Epidemii koronaviru zastavíme jedině testováním naprosto všech lidí. Nákazu totiž šíří osoby bez příznaků

18. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Studie z italského městečka Vò, kde byla zaznamenána první italská smrt na koronavirus, dokazuje nebezpečí asymptomatických šiřitelů nákazy


Městečko Vò v severní Itálii, kde došlo k prvnímu úmrtí v Itálii na koronavirus, se stalo případovou studií, která dokazuje, jak by vědci mohli neutralizovat šíření viru Covid-19.

Vědecká studie, kterou provedla univerzita v Padově, za pomoci regionu Veneto a Červeného kříže, testovala na koronavirus všech 3300 obyvatel městečka, včetně lidí bez jakýchkoliv příznaků. Cílem studie bylo zjistit přírodní historii tohoto viru, jeho přenosovou dynamiku a kategorie rizika.

 
 


Vědci vysvětlili, že obyvatele městečka testovali dvakrát a že studie vedla k objevu rozhodné role při šíření epidemie koronaviru lidmi, kteří nemají žádné příznaky.

Když byla studie 6. března zahájena, v městečku Vò bylo nejméně 90 nakažených lidí. Už mnoho dní se tam nyní nevyskytly nové případy-.

"Byli jsme schopni epidemii v městečku zvládnout, protože jsme identifikovali a eliminovali 'skryté' případy nakažení a izolovali je," vysvětlil Andrea Crisanti, odborník na infekce z Imperial College v Londýně, který se podílel na projektu v městečku Vò. "To bylo rozhodující".

V rámci výzkumu bylo objeveno nejméně šest osob absolutně bez příznaků, jejichž testy na Covid-19 byly pozitivní. "Kdybychom tyto lidi neobjevili," vysvětlili vědci, pravděpodobně by nevědomky nakazili další obyvatele.

"Procento nakažených lidí, i těch bez příznaků, v obyvatelstvu je velmi vysoké," napsal Sergio Romagnani, profesor klinické imunologie na univerzitě ve Florencii úřadům. "Izolace lidí bez příznaků je životně důležitá, má-li být šíření viru a vážnost choroby zastavena."

Massimo Galli, profesor infekčních chorob na univerzitě v Miláne však varoval, že provádění masových testů u populace bez příznaků je zřejmě k ničemu. "Nákaza se bohužel neustále dál rozvíjí," řekl Galli. "Člověk, který bude mít dnes negativní test, může být nakažen hned zítra."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
10114

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2020