Na vrátnici za třináct tisíc hrubého

24. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Otřesnou reportáž o svém vzdělaném a "překvalifikovaném" otci, který v padesáti devíti letech, protože je "přestárlý", dokáže získat jen zaměstnání vrátného ve skladu za strašlivých pracovních podmínek, publikovala Zuzana Válková:

To jsi to dopracoval, táto. Na vrátnici, za třináct tisíc hrubého. Ale neboj: až mně bude padesát, budu na tom podobně. A na vrátnicích budou roboti

Mezitím se v ČR řeší kojení v bance a další hlouposti.

Problémem, zdá se, je v ČR nefunkčnost zákonů a neschopnost zbídačených lidí dát se dohromady a vynutit si spravedlnost.

Samozřejmě, je známo, že Česká republika je brutálně primitivní, krutá a nespravedlivá země. Je to vidět na první pohled už v ulicích měst, s bezpočtem žebráků a bezdomovců, které obyvatelstvo ignoruje, neuvěřitelně, je jejich existence nevzrušuje.

Nevzrušuje jich ani, že deset procent národa je zotročeno kriminálními exekucemi, ale to na ulicích zatím vidět není.

Nikdo tohle politikům nepředkládá a nežádá řešení. Proč ne?

Věková diskriminace zkušených lidí kolem padesátky je samozřejmě nesmysl, už jen proto, že počet starších lidí bude v české společnosti v důsledku jejího zarytého odmítání příchozích ze zahraničí (což ČR nutně potřebuje) výrazně růst.

Diskriminace starších lidí je samozřejmě protizákonná. Nikdo si ale dodržování zákona nevynucuje, stejně jako nikdo netrestá kriminální vyvolávání nenávisti na sociálních sítích.

Diskriminaci starších lidí by se dalo zamezit pouze provokativními akcemi: kdy by aktivistická organizace systematicky organizovala žádání o zaměstnání mladého nekvalifikovaného a staršího vysoce kvalifikovaného člověka, odmítnutí staršího žadatele zdokumentovala a chodila s těmito případy k soudu. Teprve pokud by vyšlo ve všeobecnou známost, že diskriminace starších lidí při žádosti o zaměstnání se kriminálně trestá, by si podniky rozmyslely, zda ji mají praktikovat.

Totéž platí o otřesných pracovních podmínkách ve skladu, o němž píše Zuzana Válková. Nic se nezlepší, dokud se lidé nezorganizují a nevytvoří si odbory. Ovšem tento boj se už jednou odehrál, za obrovských obětí - v devatenáctém století.

Poslední poznámka: kouření. Nepochopitelně iracionální způsob, jak si zničit zdraví. Proč Češi ignorují veškerá varování, že předčasně a v bolestech umřou? V Praze jsem nucen vyhýbat se obloukem smradu, linoucímu se na ulicích od kuřáků. Mají v mozku něco vykradeno? Je jejich tupost při kouření zvláštní strategií přírody, která eliminuje z života blbce?

0
Vytisknout
14573

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019