Toto může být varianta COVIDu, které se vědci děsí

22. 6. 2022

čas čtení 7 minut
Na vzestupu je zbrusu nová subvarianta a existují známky toho, že se může vyhnout naší imunitě, upozorňuje David Axe.

Počet případů COVID-19 v Británii opět roste, což potenciálně signalizuje budoucí nárůst infekcí ve Spojených státech a dalších zemích.

Zdá se, že dvojice nových subvariant dominantní varianty omikron – BA.4 a BA.5 – pohání vzestup případů v Británii. Je znepokojivé, že se zdá, že tyto subvarianty se částečně vyhýbají protilátkám z minulé infekce nebo očkování, takže jsou přenosnější než jiné formy viru SARS-CoV-2.

Existují také některé známky toho, že nové subvarianty se vyvinuly tak, aby cílily na plíce – na rozdíl od omikronu, který obvykle vedl k méně nebezpečné infekci horních cest dýchacích.

Ale mezi těmi špatnými jsou i dobré zprávy. Zatímco počet případů v Británii stoupá, počet hospitalizací a úmrtí zatím přibývá pomaleji nebo dokonce klesá. "To by mohlo znamenat, že jsou ve hře nakažlivější varianty, BA.4 nebo 5, [a] tyto varianty jsou mnohem méně závažné," říká Edwin Michael, epidemiolog z Centra pro výzkum infekčních nemocí Global Health na University of South Florida.

Trendy by se samozřejmě mohly změnit, ale pokles počtu úmrtí je povzbudivým znamením, že 31 měsíců po pandemii jsme si vybudovali veškerou imunitu, kterou jsme si vybudovat mohli – za cenu půl miliardy infekcí a hodnoty desítek miliard dolarů.

Pokud jde o COVID, až donedávna to tak v Británii skutečně vypadalo. Počet případů COVIDu neustále klesal z nedávného maxima 89 000 nových případů denně v polovině března. Úmrtí z březnové vlny vyvrcholila o měsíc později kolem 330 denně.

Začátkem června byly případy a úmrtí blízko svého pandemického minima. Pak přišly BA.4 a BA.5. Tito potomci základní varianty omikronu, která se poprvé objevila na podzim roku 2021 mají oba trio hlavních mutací ve svém korunkovém proteinu, části viru, která mu pomáhá zachytit se a infikovat naše buňky.

Eric Bortz, virolog a odborník na veřejné zdraví z University of Alaska-Anchorage, popsal BA.4 a BA.5 jako "imunologicky odlišné podskupiny". Jinými slovy, interagují s našimi protilátkami překvapivě novými způsoby.

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí – evropský protějšek Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA – označilo BA.4 a BA.5 již v polovině května za "varianty vzbuzující obavy". O dva týdny později tyto dvě nové subvarianty zahájily v Británii postupný proces překonání starších forem omikronu. Tehdy se počet případů opět začal zvyšovat.

Nepomáhá ani to, že Británie jako většina zemí – Čína je velkou výjimkou – zrušila téměř všechna omezení pro školy, podniky, davy lidí a cestování. Tato omezení pomohla snížit počet případů, ale byla obecně nepopulární a přinesla vysoké ekonomické náklady.

"Existuje rozpor mezi skutečností, jak k infekcím dochází... a tím, jak se lidé rozhodují nepřijímat příliš mnoho preventivních opatření," řekl John Swartzberg, emeritní profesor infekčních nemocí a vakcinologie na School of Public Health University of California-Berkeley. Popsal to jako "únavu z COVIDu… 100 procent světové populace ji už musí mít."

Kombinace plně znovuotevřené ekonomiky a nových subvariant COVIDu měla okamžitý efekt. Britská agentura pro zdravotní bezpečnost zaregistrovala v týdnu končícím 10. červnem 62 228 nových infekcí, což je o 70 % více než v předchozím týdnu. Počet hospitalizací s COVIDem ve stejném období vzrostl o 30 % na 4 421.

Úmrtnost na COVID však ve skutečnosti klesla – o 10 procent na 283. Úmrtí mají samozřejmě tendenci zpožďovat se za infekcí o několik týdnů, takže by nemělo být žádným překvapením, pokud se míra úmrtnosti koncem tohoto měsíce nebo začátkem příštího měsíce zmenší nebo zvýší.

Ale je možné, že se to nestane. Ano, BA.4 a BA.5 jsou více přenosné díky mutovanému korunkovému proteinu. Ale to neznamená, že zabijí spoustu lidí. Navzdory jejich neobvyklým vlastnostem se může stát, že BA.4 a BA.5 nejsou ve skutečnosti nebezpečnější než předchozí subvarianty.

Bortz načrtl jednu možnost, že BA.4 a BA.5 jsou "dostatečně imunní, aby infikovaly, ale obecně nejsou dostatečně vyhýbavé, aby působily proti získané imunitě z vakcín a/nebo předchozí infekce".

Imunita se samozřejmě liší komunitu od komunity, zemi od země. 67 milionů obyvatel Británie si za posledních dva a půl roku vybudovalo docela vážnou imunitu.

Desítky milionů obyvatel mají přirozené protilátky z minulé infekce. Plně proočkovaných je 87 % populace. 68 % prošlo posilujícím očkováním. Všechny tyto protilátky nemusí zabránit infekcím, ale mají tendenci zabránit vážným infekcím.

Jak moc se současný nárůst případů zhorší, závisí do značné míry na trvanlivosti těchto protilátek. Imunita, ať už z prodělané infekce nebo vakcinace, má tendenci časem slábnout. Ale to, jak rychle ubývá a s jakým účinkem, je nepředvídatelné.

Je možné, že se zachová rozšířená imunita a otoky BA.4 a BA.5 vyvrcholí v Británii během několika týdnů, aniž by onemocnělo mnohem více lidí – nebo je to zabilo. To je ten nejlepší scénář vzhledem k nedostatku politické vůle a veřejné podpory pro nové kolo omezení. "Pokud by vyšší případy nevedly k významným onemocněním nebo úmrtím, pak bychom mohli být schopni žít s tímto virem," řekl Michael.

Nejhorší scénář je, že se BA.4 a BA.5 ukáží jako schopnější uniknout našim protilátkám, než odborníci v současnosti předpokládají. Sledujte statistiky hospitalizací. Pokud se počet hospitalizací s COVIDem začne zvyšovat úměrně s nárůstem případů, je to znamení, že nové podskupiny se vyhýbají naší těžce vydobyté imunitě.

V takovém případě bude jistě následovat velký nárůst úmrtí.

To by mohlo být velké varování pro Ameriku. Varianty COVIDu mají tendenci cestovat z východu na západ po celém světě. Nové varianty a subvarianty mají tendenci se objevovat ve Spojených státech několik týdnů poté, co se staly dominantními v Británii. V současné době tvoří BA.4 a BA.5 pouhou pětinu nových případů v USA. Očekávejte, že se tento podíl zvýší.

Problém pro Američany je, že jsou mnohem méně chráněni než Britové. Ano, Američané mají spoustu protilátek z minulé infekce, ale je také mnohem méně pravděpodobné, že budou očkováni – a ještě méně pravděpodobné, že prošli posilujícím očkováním. Pouhých 67 % Američanů je plně očkováno. Něco málo přes třetinu americké populace dostalo třetí dávku.

Takže pokud BA.4 a BA.5 nakonec způsobí nárůst úmrtí v Británii, pravděpodobně způsobí ještě větší počet obětí na druhé straně Atlantského oceánu. "Nyní jsme tak trochu v této zóně, mezi nimi," řekl Swartzberg. "Není jasné, jakým směrem se věci vyvinou."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6487

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022