Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev se stal v neděli ráno terčem ruských raketových útoků

26. 6. 2022

čas čtení 9 minut
- Náměstek kyjevského primátora Mykola Povoroznyk informoval o obětech útoku na devítipatrový obytný blok ve městě. Potvrdil, že jedna osoba byla zabita a nejméně šest zraněno, a uvedl, že střela dopadla nedaleko místa podobného útoku z konce dubna.

Asi 400 metrů od něj viděl fotograf agentury Reuters velký čerstvý kráter u hřiště soukromé mateřské školy, která měla rozbitá okna. Některé soukromé   garáže v oblasti byly zcela zničeny.

Výbuchy byly v neděli slyšet i v jiných částech Kyjeva, ale jednalo se o zvuk protivzdušné obrany likvidující další přicházející údery, uvedl zástupce starosty ve státní televizi.

Mluvčí ukrajinského letectva uvedl, že v neděli bylo z ruských bombardérů vypáleno čtyři až šest raket dlouhého doletu ve více než tisíc kilometrů vzdálené jižní ruské oblasti Astrachaň, která má výhled na Kaspické moře.

- Jeden člověk byl zabit a šest dalších zraněno, když se Kyjev v neděli poprvé od 5. června ocitl pod palbou.
Ruské rakety zasáhly obytné budovy a mateřskou školu v Ševčenkovské čtvrti hlavního města. Mezi zraněnými byla i sedmiletá dívka. Podle nepotvrzených zpráv byl při útoku zabit její otec. Mezi zraněnými byla také jedna Ruska.

- Další civilista byl zabit při raketovém útoku na Čerkasy jihovýchodně od hlavního města. Zasažen byl také most přes řeku Dněpr.
 
- Oba útoky na Kyjev a Čerkasy jsou vnímány jako vzkaz Ruska vedoucím představitelům skupiny G7, kteří se sešli na summitu v německém Bavorsku.
Rusko uvedlo, že zasáhlo vojenské cíle v Černihově, Žytomyru a Lvově. Joe Biden ruské útoky odsoudil jako "další barbarství". Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že ukázaly význam jednoty skupiny G7.
    

 

- Ukrajina vyzvala k agresivnějším sankcím proti Rusku a k námořní podpoře.
Andrij Jermak, vedoucí kanceláře prezidenta Zelenského, uvedl, že G7 by měla na útoky reagovat zákazem dodávek ruského plynu a námořní pomocí v Černém moři.
    

- Členové G7 potvrdili zákaz dovozu ruského zlata.
Krok Velké Británie, Spojených států, Japonska a Kanady je součástí snah o zpřísnění sankčního tlaku na Moskvu. Vývoz zlata do Ruska měl v roce 2021 hodnotu 15,2 miliardy dolarů a jeho význam vzrostl po invazi Vladimira Putina na Ukrajinu.
   

Podle Downing Street se Spojené království a Francie dohodly na poskytnutí větší podpory Ukrajině.
Vedoucí představitelé skupiny G7 hovořili o své solidaritě s Ukrajinou. "Musíme zůstat jednotní," řekl Joe Biden.
    
- Vedoucí představitelé G7 se během oběda na summitu rovněž vysmívali image tvrdého muže Vladimira Putina.
Vtipkovali o tom, zda by neměli jít ven s odhalenou hrudí, přičemž Boris Johnson naznačil, že by měli ukázat své "prsní svaly". Justin Trudeau prohlásil: "Chystáme se na přehlídku holých hrudníků na koních."
    
- Ruské síly se snaží odříznout strategické partnerské město Lysyčansk na východě Ukrajiny, poté co Severodoněck proměnily v trosky.
Lysyčansk se má stát dalším hlavním ohniskem bojů.  Moskva zahájila masivní dělostřelecké bombardování a letecké údery na oblasti daleko od centra bojů na východě. Ukrajina označila svůj ústup ze Severodoněcka za "taktické stažení", aby mohla bojovat z vyšších poloh v Lysyčansku na protějším břehu řeky Siverskij Doněc.
    
- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu prohlásil, že Ukrajina získá zpět všechna města, která ztratila ve prospěch Ruska, včetně Severodoněcku.
"Všechna naše města - Severodoněck, Doněck, Luhansk - všechna získáme zpět," řekl v nočním videopřenosu. Zelenskij také přiznal, že válku začíná být těžké zvládat emocionálně.


- Podle agentury Reuters, která se odvolává na ukrajinské představitele, ruské rakety v neděli dopadly poblíž středoukrajinského města Čerkasy, zabily jednoho člověka a zasáhly most, který pomáhá spojovat západní regiony s východními bojovými zónami.

Čerkasy byly od začátku války v únoru z velké části nedotčeny bombardováním, ale Rusko tento víkend zintenzivnilo raketové útoky po celé Ukrajině.

"Dnes nepřítel zahájil raketové útoky na Čerkaskou oblast. V blízkosti regionálního centra došlo ke dvěma úderům. Jeden mrtvý a pět zraněných. Infrastruktura poškozena," uvedl regionální gubernátor Ihor Taburec v aplikaci Telegram.

"Snaží se omezit přesun našich rezerv a západních zbraní na východ," uvedl ve zprávě poradce Oleksij Arestovyč.

"Znamená to, že tento druh transferů probíhá dobře a způsobuje jim velké problémy."


- Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že ruské raketové údery na město zničily více než 220 bytů.

Uvedl také, že načasování útoku se zdá být "symbolické".

- V neděli brzy ráno došlo v Ševčenkovské čtvrti ukrajinského hlavního města Kyjeva k několika výbuchům, uvedl starosta města Vitalij Kličko na Telegramu.

- Tato sedmiletá ukrajinská holčička v Kyjevě pokojně spala, než ruská raketa s plochou dráhou letu zničila její domov. Mnoho dalších lidí v Ukrajině je terčem útoků. Summit G7 musí reagovat dalšími sankcemi proti Rusku a dodávkou těžkých zbraní Ukrajině. Nemocný ruský imperialismus musí být poražen:

- Ruská raketa zasáhla obytnou budovy v centrální čtvrti Kyjeva v Ševčenkově čtvrti. Částečně zničila nevyšší tři patra v devítipatrové budově. Tento bytový komplex se naposledy stal terčem útoku koncem dubna, kdy usmrtil novinářku Viru Hyrychovou a zranil deset lidí:




Bezprostřední informace o příčině výbuchů ani o obětech nejsou  k dispozici.

"Na místo byly vyslány posádky záchranné služby a záchranáři. Podrobnější informace - později," uvedl Kličko.

"Obyvatelé jsou zachraňováni a evakuováni ze dvou budov."

V historické čtvrti, která je jednou z centrálních v Kyjevě, se nachází shluk univerzit, restaurací a uměleckých galerií.

Agentura AFP uvedla, že k výbuchům došlo kolem půl sedmé ráno místního času, půl hodiny poté, co se v hlavním městě, které se již téměř tři týdny nedostalo pod ruské bombardování, rozezněly sirény.





- V nejnovější zprávě britského obranného zpravodajství se uvádí, že ruské dobytí Severodoněcku na východě Ukrajiny bylo "významným úspěchem" pro ambice Moskvy v oblasti Donbasu.

- Putin poskytne Bělorusku taktické rakety Iskander-M schopné nést jaderné zbraně.

- Lukašenko se vyjádřil, že litevský zákaz dovozu některých produktů do Kaliningradu podle sankcí EU je "vyhlášením války".

- Kyjevský Independent uvádí, že gubernátor Kyjevské oblasti Oleksiy Kuleba na Telegramu zveřejnil, že místní systém protivzdušné obrany 26. června brzy ráno sestřelil ruskou raketu. Úlomky rakety dopadly na okraj jedné z vesnic v regionu.

- Vedoucí představitelé skupiny G7 se scházejí v Německu na zasedání, kterému bude dominovat Ukrajina a její dalekosáhlé důsledky, od nedostatku energie po potravinovou krizi.

Očekává se, že lídři se budou snažit ukázat jednotnou frontu, pokud jde o podporu Ukrajiny po nezbytně nutnou dobu a zvýšení tlaku na Kreml, ačkoli se budou chtít vyhnout sankcím, které by mohly podnítit inflaci a zhoršit celosvětovou krizi životních nákladů.

- Partneři se mají dohodnout na zákazu dovozu zlata z Ruska. Zdroj z německé vlády později uvedl, že vedoucí představitelé vedou "skutečně konstruktivní" rozhovory o možném omezení cen dovozu ruské ropy.

1
Vytisknout
5112

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022