Koronavirus a výluky ve Španělsku

18. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Španělské firmy reagují na koronavirus vlnou dočasných výluk, která ovlivní více jak 100 000 pracovních míst, upozorňují Javier Salvatierra a Dani Cordero.


Seat, Burger King, Iberostar, Volkswagen, Cortefiel. Část velkých společností ve Španělsku již oznámila, že kvůli koronavirové krizi uplatní dočasnou výluku ze zaměstnání. Nejméně 100 000 lidí čelí ztrátě svého pracovního místa.

Globální pandemie infekce COVID-19 způsobuje španělskému trhu práce značné škody a scénář zahrnující dočasné výluky bude zřejmě v příštích dnech opakován.

Jedním z největších je zatím automobilka Seat, kde výluky zasáhnou 14 812 lidí a společnost je odůvodňuje "vyšší mocí", zatímco ve Španělsku trvá mimořádný stav a omezení pohybu. I když opatření zahrnuje veškerou pracovní sílu automobilky vlastněné firmou Volkswagen Group, společnost plánuje omezit implementaci na dělníky výrobních linek, kteří nemohou provádět práci z domu, což se týká zhruba 10 000 osob.

Odborářské zdroje tvrdí, že výluka v Seatu může trvat až pět týdnů. Společnost souhlasí, že k podpoře v nezaměstnanosti přidá zaměstnancům až 80 % celkové mzdy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7076

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2020