Zprávy z přední linie boje proti COVID-19

18. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Jaké je to pro medicínský personál v přední linii boje s infekcí COVID-19?
   

"V posledních několika týdnech jsem se sotva vyspal. Ostatní lékaři a nemocniční personál, všichni jsme často pracovali 18 hodin v kuse. Během pouhých 24 hodin jsme zřídili jednotku pro subintenzívní péči, abychom snížili tlak z jednotky intenzívní péče. Nyní tam posíláme případy, které nejsou až tak vážné."


"Koronavirus nás zasáhl jako tsunami. Situaci na klinice je extrémně obtížné vydržet. Máme v intenzívní péči takřka 200 lidí. Dosud máme dost postelí, ale nikdo neví, zda vrchol epidemie dosud neleží před námi. Naše nemocnice leží pouhých 30 km od Codogna, epicentra epidemie. Jsme právě ve středu červené zóny. Mnoho lidí, které léčíme, potřebuje kyslík a ventilátory. Nevím, jak dlouho ještě budeme dostávat důležité zdravotnické zásoby.

Osobně se viru neobávám, ale musíme zajistit, že operace budou moci pokračovat a našich zhruba 20 lékařů a 60 sester nebude infikováno. Chráníme se maskami tak, jak to jen jde.

Ale jsou tu i dobré zprávy: Někteří pacienti se nyní vzpamatovali. Navíc je možné léčit i ty nejtěžší případy, jak ukazuje příklad tzv. pacienta Nula. Také ten byl zde v Pavii na jednotce intenzívní péče. Teď se mu daří líp, už není připoután k ventilátoru a opustil jednotku intenzívní péče."

Raffaele Bruno, infekční lékař nemocnice San Matteo v Pavii

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7369

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2020