Tak já vám nevím....

23. 6. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut
Je to příliš neférové, co o středečním večerním projevu Petra Fialy napsal na Twitteru Filip Rožánek?


A je skutečně nutné to národovectví? Bylo skutečně třeba označit to jako "projev k národu"? Co všichni ti Nečeši, kteří v ČR žijí? Nestačilo komorně, bez patosu, říct "projev k občanům"?


V principu chci říci, píše Jan Čulík, že ten Fialův projev, na rozdíl od projevů různých nedávných či jiných českých politiků, neurážel. Fiala mluvil slušně,  civilizovaně, přijatelně, jak mnozí stoupenci ODS pořád nadšeně kvitují na sociálních sítích. Jenže, bylo to takové nějaké nanicovaté. Prostě na půl huby, jako vždycky.

Fiala přiznal, že je Česko v kritické situaci, v důsledku horentního nárůst cen energií a hrozícího energetického vydírání ze strany Ruska, na němž je Česko téměř stoprocentně závislé. Nevím, zda už občané nepovažují tak trochu za tik, že si Fiala neodpustil několikrát nadávat Andreji Babišovi. Nejsem si jist, zda neustálé obviňování předchozí vlády pro politiky funguje. Asi to nefunguje v žádné situaci, natož v krizi.

Ale důležité je, že se Fiala rozhodl s lidmi aspoň mluvit.

Potíž je, jak říkám že to bylo všechno takové neúplné a polovičaté. Snažil se ohromit veřejnost, že vláda poskytne veřejnosti na pomoc s cenami energií 66 miliard Kč. Ta celková částka ale nevypovídá o ničem. Je třeba adresně říci, co dostane kdo. Největší pomoci se musí dostat těm nejchudším. Jak tomu bude? Jak to bude rozděleno?

Dále Fiala právem hovořil o tom, že jeho vláda usiluje o to zajistit České republice energetickou soběstačnost. Nezmínil se o tom, že české vlády selhaly a nemají žádnou strategii pro rychlý přechod k obnovitelným energetickým zdrojům. Neřekl nic o tom, že by vláda měla finančně podpořit zateplování domů a bytů, aby se snížila horentní spotřeba energie. Příslib, že budou dostavěny Dukovany, vyvolal smích, protože ty nebudou dostavěny po mnoho desítek let a vůbec není jisté, zda budou dostavěny někdy, protože stavba jaderných elektráren se v současnosti nesmírně prodražuje a Česko na to nemá.

Je dobré, že se Fiala aspoň zmínil, že jeho vláda konečně začne podporovat fotovoltaiku. Nedověděli jsme se nic o tom, zda podpoří malou, domáckou výrobu energie prostřednictvím solárních panelů na střechách soukromých domů a zda umožní občanům, aby takto vyrobenou energii prodávali zpětně do energetické sítě. Proč ne? Samozřejmě, to by nevyhovovalo ČEZu.

Šokující byla Fialova výmluva, že jeho vláda nemůže přimět ČEZ, aby snížil horentní ceny elektrické energie, protože ČEZ je z třiceti procent vlastněn soukromými akcionáři a ti se nevzdají svých horentních zisků, vydíraných od veřejnosti. Jak je tohle vůbec možné?

Jak to, že v Británii, kde vládne ultrapravicová vláda Borise Johnsona, bylo možno jednorázově zdanit nynější astronomické zisky - soukromých - energetických společností částkou 15 miliard liber (450 miliard Kč)? Jak to, že bylo možné ve Francii zastropovat ceny energií, takže tam horentně nevzrostly?

Fiala se zmínil o fotovoltaice, nikoliv však o větrnících na výrobu elektrické energie. Letěl jsem nedávno z Prahy přes Brusel do Glasgow, z letadla jsem viděl větrníky všude. Proč ne v ČR?

Fiala zamlčel, že kostlivcem ve skříni je v české ekonomice nedávné zrušení superhrubé mzdy, samozřejmě vládou Andreje Babiše, ovšem se souhlasem ODS. To vytvořilo v českém státním rozpočtu obrovskou díru, kterou nepůjde zalátat po mnoho let. Babiš a ODS tak daly peníze bohatým, takže nyní nemají moc peněz na to, aby pomohly chudým.

Hlavní problém, o kterém se slušný premiér Petr Fiala nezmínil, bylo diletantství českých vlád - nejen jeho, ale i řady předchozích.

Rozhodnutí českých vlád a jejich ministrů se nečiní na základě analýzy dat, ale naprosto amatérsky, na základě dojmologie. Žádnou ekonomickou strategii ani vizi pro budoucnost Česká republika nemá. Na to by museli ministři studovat data.

O tom ale Petr Fiala nemluvil.

0
Vytisknout
10564

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022