V roce 2018 drastickou měrou pokračovalo ničení deštných pralesů

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


V roce 2018 bylo zničeno mnoho milionů hektarů dosud nedotčených dešťových pralesů. Vyplývá to ze satelitní analýzy. Na jejich místě se chová dobytek, pěstuje čokoláda a palmový olej.


Dešťové pralesy ukládají obrovské množství uhlíku a jsou plny flóry a fauny. Ochrana dešťových pralesů je životně důležitá, má-li lidstvo zabránit nezastavitelnému globálnímu oteplování a šestému masovému vyhlazení flóry a fauny. Přesto likvidace dešťových pralesů pokračuje intenzivní měrou.

I když bylo v roce 2018 zlikvidováno o něco méně dešťových pralesů než v letech 2016 a 2017, kdy sucho vedlo k obrovským požárům, loňský rok byl při likvidaci dešťových požárů nejhorší od doby, kdy se to r. 2002 začalo zaznamenávat.

 

Největší množství škod dešťovým pralesům páchají dřevorubci a provozovatelé rančů s dobytkem v Brazílii. Tam nyní probíhá invaze do oblastí obývaných domorodými kmeny. Dešťové pralesy jsou také likvidovány v průmyslovém měřítku v Demokratické republice Kongo a v Indonésii. Indonésie je jednou významnější zemí, kde se vláda snaží likvidaci dešťových pralesů zamezovat.

Dešťové pralesy jsou také likvidovány v Ghaně a na Pobřeží slonoviny, v důsledku dolů na zlato a pěstování kakaa.

V roce 2018 bylo zlikvidováno více než 3,6 milionů hektarů dešťového pralesa.  Největší množství (1,3 milionu hektarů) bylo zlikvidováno v Brazílii. K likvidaci dešťového pralesa tam dochází i v oblastech obývaných domorodci, které dosud byly nepoškozené.

V Demokratické republice Kongo bylo v roce 2018 zlikvidováno o 38 procent více dešťového pralesa než je průměr v letech 2011-2017. V Indonésii je důvodem pro likvidaci dešťového pralesa vytváření plantáží pro pěstování palmového oleje.

V Ghaně stoupla míra destrukce dešťových pralesů o 60 procent a na Pobřeží slonoviny o 26 procent. 70 procent kácení stromů se provádí v Ghaně a na Pobřeží slonoviny v chráněných oblastech.

Likvidace dešťových pralesů jde ruku v ruce s vražděním místních lidí. Každý rok jsou zavražděny stovky lidí, kteří se snaží bránit invazi dřevorubců, horníků a chovatelů dobytka. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8885

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019