Británie: Další propad. Britští soudci se bojí odsuzovat vládu

24. 6. 2022

čas čtení 4 minuty
Dramatický pokles úspěšných žalob proti britské vládní politice u vrchního soudu

Počet úspěšných žalob proti britské vládní politice a rozhodnutí veřejných orgánů u britského vrchního soudu dramaticky ubylo. Vyvolává to  varování, že systematické útoky ministrů na právníky mohou mít na soudce ochromující účinek.

Podíl civilních soudních přezkumů vládních rozhodnutí v Anglii a Walesu, s výjimkou případů týkajících se imigrace, které žalobci vyhráli, poklesl z celkového počtu podaných žalob o 50 % oproti roku 2020. Pokud se úspěšnost posuzuje z případů, které dospěly k závěrečnému projednání, činí toto číslo 26 %.

 
K poklesu došlo na pozadí kritiky soudců ze strany ministrů. Generální prokurátorka Suella Bravermanová se před nástupem do funkce ohradila proti "chronickým a soustavným zásahům ... soudců" do vládní politiky a loni uvedla, že v některých případech "ochromují zásadu suverenity parlamentu". Johnsonův ministr Dominic Raab varoval soudce před blokací vládních infrastrukturních projektů.


Boris Johnson zdvojnásobil útoky na tzv. "levicové právníky" poté, co byl minulý týden nucen zrušit první plánovaný let deportující uprchlíky z Británie do Rwandy poté, co Evropský soud pro lidská práva (ESLP) vydal proti tomu soudní příkaz.  Raab naznačil, že soudci ESLP "to přehnali".

Raabův předchůdce  soudce Robert Buckland, v reakci na pokles úspěšných soudních přezkumů vládních rozhodnutí  uvedl: "Oproti předchozímu roku je zde určitě patrný pokles - zda se jedná o trend, je pravděpodobně předčasné říci. Byl bych však velmi znepokojen, kdyby se soudci cítili pod tlakem nebo nějakým způsobem přímo reagovali na připomínky ministrů - to by nebylo žádoucí ani vhodné."

Buckland byl v září propuštěn a nahrazen Raabem, přičemž mnozí se domnívají, že doplatil na to, že  sám neomezil soudní kritiku vlády. V prosinci byly Timesy informovány o tom, že Johnson plánuje nechat ministry ignorovat  rozhodnutí o soudním přezkumu, s nimiž nesouhlasí.

Zpráva, kterou tento měsíc zveřejnila parlamentní skupina všech stran pro demokracii a ústavu, uvádí, že ministři jednali nesprávně, když zpochybňovali legitimitu soudců, když nebylo po jejich, a že lord ministr spravedlnosti a generální prokurátorka nedokázali bránit soudnictví - často dělali pravý opak -, protože role těchto funkcí byla zpolitizována.


Z údajů pro Nejvyšší soud, získaných pomocí online analytického nástroje Ministerstva spravedlnosti (MoJ), vyplývá, že v loňském roce bylo uzavřeno 31 civilních soudních přezkumů (s výjimkou imigračních) ve prospěch žalobce, což je nejméně od počátku dostupných záznamů v roce 2001, ve srovnání s 68 (předchozí minimum) v roce 2020.

Úspěšnost byla v loňském roce rovněž nejnižší v historii, ať už jde o podíl na celkovém počtu podaných případů (2,2 %), nebo těch, které dospěly k závěrečnému projednání (30 %). Pro srovnání, průměrná míra úspěšnosti v letech 2016-2020 činila 4,7 % z celkového počtu podaných případů a 38,9 % z těch, které se dostaly do závěrečného projednání.

Jolyon Maugham QC, ředitel organizace Good Law Project, která pokles úspěšnosti identifikovala a která se podílela na významných soudních přezkumech proti vládě týkajících se brexitu a rozdávání lukrativních kontraktů od ministrů svým kamarádům, dodavatelům  ochranných prostředků proti covidu uvedl, že existuje riziko, že se právní stát v Británii  "může snadno stát relikvií pro učebnice dějepisu".

Řekl: "Údaje naznačují kolaps soudní kontroly vlády. Nemůžeme vědět, zda je to kvůli tomu, jak ministři mluví o soudcích a právu - ale není snadné identifikovat věrohodné alternativní  vysvětlení. V soukromí jsou vyšší soudci znepokojeni. A měli by být."

Podle jiných pozorovatelů se již objevily náznaky, že se nejvyšší soud stal konzervativnějším. Analýza zveřejněná britskou Asociací ústavního práva, která srovnává loňský rok s rokem 2020, naznačuje, že nejvyšší soud Spojeného království má nyní větší "tendenci zamítat žaloby na ochranu lidských práv (loni byly úspěšné pouze dvě z 18) a stavět se na stranu politických orgánů".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4595

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022