveděv, který je často považován za mluvčího toho, co si myslí Kreml, se ptá: "Přišel by současný ukrajinský prezident na schůzku s prezidentem Chirakem v zeleném tričku? Samozřejmě že ne. Absurdní."

Jeho verdikt?

"Problém degenerace evropské politiky spočívá především v tom, že se z ní stal bledý doprovodný vokál pro americké sólisty. Charles de Gaulle byl schopen se protivit kterémukoli americkému prezidentovi. A kdo z Evropanů to nyní udělá? Nemyslí na budoucnost. Jsou omezeni pouze svými volebními vyhlídkami. Američtí vůdci nové vlny také neoplývají svěžími nápady a duševní stabilitou. A tak to bude pokračovat."

- Ruské ministerstvo zahraničí právě zveřejnilo typicky bojovná slova ministra zahraničí Sergeje Lavrova u příležitosti jeho setkání s prezidentem Íránské islámské republiky Ebrahimem Raisim:

"Všechny země, které pociťují negativní vliv egoistické politiky Spojených států a jejich satelitů, mají objektivní potřebu přenastavit své ekonomické vazby tak, aby nebyly závislé na rozmarech a rozmarech našich západních partnerů. "

- Ruská tisková agentura Tass přináší zprávu, že britští občané Sean Pinner a Aiden Aslin spolu s Maročanem Saadounem Brahimem připravují odvolání proti rozsudku smrti.

Britské úřady označily soudní proces za "podvod" a jeden z poslanců uvedl, že muži jsou  drženi jako rukojmí. Tito zajatí vojáci poukazují na to,  že byli součástí ukrajinských ozbrojených sil a měla by se na ně vztahovat Ženevská konvence o válečných zajatcích.

- Lvovský gubernátor Maksym Kozytskyi zveřejnil na Telegramu aktuální stav pro tento den a uvedl, že za posledních 24 hodin byl v oblasti vyhlášen jeden letecký poplach a že do Lvova přijelo evakuačními vlaky z východu země 191 lidí.
Uvedl také, že z Doněcké oblasti byli do nemocnic ve Lvově evakuováni dva lidé, z toho jeden ve vážném stavu.

- Dněpropetrovský gubernátor obvinil Rusko, že v regionu používá kazetovou munici.


- Přišly aktuální informace od Serhaje Haidaje, ukrajinského gubernátora Luhanska. Na Telegramu zveřejnil nejnovější informace z Lysyčanska:

Ukrajinský guvernér Luhanské oblasti Serhai Haidai poskytl aktuální informace. Na Telegramu zveřejnil nejnovější informace z Lysyčanska:

    Město je pod silnou palbou ruských útočníků. V tomto směru rasisté soustředili více než sto jednotek vícenásobného raketového systému. A je zde tolik dělostřelectva a minometů, že Rusové  pokrývají těžkou palbou celé čtvrti. Četné oběti mezi civilisty. Navzdory totální palbě je město v čele ukrajinského odporu proti okupantům. Lysyčansk se brání!

- Ruské síly postupují 5 km směrem k Lysyčansku: Britské ministerstvo obrany

Podle britských zpravodajských služeb ruské síly vyvíjejí na lysyčansko-severodoněckou kapsu stále větší tlak tím, že neustále postupují po jejích okrajích.

Podle nejnovější zprávy britského ministerstva obrany ruské síly od 19. června "s vysokou pravděpodobností" postoupily o více než 5 km směrem k jižním přístupům donbaského města Lysyčansk.

    Některé ukrajinské jednotky se stáhly, pravděpodobně aby se vyhnuly obklíčení. Zlepšený výkon Ruska v tomto sektoru je pravděpodobně důsledkem nedávného posílení jednotek a silné koncentrace palby.

    Ruské síly tímtopostupem po okrajích zastavěné oblasti vyvíjejí na Lysyčansk-Severodoněckou kapsu stále větší tlak. Jejich snahy o dosažení hlubšího obklíčení s cílem obsadit západní Doněckou oblast však zůstávají na mrtvém bodě."

- Ruské síly údajně obsadily osady Loskutivka a Rai-Oleksandrivka jižně od dvojčat východní Ukrajiny, měst Lysyčansk a Sievierodoněck.

Tato města byla v posledních několika týdnech ohniskem ruské ofenzívy v regionu.

Aktuální informace, kterou dnes brzy ráno vydal generální štáb ukrajinských ozbrojených sil, uvádí:

    Nepřítel se zmocnil osad Loskutivka a Rai-Oleksandrivka. Provádí útočné operace s cílem získat kontrolu nad osadou Syrotyne. Provádí přípravná opatření k forsáži řeky Siverský Donec."


- Psí pátrací tým ve Velké Británii, který se specializuje na vyhledávání lidských mrtvol, zintenzivňuje svůj výcvik před očekávaným nasazením na Ukrajině.

Springer španěl Bracken, klíčník Bramble a Dougal, směs labradorů a španělů, odcestují ve čtvrtek do Itálie, aby zdokonalili své dovednosti a zároveň byli v pohotovosti pro cestu do válečné zóny, informuje agentura PA Media.

Psovodi John Miskelly, veterán britské armády, a zdravotní sestra NHS Emma Dryburghová obdrželi žádost o pomoc na Ukrajině, ale čekají na potvrzení, že je cesta dostatečně bezpečná.

Jsou součástí organizace Response Rescue International Scotland a jejich psi na vyhledávání mrtvol, kteří jsou vycvičeni k detekci pachových stop lidských ostatků, by pomáhali při práci Evropské asociace dobrovolnických týmů civilní ochrany (Evolsar).

Čtyřiapadesátiletý Miskelly řekl tiskové agentuře PA:

    Na nás se obrátil přímo pátrací, záchranný a vyprošťovací tým na Ukrajině s žádostí, zda bychom mohli pomoci při vyzvedávání těl."

S odkazem na pátrací týmy, které jsou v současné době na Ukrajině, dodal:

    Ti lidé jsou unavení, vyčerpaní, jejich psi jsou zničení, jsou zdrcení. My máme čerstvé psovody s čerstvými psy a máme dokonce partnerský tým v České republice v Praze, který přivezeme s sebou - takže čerství psovodi, čerství psi. Prosí nás o pomoc."

Miskelly uvedl, že tým projde pětidenním výcvikem v Itálii, který mu pomůže připravit se na nasazení na Ukrajině.

- Vedoucí představitelé EU rozhodnou o kandidátském statusu Ukrajiny

Vedoucí představitelé EU ve čtvrtek  rozhodnou, zda Ukrajině udělí status kandidátské země, a to na základě kladného doporučení Evropské komise z minulého pátku.

- Nahradit zásoby zbraní odeslaných na Ukrajinu potrvá Británii roky.

Tony Radakin, náčelník britského obranného štábu, uvedl, že bude trvat pět až deset let, než Velká Británie dosáhne předválečných počtů zbraní.

- Policie v Miami zahájila odkup zbraní, předá je ukrajinským ozbrojený
m silám.

Policie nabízí 50 dolarů za pistole, 100 dolarů za brokovnice a 150 dolarů za "silné" pušky, jako je AK-47 nebo AR-15.

Policie uvedla, že se na původ zbraní neptalá.

- Generální štáb: Rusko zintenzivňuje nálety v Donbasu.


Ruské letectvo 22. června zasáhlo několik osad u města Severodoněck v Luhanské oblasti, uvedl ukrajinský generální štáb.

- Právnická fakulta Kolumbijské univerzity bude radit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému v otázce válečných reparací.

Ukrajina rozšířila svůj rostoucí arzenál amerických právníků a prostřednictvím Kolumbijské právnické fakulty angažovala partnera washingtonské kanceláře Allen & Overy Patricka Pearsalla jako právního poradce prezidenta Volodymyra Zelenského v otázkách reparací.

Podle podání Ministerstvu spravedlnosti USA ze dne 13. června Pearsall studuje mezinárodněprávní prostředky nápravy, které by Ukrajina mohla uplatnit v reakci na čtyři měsíce starou ruskou invazi.

Zákon o registraci zahraničních agentů vyžaduje, aby právnické firmy, lobbistické kanceláře a konzultanti pro styk s veřejností zveřejňovali určité závazky vůči zahraničním klientům.

Pearsall v tomto hlášení neuvedl žádné příjmy z angažmá na Ukrajině.

Zelenského zastupuje jako ředitel nového projektu Columbia Law's International Claims and Reparations Project.

Podle květnového prohlášení Columbia Law skupina zkoumá, jak může Ukrajina využít mezinárodní právo k uplatnění nároků vůči Rusku a požadovat reparace za válečné akce.

- V nedávném rozhovoru pro ukrajinský list Hromadske zranění ukrajinští vojáci uvedli, že ruské síly a výzbroj výrazně převyšují jejich.

"Je tu jeden náš dělostřelecký granát proti asi dvaceti jejich ... a to mluvím jen o bombardovacím dělostřelectvu, o kazetových projektilech, kterými nás zasypávají, ani nemluvím," řekl jeden z vojáků.

Ukrajinské síly prosí o zvýšení západní vojenské pomoci.

- Podle agentury Euromaidan Press bylo ve středu v důsledku ruského ostřelování zabito pět žen ve vesnici Prišib v Charkovské oblasti.

- Ukrajinský parlament schválil a ratifikoval Istanbulskou úmluvu, smlouvu o lidských právech zaměřenou na prevenci a boj proti násilí na ženách.





- Ruská generální prokuratura zahájila sérii trestních řízení podle paragrafu "diskreditace ozbrojených sil Ruské federace" a zařadila četné publikace na seznam "závadových médií",
informuje běloruský portál NEXTA.

- Starosta města Enerhodar v ukrajinské Záporožské oblasti uvedl, že místní obyvatelé, včetně pracovníků provozovatele jaderné elektrárny Energoatom, jsou unášeni ruskými okupanty.

    "Místo pobytu některých není známo. Ostatní jsou ve velmi těžkých podmínkách: jsou mučeni elektrickým proudem, šikanováni fyzicky i morálně," uvedl starosta Dmytro Orlov.

    Orlov dodal, že "výměna civilních zajatců unesených okupanty je naléhavě nutná na nejvyšší úrovni".




- Ruské síly se blíží k obsazení poslední kapsy odporu ve východní části ukrajinské Luhanské oblasti. Severodoněck a sousední město Lysyčansk jsou nadále ostřelovány intenzivním ruským dělostřelectvem. Luhanský gubernátor Serhij Hajdaj ve středu uvedl, že ruské síly postupují směrem k Lysyčansku a zaměřují se na budovy policie, státní bezpečnosti a prokuratury.

- Z Ruska se objevily dramatické záběry, na nichž je patrně zachycen dron, který vletěl do ropné rafinerie a způsobil výbuch, což by mohl být útok uvnitř ruských hranic.
Video sdílené na sociálních sítích ukazuje, jak bezpilotní letoun naráží do ropné rafinerie Novošachtinsk v Rostovské oblasti, což by znamenalo trapné narušení ruských systémů protivzdušné obrany.

- Televizní věž v ukrajinském městě Doněcku ovládaném separatisty byla vážně poškozena ostřelováním a vysílání bylo přerušeno, uvedla místní doněcká tisková agentura. Petrovské televizní centrum stále stojí, ale část jeho vybavení byla poškozena, zatímco část zařízení byla vystěhována, uvedla agentura.

- Ruský raketový úder si v jihoukrajinském přístavním městě Mykolajiv vyžádal nejméně jednoho mrtvého, uvedl jeho starosta Oleksandr Senkevyč.
Útok způsobil několik požárů a poškodil řadu budov včetně školy, uvedl Senkevyč. Oblastní gubernátor Vitalij Kim uvedl, že Mykolajiv zasáhlo sedm střel.

- Kreml uvedl, že sankce EU, kvůli kterým Litva zablokovala tranzit části zboží do ruské exklávy Kaliningrad, jsou "naprosto nepřijatelné".
Moskva podle něj pracuje na odvetných opatřeních v reakci na "nezákonné sankce" ze strany EU. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že reakce Moskvy na litevský zákaz nebude mít výhradně diplomatický, ale praktický charakter.

- Ukrajina bagatelizovala šance na dosažení dohody s Ruskem, která by umožnila, aby zablokované dodávky obilí začaly plout přes Černé moře. Konzultace probíhají, uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Moskva a Ankara se dohodly na pokračování jednání o bezpečném vyplouvání plavidel a vývozu obilí z ukrajinských přístavů.

- Velitel finských ozbrojených sil generál Timo Kivinen uvedl, že jeho země je na ruský útok připravena a v případě, že by k němu došlo, bude klást tvrdý odpor.
Finové jsou motivováni k boji a země si vybudovala značný arzenál, říká Kivinen a dodává: "Nejdůležitější obranná linie je mezi ušima."

- Vladimir Putin vyzval k posílení vazeb se zeměmi ze skupiny rozvíjejících se ekonomik Brics - Brazílie, Rusko, Indie, Čína Jihoafrická republika
- po západních sankcích kvůli Ukrajině. Ruský vůdce uvedl, že pokračují jednání o "otevření indických obchodních řetězců v Rusku, zvýšení podílu čínských automobilů" na ruském trhu.

- Podle šéfa Mezinárodní energetické agentury Fatiha Birola se Evropa musí okamžitě připravit na to, že Rusko v zimě vypne veškerý vývoz plynu do regionu.
Vyzval vlády, aby pracovaly na snížení poptávky a udržení jaderných elektráren v provozu.

- Ukrajinský fotoreportér a voják, který ho doprovázel, byli podle organizace Reportéři bez hranic "chladnokrevně popraveni" v prvních týdnech ruské invaze. Maks Levin a Oleksij Černyšov údajně pátrali po Ruskem okupovaných lesích a hledali ztracený fotografův dron pro pořizování snímků, uvedla agentura s odvoláním na své poznatky z vyšetřování jejich smrti.

2
Vytisknout
6145

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022