V Afghánistánu v zanedbané horské zemědělské oblasti zahynuly stovky lidí při zemětřesení o síle e 6,1 stupně

22. 6. 2022

čas čtení 4 minuty
 

Očekává se, že počet obětí vzroste po silném zemětřesení, které udeřilo v noci poblíž Chóstu, asi 150 kmjižně od Kábul
u.


Při silném zemětřesení v odlehlé oblasti afghánské provincie Paktika zahynulo nejméně 1 000 lidí a nejméně 1 500 jich bylo zraněno, přičemž se očekává, že počet obětí v této chudé zemi ještě vzroste.

Podle představitelů Talibanu byly další stovky lidí zraněny při zřejmě nejsilnějším zemětřesení za posledních dvacet let, které udeřilo v noci a záchranné práce ztěžoval silný d

 éšť.

Záběry z Paktiky ukazovaly, jak jsou lidé odnášeni do vrtulníků a přepravováni z oblati.  Další byli ošetřeni na zemi.

Karim Nyazai byl v hlavním městě provincie a po návratu okamžitě našel svou vesnici zničenou a 22 členů své rozvětvené rodiny mrtvých.

"Byl jsem pryč od své rodiny, která žije v odlehlé vesnici v okrese Gyan. Vydal jsem se tam, jakmile jsem brzy ráno našel auto," řekl deníku Guardian.

"Celá vesnice je pohřbená. Těm, kteří se stihli dostat ven, než se všechno zřítilo, se dařilo vynášet z trosek mrtvoly  svých blízkých. Všude byly mrtvoly  zabalené v dekách.

"Přišel jsem o 22 členů své [širší rodiny] včetně sestry a tří bratrů. Ve vesnici zemřelo více než 70 lidí."

Bezprostředně po neštěstí vyzval Bilal Karimi, zástupce mluvčího vlády Tálibánu, humanitární agentury k pomoci při odstraňování následků neštěstí. "Vyzýváme všechny humanitární agentury, aby do oblasti okamžitě vyslaly týmy a zabránily tak další katastrofě," řekl.

V reakci na to OSN a EU rychle nabídly pomoc.

Oblasti zasažené zemětřesením se nacházejí v horských oblastech, což znamená, že záchranné práce vyžadují vrtulníky.

Dodal však: "Afghánistán má nedostatek vrtulníků a obtížná dostupnost těchto oblastí ztěžuje záchranné práce."

Rayan uvedl, že v okrese Gayan na severu Paktiky bylo zničeno 90 domů.

Centrum zemětřesení, jehož sílu Pákistán odhaduje na 6,1 stupně a americká geologická služba na 5,9 stupně, se nacházelo 30 mil jihozápadně od města Chóst. Došlo k němu v relativně malé hloubce cca 10 km, což zhoršilo jeho dopad.

Otřesy byly zaznamenány i v sousedních zemích, přičemž v afghánském hlavním městě Kábulu byly cítit "silné a dlouhé otřesy", jak uvedl jeden z obyvatel, který zveřejnil na internetových stránkách

Úmrtí byla hlášena také ve východních provinciích Chóst a Nangarhár, uvedl Mohammad Nassim Haqqani, vedoucí afghánského úřadu pro reakci na katastrofy.

Záchranné práce budou pravděpodobně komplikované, protože mnoho mezinárodních humanitárních agentur opustilo Afghánistán poté, co Taliban loni převzal kontrolu a americká armáda se chaoticky stáhla z nejdelší války v jeho historii. Záchranáři spěchali do oblasti vrtulníkem.

Počet obětí, který uvedl afghánský představitel pro mimořádné události Mawlawi Sharafuddin Muslim, je nejsmrtelnějším zemětřesením od roku 2002, kdy otřesy o síle 6,1 stupně zabily v severním Afghánistánu asi 1 000 lidí bezprostředně po invazi vedené USA, která svrhla vládu Talibanu po útocích z 11. září 2001.

Pákistánský premiér Šehbáz Šaríf vyjádřil v prohlášení soustrast v souvislosti se zemětřesením a uvedl, že jeho země poskytne afghánskému lidu pomoc. Papež František se ve Vatikánu modlil za všechny mrtvé a zraněné a za "utrpení drahého afghánského obyvatelstva".

Afghánistán a širší oblast jižní Asie podél pohoří Hindúkuš jsou dlouhodobě zranitelné ničivými zemětřeseními.

Katastrofa přichází v době, kdy se Afghánistán potýká s vážnou hospodářskou krizí, která jej zachvátila po převzetí moci Talibanem.

V reakci na nový režim uvalilo mnoho zemí sankce na afghánský bankovní sektor a omezilo rozvojovou pomoc v hodnotě miliard dolarů. Humanitární pomoc však pokračuje a mezinárodní agentury, jako například OSN, stále fungují.

Další informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8151

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022