Mezitím v Absurdistánu 120

Jak řeši Polsko epidemii koronaviru?

18. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut


Jak se pandemie šíří Evropou, rozhodl jsem se opustit svůj normální hektický styl a soustředit se na jediné téma: Jak řeší Polsko epidemii koronaviru? Budu se zabývat tím, jak Polsko přistupuje k tomuto problému na různých úrovních a pak, pro ty, kdo opravdu nemohou žít bez idiotských absurdit, pohlédneme na reakce polské katolické církve.

 

Vláda


Zpočátku odmítala cokoliv dělat. Tvrdila, že je perfektně připravená a že se nikdo nemusí ničeho obávat. Brzo poté změnila svou písničku a začala se vymlouvat, že na takovouto pandemii přece nemohl být připravený nikdo. Avšak po původních reakcích je vláda všeobecně chválena za to, co dělá. Karanténní opatření byla zavedena velmi rychle, existují testovací stanice, nemocnice byly proměněny v centra pro léčeni koronaviru. Policie a ostatní služby vytvořily jednotný systém, který má reagovat na problémy vyvolané epidemií. Informovanost veřejnosti je vynikající: kromě normálních kanálů využívá vláda i jiných kanálů. Policie zveřejnila na Twitteru video:


a požádala média, aby ho používala při debatě o pravidlech karantény. Premiér Morawiecki kontaktuje populární youtubery, a doufá, že se tak informace rozšíří mezi mladou generací:



Samozřejmě, dobrá informační politika neznamená, že polská státní televize TVP přestala lhát, třeba jen na vteřinu. Hlavní zpravodajský pořad TVP “Wiadomości” dál šíří falešné informace proti Evropské unii. V pátek 13. března odvysílal  materiál, v němž TVP tvrdila, že je Evropská unie na boj proti pandemii naprosto nepřipravená. Televize TVP ignorovala skutečnost, že zdravotnictví zůstává v rukou jednotlivých členských zemí a že Evropská unie dala k dispozici mimořádné fondy na boj proti pandemii, z nichž má mít Polsko největší prospěch. Dokonce i Evropské komise dementovala tento materiál na Twitteru jako fake news:

Polská vláda zatím odmítá požadavky, aby byly odloženy prezidentské volby - pravděpodobně proto, že epidemie  straně Právo a spravedlnost prospívá: zatímco všichni ostatní kandidáti suspendovali svou předvolební kampaň a zrušili svá setkání s voliči, prezident Duda neúnavně cestuje po celém Polsku s týmem novinářů ze státní televize TVP a neustále otravuje lékařské profesionály  (anebo alespoň aktivisty z PiS převlečené za lékaře), takže pro něho jde předvolební kampaň velmi dobře. Státní televize TVP věnovala Dudovi více než 17 hodin vysílacího času (druhý nejpopulárnější kandidát Krzysztof Bosak dostal 37 minut vysílacího času, Robert Biedroń, levicový kandidát, dostal 44 sekund).

Avšak politické zisky nejsou tím jediným způsobem, jímž se strana Právo a spravedlnsot snaží profitovat z epidemie. Státem ovládaný ropný gigant Orlen začal na jedné své výrobní lince vyrábět dezinfekci na ruce, což byl velmi strategický manévr - a prodávají ji za 95 zlotých (570 Kč) za pět litrů (což je tvrdě přemrštěná cena a spolu s tím, že prodej takovéhoto zboží na internetu je zakázán, lze jejich chování považovat za chování monopolu). Koncern Orlen argumentoval, že prý "je to stále za daného okamžiku menší než průměrná cena", avšak po nátlaku veřejnosti snížili cenu na 49 zlotých  neboli na 15 zlotých (90 Kč) za litrovou lahev. Nicméně nemocnice poukazují na to, že vzhledem k tomu, že Orlen do alkoholu přidává glycerín a další věci,  ta tekutina se nedá používat k dezinfekci ploch atd., takže by měl Orlen možná nyní řešit i to?

Celkově je ale reakce vlády hodně pozitivní, i když opozice požaduje opatření na pomoc lidem, kteří v důsledku bankrotů podniků způsobených pandemií přijdou o zaměstnání. Uvidíme, co bude dál, protože v tomto okamžiku je celá polská vláda v karanténě poté, co bylo zjištěno, že ministr životního prostředí je nakažen koronavirem.

Frontová linie

Situace na frontové linii ale už tak růžová není. Jak informují lékařští odborníci, systém je  na boj s pandemií naprosto nepřipravený. Dobře, existují testovací střediska, lidé jsou dobře informováni a doporučuje se jim, aby se nechali otestovat, jenže ta střediska nejenže nemají už žádné testovací materiály, ale také nemají roušky ani rukavice. Jeden blogger, zdravotník kdesi na nemocniční pohotovosti, vylíčila situaci touto analogií: Lyžařský skokan sjíždí po lyžařském můstku k jeho okraji, aby učinil obrovský, mamutí lyžařský skok. Davy jásají a doufají, že se mu podaří jen to nejlepší. To, co z dálky ale nevidí, je, že lyžař nemá lyže, má k nohám připevněny jen dvě prkna z podlahy. Na hlavě nemá helmu, ale kyblík ze skladiště stavebníků a namísto brýlí má papírové brýle-hračku, kterou dostanete. když si McDonaldu koupíte Happy Meal...


Zdravotníci jsou rozhněváni, že tatáž vláda, která je nedávno ve státní televizi TVP pronásledovala a snažila se vyvolat hněv veřejnosti proti nim, když stávkovali a požadovali lepší financování pro polské zdravotnictví, je nyní zoufale prosí, aby tváří v tvář katastrofě udělali všechno, co je v jejich silách.

Střet s realitou může být občas pro politiky ze strany Právo a spravedlnoste bolestný. Bernardeta Krynicka, která nebyla znovu zvolena, a tak začala pracovat jako manažerka v nemocnici, která byla nyní proměněna v jedno ze středisek boje proti koronaviru, zveřejnila na své facebookové stránce video,  v němž vylíčila, jak tragicky nepřipravená na tento úkol je jeji nemocnice. Vládní reakce byla velmi rychlá: suspendovali Krynické členství ve straně Právo a spravedlnost.

Místní radní se stále snaží prosazovat svou agendu. Ve Vratislavi zintenzivnila skupina radních ze strany Právo a spravedlnost, kteří bojují proti zavádění jízdních pruhů pro autobusy ve městě, své úsilí požadovat, aby už existující jízdní pruhy pro autobusy byly během koronavirové krize suspendovány  - argumentují, že by to bylo bezpečnější (?) což je samozřejmě naprostý nesmysl - nejenže zrušení jízdních pruhů pro autobusy bude znamenat, že cestující veřejnou dopravou budou muset setrvávat v přecpaných autobusech daleko delší dobu, ale také to drasticky sníží mobilitu sanitek ve městě.

Občané

Obyvatelstvo všeobecně reagovalo na zavedení karanténních opatření velmi dobře. Po původním panikářském vykupování obchodů (šlo i o stavební materiál, protože mnoho Poláků se rozhodlo využít tohoto času k modernizaci svých příbytků), lidé drtivou většinou zůstávají doma, kdykoliv je to možné, a většina z nich dodržuje doporučovaná omezení, když jsou venku. Mnoho lidí nabídlo, že udělá nákup pro své staré sousedy, a četné restaurace po celé zemi nabízejí jídlo zadarmo pro lékaře a další zdravotníky.   Některé taxíkářské firmy také nabízejí lékařům jízdy zadarmo. Toto úsilí koordinuje Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.   https://www.wosp.org.pl/pomagamy

Zdá se, že navzdory složité situaci ve zdravotnictví a očekávané hospodářské krizi se Poláci dívají na situaci optimisticky.

Církev


Církev v Polsku, to je něco úplně jiného. Jakmilě Itálie oznámila, že všechny mše budou zrušeny, pravicoví novináři v Polsku začali obviňovat italské katolíky, že "zrazují Krista". Tito lidé argumentují,  že když nevěříte, že vás Bůh před epidemií ochrání, nevěříte vlastně v Boha vůbec. Mají štěstí, že episkopát je v tomto postoji podporuje. Jeho mluvčí se vyjádřil, že "je nemyslitelné, že by se Poláci přestali modlit v kostelích".  Samozřejmě, církev přijme mimořádná opatření - bude zpívat prosbu "Boře, ochraňuj nás před špatným vzduchem, hladem, požárem a válkou". Arcibiskup Wacław Depo  poukázal na to, že koronavirus je jen jedním z mnoha nebezpečí a srovnal jej s "genderovou ideologií" - to je výraz katolické církve pro aktivismus za práva gayů.

Samozřejmě, došlo k určitým reakcím: Poté, co vláda zakázala shromáždění více než 50 lidí, církev uspořádala více mší.
Poté, co kněz, který rozdával hostie při svatém přijímání, byl nakažen koronavirem,  ozvaly se požadavky, že by si věřící měli brát hostii od kněze do ruky, kněz by jim ji neměl dávat rovnou do úst, i když tento návrh byl kritizován. Jeden další arcibiskup apeloval na své stádo věřících, aby to ignorovali. Vyjádřil se, že člověk nemůže být nakažen tím, že přijme hostii do úst, ani svěcenou vodou. Podle něho  lidi chrání před virovou nákazou sám Ježíš. Zřejmě si spletl Ježíše se savem.

Během mimořádné mše, kterou zorganizoval největší polský kostel, byly bezpečnostní opatření naprosto ignorovány.  Avšak je zajímavé, že schůze Konference polského episkopátu byla zrušena.  

Mezitím se reakce řadových kněží různí. Někteří naprosto ignorují veškerá bezpečnostní opatření - jako ti kněží, kteří bez zaklepání vtrhli do místnosti plné žen, které právě porodily.  Jiní se snaží bojovat proti koronaviru tím, že vykrápějí město svěcenou vodou. Někteří kněží to dělají pěšky,   jiní používají vozidla, aby se to urychlilo, a někteří jsou opravdu grandi a rovnou nad městem létají letadlem.

Jestliže to bude fungovat, tak jsme v bezpečí. Pokud ne, stojí za to si uvědomit, že lidé odstranili z polic v supermarketech veškeré těstoviny, takže je vždycky naděje, že na scénu vstoupí a zachrání nás Létající monstrum ze špaget - tam, kde Ježíš selhal.

* * *  


Do večera 18. března bylo podle oficiálních informací v Polsku  šest lidí zemřelo a koronavirem je nakaženo 238 osob, ovšem toto číslo je jen odhad a je zřejmě velmi vážně podceněno, protože existuje opravdu jen málo možností kde lidi testovat.


0
Vytisknout
10252

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2020