Bílina jen pro "bílé" uprchlíky z Ukrajiny: Romské ženy a děti tady nechceme, uvedla v otevřeně rasistickém stanovisku starostka Bíliny z hnutí ANO

21. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Město Bílina nesouhlasí s umístěním romských žen a dětí prchajícím před válkou na Ukrajině s jejich ubytování v Bílině. V otevřeně rasistickém stanovisku to uvedla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová z hnutí ANO v odpovědi řediteli Správy uprchlických zařízení (SUZ) Pavlu Bacíkovi. Starostka se odvolává i na stanovisko hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera také z hnutí ANO, který s pomocí romským uprchlíkům také nesouhlasí. Bařtipánová označuje romské ženy a děti jako nepřizpůsobivé, což je termín, který začali ještě před druhou světovou válkou používat nacisté.

Jako důvod zásadního nesouhlasného stanoviska s poskytnutím ubytování romským ženám a dětem do 14 let v soukromých bytových domech v ulici Maxe Švabinského nebo kdekoliv jinde na území města Bílina uvádí starostka situaci v ZŠ Za Chlumem nebo rozšiřování sociálně vyloučených lokalit nejen ve městě Bílina ale celkově v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji.

"Nedokáži pochopit, že někoho ze státních organizací byť jen na chvíli mohlo napadnout a nedej bože ještě zrealizovat přesun rómských ukrajinských nepřizpůsobivých uprchlíků ze strany státu kamkoliv do těchto 3 krajů a zejména pak do Bíliny!" píše starostka Bíliny ve stanovisku.

Kompletní text ZDE

0
Vytisknout
3861

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2022