Německo kvůli ruskému "ekonomickému útoku" vyhlašuje národní energetickou pohotovost

24. 6. 2022

čas čtení 3 minuty
Vicekancléř Robert Habeck vyzývá Němce, aby snížili spotřebu energie, informují Joshua Posaner a Laurenz Gehrke.

Německá vláda ve čtvrtek kvůli prudkému omezení dodávek plynu z Ruska formálně uvedla svůj energetický trh do válečného stavu, vyzvala domácnosti, aby snížily spotřebu a varovala, že bude zasažena průmyslová výroba.

Německý vicekancléř Robert Habeck při oznámení aktivace druhé fáze svého třífázového výstražného systému – jeden stupeň před úplným stavem nouze, kdy vláda převezme kontrolu nad distribucí energie a příděly plynu – řekl, že je načase brát vážně důsledky omezení dodávek po ruské invazi na Ukrajinu.

"Nesmíme si dělat iluze, omezení dodávek plynu je ekonomickým útokem na nás ze strany [ruského prezidenta Vladimira] Putina," řekl Habeck. "Je jasné, že Putinovou strategií je vytvářet nejistotu, zvyšovat ceny a rozdělovat nás jako společnost."

Vyzval německé domácnosti, aby se "změnily" a překonaly své spotřebitelské návyky, ale odsoudil možnost, že by dodavatelé energií přenášeli případné zvýšené náklady na domácnosti.

"Vím, že to někdy zní triviálně, ale vždy musíte tuto trivialitu vynásobit 41 miliony domácností," řekl Habeck.

Minulý týden Berlín oznámil prudké omezení dodávek plynu podmořským plynovodem Nord Stream z Ruska do Německa. Itálie a Francie rovněž oznámily snížení svých obvyklých dovozů ruského plynu přes Německo, čímž se zařadily na dlouhý seznam evropských zemí, kterým byly dodávky buď sníženy, nebo zcela zastaveny.

Rusko trvá na tom, že snížení dodávek plynovodem Nord Stream je způsobeno údržbou potrubí a obviňuje z problémů kanadské dodavatele, ale Habeck a další evropští lídři tvrdí, že opatření jsou politický trik.

Potrubí bude příští měsíc uzavřeno kvůli údržbě, o které Rusko říká, že je potřeba – což se také stalo loni v červenci.

V neděli Habeck oznámil národní pohotovostní plány, které zahrnují získávání elektřiny z uhelných elektráren, které byly uvedeny do pohotovostního režimu – podle spolupředsedy strany Zelených "hořký" krok – a zároveň vytvoří systém odměňování společností, které šetří plyn.

Německo a další země EU se snaží naplnit zásobníky plynu před zimní topnou sezónou, což je ztíženo tím, že Rusko snižuje dodávky; Evropská komise chce do 1. listopadu zásobníky zaplněné na 80 %.

Habeckovo ministerstvo ve čtvrtek uvedlo, že národní zásobníky plynu jsou v současné době naplněny z 58 %, což je více než ve stejnou dobu loňského roku; cílem je dosáhnout do prosince 90 %.

"Naplnění zásobníků plynu je nyní nejvyšší prioritou," řekl Habeck. "Všichni spotřebitelé, ať už v průmyslu, ve veřejných institucích nebo soukromých domácnostech, by měli co nejvíce snížit spotřebu plynu, abychom zimu zvládli."

Německá vláda také poskytla úvěr ve výši 15 miliard eur na zaplacení neruských dodávek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
5491

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022